NyheterTeknisk

Se, nye elektroverktøy – uten batteri

Nye, oppdaterte maskiner med børsteløse motorer og elektronisk styring. Nei, det er ikke enda et nytt batteriverktøy. Det er Hikoki som går mot strømmen og utvikler nye, interessante elektroverktøy – med ledning og 230V. Støvsikker, superslank vinkelsliper, nett og lett sirkelsag med stillemodus og tunge kombi- og meiselhammere som ikke mister futten i enden av en lang skjøteledning.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Hikoki utvikler nye elektroverktøy for 230V nettdrift. Diverse typer.
Hva koster det: Varierer.
Hvor kjøpes det: Hos Hikoki forhandlere

Å lese – og skrive – om nye elektroverktøy nå om dagen kan virke som en endeløs strøm av nye maskiner med børsteløse motorer, avansert elektronisk styring og et Volt- og Ah styrkekappløp innen batterier som minner om våpenkappløpet mellom USA og Sovietunionen fra 50- til 80-tallet. Hvis det sier deg noe.

230V nettdrift er ikke død

Nettdrevne elektroverktøy er fortsatt å få kjøpt, men man får følelsen av å være litt sær og gammeldags om man lurer på utstyr som har ledningen i behold. Men nettdriften er ikke død.

Det er forsiktig sagt fortsatt ganske vanlig å ha tilgang på strøm. Ofte ganske nær der man jobber, og en trommel skjøteledning kan noen ganger være lettere tilgjengelig enn et fulladet batteri.

230V nettdrevne verktøy har fortsatt noen fordeler sammenlignet med batteridrift:

  • Pris. Nettdrevet utstyr er ofte rimeligere enn tilsvarende på batteri. I alle fall om du må kjøpe både batteri og maskin.
  • Vekt/størrelse. Med strømmen i kabel slipper du bære på strøm i batteri. Kan gi lettere og /eller slankere maskin.
  • Styrke i tungvektsklassen. Større og sterkere batterier haler innpå, men på store pigghammere og andre tungvektere er det fortsatt 230V nett som gjelder.
  • Klar til bruk. Sett i kontakten – kjør. Ingen batteri som er tom akkurat når du trenger det.

Eldre teknologi

Noen produsenter uttrykker mer eller mindre tydelig at de prioriterer batteridrevet utstyr i sin utvikling. Dermed bli nettdrevet utstyr hengende etter med eldre teknologi, mens batteridrevet utstyr er fresht og oppdatert.

Hikoki H45MEY meiselhammer i arbeid.
Hikoki H45MEY meiselhammer i arbeid. (Foto: Hikoki Power Tools)

Hikoki (tidligere Hitachi) har akkurat sendt ut en pressemelding som forteller at de fortsatt prioriterer utvikling av 230V utstyr, og hvilke fordeler det gir.

Børsteløs motor

Hikoki børsteløs motor.
Hikoki børsteløs motor.

Børsteløs motor, for eksempel. Batterimaskiner i og nær proffklassen kommer som oftest med børsteløs motor nå for tiden. Hvorfor?

Børsteløs betyr motor som genererer bevegelse, men uten innvendige karbonbørster inni motoren. Det betyr mindre motstand, som igjen øker motorens effektivitet. Ergo mer arbeid pr batteri. Men her er det mer:

Utgangseffekten til den kompakte børsteløse motoren er høyere enn en konvensjonell motor med børster i samme størrelse. Den har færre slitedeler og er som regel mindre. Med en fysisk mindre motor uten børster kan det lages en mer kompakt og ergonomisk maskin, tilnærmet vedlikeholdsfri og med stabil høy effekt.

Slutt på slitasje i støvete arbeid

Den fordelen gjelder også om man bruker en børsteløs motor i en 230V nettdrevet maskin. Den børsteløse motoren krever verken armatur eller karbonbørster. Utbrent armatur? Slitasje på kommutator under intensiv bruk i støvete omgivelser?

Det hører historien til, om vi skal tro Hikoki.

– Den børsteløse vekselstrømsmotoren gir en betydelig lengre livssyklus. Mindre slitasje betyr mindre vedlikehold, mer driftstid og mer effektivitet på byggeplassen. Det sier nordisk produktsjef Frode Halvorsrud hos Hikoki Power Tools AS.

Elektronisk styring

Elektronisk styring da? Som klemmer noen ekstra rotasjoner eller Nm ut av hver Ah i batteriene. Hva kan den få til på nettdrevet utstyr?

Jo, ta en større byggeplass som eksempel. Strømtilførselen kan være litt så som så. Kommer strømmen fra en generator uten omformer kan både spenning og strømtilførsel være ustabile. Kommer den den gjennom et byggestrømskap må man gjerne rulle ut lange skjøtekabler for å rekke dit man trenger. Lange skjøtekabler kan gi spenningsfall i enden, og lavere ytelse på tunge maskiner.

Administrere sub-optimal 230V

En styringskrets og strømfordeling som er flink til å administrere strømmen fra et batteri kan gjøre mye bra også i administrasjon av “sub-optimal” 230V strøm.

Muttertrekker WR25SE.
Muttertrekker WR25SE. (Foto: Hikoki Power Tools)

Men det er ikke så lett heller: Generelt krever reguleringskretsen for AC (nett-/strømdrevne) børsteløse motorer en kondensator som er for stor for elektroverktøy. Det har Hikoki naturligvis en løsning på. (Ellers hadde de neppe tatt bryet med den pressemeldingen.)

Styringskrets for 230V uten kondensator

Hikoki Power Tools utviklet (mens de ennå het Hitachi) en ny styringskrets – uten kondensator – for å passe i små maskiner. For eksempel muttertrekkere, sirkesager og vinkelslipere.

Hikoki G13VE vinkelsliper er bare 176 mm i grepet.
Hikoki G13VE vinkelsliper er bare 176 mm i grepet. (Foto: Hikoki Power Tools)

Den kretsen har blant annet gjort det mulig å lirke en en 1320 Watt sterk børsteløs motor inn i det slanke grepet (176mm) på vinkelsliperen Hikoki G13VE.

Med den nye styreenheten har de også gitt sirkelsagen C6MEY en stille-modus. Dette betyr at sagen starter med lav hastighet og mindre lyd.

Øker kraften automatisk

Hikoki sirkelsag C6MEY.
Hikoki sirkelsag C6MEY. (Foto: Hikoki Power Tools)

Når reguleringskretsen gjenkjenner en økning av arbeidsbelastningen – motstand på bladet – øker motorens kraft automatisk. En praktisk liten funksjon som også finnes på mange nyere batteridrevne maskiner.

Hikoki har laget en serie 230V nettdrevne SDS-Max kombi- og meiselhammere med “batteriteknologien” børsteløs motor og ny styringsenhet.

Hikoki SDS-Max kombihammer DH40MEY i arbeid.
Hikoki SDS-Max kombihammer DH40MEY i arbeid. (Foto: Hikoki Power Tools)

Disse er i vektklasse opptil 11,5 kg (kombihammer) og 12,2 kg (meiselhammer), med motorer på 1150 og 1500 Watt. Styringsenheten oppdager et eventuelt spenningsfall i skjøtekabelen, kompenserer for denne og sørger for å holde hver eneste Watt energi og hver eneste Joule slagkraft i arbeid.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)