BilNyheter

Nye Ford Ranger Raptor – rå pickup med bensinmotor

Råtassen Raptor kommer først når Ford slipper sin nye generasjon Ranger. Det blir en ordentlig bad ass pickup, med en 288 hk V6 bensinmotor med egne lydinnstillinger på eksosanlegget. Du får den med diesel óg, forresten. Men på ett punkt er den dårligere enn standard Ranger. Se hva den koster og når den kommer.

Kortversjon: Ford er på vei med ny generasjon av pickupen Ranger. Spesialversjonen Ranger Raptor kommer først, og leveres kommende høst. Entusiastbilen Ranger Raptor kommer med en 288 hk V6 bensinmotor som vasseste motoralternativ. Pris på den fra kr 852 000.

English summary: Ford is on its way with a new generation Ranger pickup. The special version Ranger Raptor comes first, with deliveries in the fall. The enthusiast´s car Ranger Raptor comes with a 288 hp V6 betrol engine as the strongest motor option.

– Den er en som en Ranger. Bare mye, mye mer, sier James Cooper. Han er designer og brand manager for Ranger hos Ford Motor Company.

I dag lanseres Ford Ranger i spesialversjonen Raptor. Det blir arvtakeren etter dagens Ranger Raptor, som ble lansert i 2018. Den er bygget på den kommende neste generasjon av standard pickupen Ranger, men med betydelige endringer i motor, hjuloppheng, interiør og eksteriør.

Med nye Ranger Raptor sender Ford ut en ordentlig godbit, spesielt med tanke på de virkelige 4×4-entusiastene.

Nye Ford Ranger Raptor

Nye Ford Ranger Raptor

– Med smartere teknologi som kontrollerer alle komponentene er dette den mest avanserte og hardføre Rangeren noensinne, bygget for å kunne prestere maksimalt under de tøffest tenkelige forhold. Vi har virkelig fokusert på å lage en ekte Performance-pickup med neste generasjon Ranger Raptor. Den er langt raskere, ser helt rå ut, er utstyrt med mye ny avansert teknologi og er den tøffeste Rangeren som vi noensinne har utviklet, sier Ford Performance chief programme engineer for nye Raptor, Dave Burn.

Han var en av en rekke representanter fra Ford i USA, Europa og hos Ford Performance i Australia som viste nye Ranger Raptor til et internasjonalt pressekorps i går, dagen før den offisielle lanseringen.

Ranger Raptor vil være den første varianten av neste generasjon Ranger som lanseres i Europa. Salget åpner i dag, og de første kundeleveringene vil starte i 4. kvartal 2022.

3,0 l bensin V6

Den største nyheten for performance-entusiastene er den helt nye twin-turbo 3-liters V6 EcoBoost bensinmotoren som nye Ranger Raptor kommer med. Motoren er tunet av Ford Performance, og leverer 288 HK og et maksimalt dreiemoment på 491 Nm. Den nye motoren vil dermed levere mye mer krefter og ytelse enn dagens 2-liters bi-turbo dieselmotor, selv om denne også vil bli tilgjengelig for det norske markedet fra 2023.

Ja, det stemmer. Den kommer med en tre liters V6 motor, men den går på bensin. Vil du ha diesel, så må du ta til takke med dagens firesylindrede motor.

– Den nye twin-turbo 3.0-liters V6 EcoBoost-motoren har en kompakt sylinderblokk som er produsert i grafittjern. Det gjør motoren opptil 75 prosent sterkere enn ved bruk av støpejern, som vanligvis blir brukt til dette, sier Ford.

Lykkepille

Det er liten tvil om at motoren vil være en grei lykkepille for de som liker å kjøre bil. Ford Performance sier den leverer umiddelbar respons ved gasspådrag. Et nytt anti-lag-system sørger for at turboladerne i motoren roterer i opptil tre sekunder etter at sjåføren har fjernet foten fra gassen. Det gjør at du kan få raskere akselerasjon fra motoren ut av kurver og ved girskift når du igjen trykker på gasspedalen.

For ytterligere å optimalisere ytelsen er motoren programmert med en egen turboladingsprofil for hvert av de 10 girene i den avanserte automatgirkassen.

– Med 3-liters motoren får nye Ranger Raptor en helt annen dynamikk som vil tilfredsstille selv den mest dedikerte performance-entusiasten. Både akselerasjon og den rå ytelsen fra den nye motoren vil garantert lokke frem et bredt smil hos de som kjører den, sier Burns.

Justerbar eksos-lyd

For å ha et lydbilde fra pickupen som matcher den ekstreme ytelsen kommer Ranger Raptor med et elektronisk kontrollert aktivt eksossystem. Sjåføren kan enkelt velge mellom fire forskjellige motorlyder med en knapp på rattet, eller bruke et kjøremodus som har det ønskede lydbilde:

  • Stille: Prioriterer stillhet. Perfekt for ikke å vekke naboene tidlig på morgenen
  • Normal: Denne profilen gir deg en eksoslyd som viser tilstedeværelse uten at den er for høy for bruk i vanlig trafikk. Dette er standard lydinnstilling for kjøremodusene Normal, glatt, gjørme og stein.
  • Sport: Dette lydbilde er høyere og har en mer dynamisk karakter.
  • Baja: Den mest slående eksoslydprofilen både i volum og lydbilde. I Baja modus oppleves systemet helt uten lydbegrensninger.

Sport og Baja er moduser der du gjerne slår av radioen og drar vinduet ned for å høre på lyden. Baja er bare ment for bruk i terreng, bedyrer Ford. Ja særlig at den vil bli brukt bare der…

Instrumentpanel i Ford Ranger Raptor
Instrumentpanel og eksos-moduser.

For ordens skyld: Det justerbare eksosanlegget med “party-mode” kommer bare med bensinmotoren, ikke diesel.

Modifisert hjuloppheng

Neste generasjon Ranger Raptor har et unikt chassis sammenlignet med nye Ranger. En rekke Raptor-spesifikke fester og forsterkinger, som C-stolpen, lasteboksen og reservehjulet, samt egne rammer for støtfangere, støtdempertårn og lignende sørger for at neste generasjon Ranger Raptor kan takle de mest krevende terrengforholdene.

For å kunne kjøre i tøft terreng i høy hastighet har også Fords ingeniører redesignet hjulopphenget på nye Ranger Raptor. Den har uavhengig hjuloppheng både foran og bak, mens standard Ranger har stiv aksel og bladfjærer bak. Alle fire hjul har fått hver sin Fox Live Valve demper til å holde kontakt med underlaget.

– Fox Live Valve-demperne tilpasser seg i sanntid og sørger for ekstremt god karosserikontroll når du er på veien. Samtidig vil de absorbere ujevnhetene uten problemer, sier Ford Perfomance chief programme engineer for Raptor, Dave Burn.

Disse støtdemperne er de mest sofistikerte som har vært brukt på Ranger Raptor. De er fylt opp med Teflon-tilsatt olje som reduserer friksjonen med rundt 50 prosent sammenlignet med den utgående modellen.

Fox Live Valve dempere

Live Valve-systemet er også knyttet sammen med Ranger Raptors mange kjøremodus for å kunne levere enda bedre komfort – om du kjører på asfaltert vei eller på kjerreveier og i ulendt terreng, både med høy og lav hastighet. Støtdemperne sørger også for å gi riktig mengde med demping i forskjellige situasjoner. Når du akselerer kraftig strammes de bakre demperne opp for å bidra til bedre kjøretøystabilitet. Fox Bottom-Out Control sørger også for maksimal demping i de siste 25 prosentene av dempervandringen.

For å takle ekstreme forhold er også Ranger Raptor utstyrt plater til beskyttelse nedentil. Beskyttelsesplaten foran er nesten dobbelt så stor som for en standard neste generasjon Ford Ranger, og består av 2,3 mm tykt høyfast stål. Denne platen i kombinasjon med beskyttelse for motor og drivverk er utviklet for å beskytte nøkkelkomponenter som motor og drivverk ved kjøring i tøft terreng.

For første gang får Ranger Raptor et avansert permanent firehjulstrekksystem med en helt ny elektronisk kontrollert to-trinns fordelingskasse, kombinert med diff-sperre både foran og bak.

Ranger Raptor kommer med syv forskjellige kjøremodus. Inkludert et et eget Baja-modus, der bilens elektroniske systemer tilpasses for å levere maksimalt i høy hastighet i terreng.

Kjøremoduser på vei og i terreng

De forskjellige kjøremodusene påvirker både motor, girkassen, når ABS slår inn, stabilitetskontroll, den aktive eksosventilaktiveringen, styring og gassrespons. I tillegg endres også visningen på det heldigitale instrumentpanelet og den midtstilte berøringsskjermen – både når det gjelder kjøretøyinformasjon, måleinstrumenter og fargetema etter det valgte kjøremoduset.

På veien

Normal – Utviklet for komfort og drivstoffeffektivitet
Sport – Mer respons for aktiv kjøring på vanlig vei
Glatt – Tryggere kjøring når underlaget er glatt eller ujevnt

I terreng

Steinete – for optimal kontroll i veldig lav hastighet på steinete og veldig ujevnt underlag
Sand – Optimaliserer girskiftene og kraftfordelingen for best mulig fremdrift i sand eller dyp snø
Gjørme/hjulspor – for maksimalt grep ved igangkjøring og opprettholde fremdrift på myke deformerbare overflater
Baja – setter alle systemene i angrepsposisjon for høy hastighet i tøft terreng

Neste generasjon Ranger Raptor kommer også med Trail Control, en cruisekontroll spesielt for kjøring i terreng. Sjåføren velger en hastighet under 32 km/t og bilen regulerer selv akselerasjon og bremsing. Da kan sjåføren konsentrere seg om å styre bilen gjennom vanskelig terreng.

Eksteriør

I eksteriøret skiller Raptor seg fra sin standard broder Ranger. Det ser du blant annet i de større hjulbuene, som trengs for å gi plass til større sporvidde. Flere stylingelementer gir den en egen identitet. Matrix LED-hovedlys er godsaker i mørket, og får brukshjelp av prediktive kurvelys, blendingsfrie fjernlys og autodynamisk nivåregulering.

Større sporvidde er nevnt. Hjulene er også større enn standard, med Raptor-eksklusive all-terrain dekk på 17 toms felger.

Nye Ford Ranger Raptor med større sporvidde
Større sporvidde på Raptor enn standard Ranger. Stigtrinne bak hjulet er vekk.

Interiør

Innvendig da? Jo, du ser Raptor der óg. Setene er spesielle for modellen. De er inspirert av intet mindre enn setet i jagerflyet F22 Raptor. Setene byr blant annet på god komfort og solid sidestøtte, men mangler jagerflyets utskytingsfunksjon.

Ford er gode på infotainmentsystem. Nye Ranger følger opp det. Et 12,4 tommers heldigitalt instrumentpanel og en 12 tommers berøringsskjerm i midten sørger for at sjåfør og passasjer får full tilgang til det nyeste av digital teknologi. Med Fords nye generasjon SYNC 4A infotainmentsystem leveres trådløs Apple CarPlay og Android Auto-tilkobling for mobiltelefonen. Et B&O lydanlegg med 10 høyttalere sørger for svært bra lyd i nye Ranger Raptor – når du velger å stenge ute den vasse eksoslyden, da.

Raptor

Raptor-navnet stammer opprinnelig fra Nord-Amerika hvor Ford har laget heftigepickuper og nyttekjøretøy siden den første generasjon F-150 SVT Raptor. Med den nåværende Ford Performance-utviklede Ranger Raptor ble Raptor-modellen tilgjengelig også for andre globale markeder i 2018, deriblant til nye 4X4-entusiaster i Europa.

Med nye Ranger Raptor lever denne arven videre. Det er en pickup som både kan brukes i hverdagen samtidig som den har ytelser som er helt unike for en pickup i Ranger sin størrelse.

Lasteevne og tilhengervekt

Så har vi spørsmålet fra alle de som bruker pickup til noe mer enn å frese rundt på øde fjellveier og kose seg med racinglyd fra eksosanlegget: Hva kan den laste og trekke? Jo, betydelig mindre enn standard Ranger. Akkurat som dagens Ranger Raptor:

Nyttelast: 620 kg (1140 kg i std Ranger)
Tilhengervekt: 2500 kg (3500 kg i std Ranger)

Salget av Ranger Raptor twin-turbo 3.0-liter V6 EcoBoost starter nå og prisen på denne begynner på kroner 852.250.

– Vi vet at kundene forventer at vi leverer enda bedre ytelse med neste generasjon Ranger Raptor, men jeg tror ikke de er klar over hvilket enormt sprang vi har tatt. Det er en fantastisk morsom pickup å kjøre og den usminkede rå ytelsen den leverer kommer til å overraske dem stort, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)