Nyheter

Liten men stor forskjell på nye Hitachi 18V vinkelslipere

To nye, børsteløse 18V vinkelslipere fra Hitachi kommer nå. Det er én liten men viktig forskjell på dem: Bryterens plassering. 

Batteri eller ledning? Få typer el-verktøy øker like mye i nytte og brukervennlighet som en liten 125 mm vinkelsliper når den får strømmen sin fra batteri i stedet for gjennom en tråd.

Hitachi kommer nå med to nye batteridrevne 18V vinkelslipere i den størrelsesklassen.

Hitachi G18DBBVL og G18DBBAL vinkelsliper

Hitachi følger sin egen navnetradisjon og har gitt maskinene navn selv ikke-dyslektikere vil ha vanskelig for å stave riktig: G18DBBVL og G18DBBAL.

De er som man forventer av en sånn maskin svært så kompakte og hendige. Grepet er tynt, bare 152 mm i omkrets. Dermed kan den håndteres av de fleste hender og i alle mulige rare vinkler og stillinger. Sistnevnte kan fort være tilfelle med en vinkelsliper.

Hitachi Powertools Norge sier i en pressemelding at maskinene har lav lav byggehøyde og god tilgjengelighet ved kutting og sliping.

Børsteløs motor

De to nye vinkelsliperne har børsteløs motor. Det gir bedre drifts- og levetid. Og et par nyttige ekstrafunksjoner som kun fåes på moderne maskiner med børsteløse, elektronisk styrte motorer. Mer om det et par avsnitt lenger ned.

Først setter vi over til den største forskjellen på maskinenen. Eller den eneste forskjellen, for være mer presis: Bryteren. Rekk opp hånda hvis du har irritert deg over et el-verktøy med “tommelstyrt” bryter på siden, som er så utilgjengelig eller hard i motstanden at du må skifte grep eller til og med bruke begge hender for å slå maskinen av eller på.

Skyvebryter og “Paddle Switch”

Hitachi G18DBBVL
Hitachi G18DBBVL med bryter på siden.

G18DBBVL har en skyvebryter plassert på siden.

Etter bildene å dømme skal den være tilgjengelig for en noenlunde normalt tommel.

– Bryteren har en trinnløs (sic) variabel hastighet i seks trinn for materialtilpasset arbeid, opplyser Hitachi Powertools i pressemeldingen.

Hitachi G18DBBAL, med bryter på undersiden.
Hitachi G18DBBAL, med bryter på undersiden.

G18DBBAL har derimot en “Paddle Switch” på undersiden. Det vil si en bryter/hendel på undersiden som kan klemmes inn av hånda som styrer maskinen. Bryterens generøse størrelse bør passe de fleste never, med eller uten hansker eller votter på.

Denne bryteren er kun av/på, ikke variabel hastighet.

Applaus til Hitachi for å tilby to så forskjellige muligheter i “samme” maskin!

I valget mellom de to – uten å ha prøvd – ville jeg nok gått for “Paddle Switch”-versjonen, men det er sikkert gode grunner til å gå for sidebryterversjonen i stedet. Kommenter gjerne med din mening nederst.

Mykstart og auto-mode

Så tilbake til bivirkningene av børsteløs motor. De to nye vinkelsliperne har mykstart, kick-back sikkerthetsfunksjon og en etter sigende effektiv motorbrems som stopper bladrotasjonen på mindre enn tre sekunder. Maskinene har overbelastningsvern (Hitachi Protection System – HPS) og batteriindikator for gjenværende strøm.

Andre finesser som bør nevnes er “Auto-mode”, som automatisk justerer hastighet etter belastning. Maskinen tusler rundt “på tomgang” når du slår den på, og gir gass når den møter motstand. En slik auto-mode gir mindre støy og vibrasjoner i ubelastet hastighet og sparer batterikapasitet. Tilsvarende funksjoner observert og dokumentert nyttige på feks stikksager og andre typer maskiner med børsteløs motor.

Begge maskiner leveres med 2 stk 5,0 Ah li-ion batterier, batterilader, beskyttelsesebriller og stablekoffert. Pris? 4750,- ink mva, får vi vite av en forhandler. Det er en kampanjepris på sett med lader og to 5 Ah batterier.

Veil pris kr 3800 for settet og 1696 for kun maskin. Eks mva, altså.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)