Nyheter

Nye miljøkrav? EPD?? Verktøy 24 forklarer

Motek slår seg på brystet: de første skruene i Norge med EPD. Hva betyr det egentlig?

EPD står for Environmental Product Declaration, og brukes både på norsk og på engelsk. Det brukes av alle som er underlagt spesielle miljøkrav, for eksempel et byggeprosjekt som skal BREEAM-sertifiseres. EPD kan brukes for så mangt, alt fra byggevarer og møbler til tjenester og energi.

Fellesnevneren er at en EPD skal sikre riktig miljøinformasjon etter kravene objektivitet, sammenlignbarhet, troverdighet og adderbarhet. Det vil si at i stedet for å påstå at et produkt er «miljøvennlig» er produsenter nødt til å backe produktinformasjonen med håndfaste data.

Stadig flere stiller krav

Deklarasjonene lages på grunnlag av en LCA – life cycle analysis/livssløpsanalyse – etter en bestemt ISO-standard. I standarden er det oppgitt spesifikke metoder som sørger for at informasjonen kan sammenlignes fra produkt til produkt, også uavhengig av land.

Produktsjef Andreas Nilsson sier de jobber med å få EPD på flere produkter i fremtiden. (Foto: Motek AS)
Produktsjef Andreas Nilsson sier de jobber med å få EPD på flere produkter i fremtiden. (Foto: Motek AS)

Ifølge Motek AS er det stadig flere byggherrer som stiller krav til EPD i sine prosjekter, og BREEAM-NOR gir poeng for å bruke produkter med EPD. Spesielt hos entreprenører som skal bruke produktene er det nyttig for både innkjøpere, miljørådgivere og beslutningstakere å ha håndfast dokumentasjon å gå etter. Også for markedsansvarlige kan det gjøre det lettere å vise om de er i samsvar med kundens miljøkrav.

Satser mot flere produkter

De informerer om at gipsskruene deres nå har EPDer. De kan dermed oppnå miljøpoeng og brukes i BREEAM-prosjekter.

– Motek jobber for tiden med å få EPD på enda flere produkter under egen merkevare og våre hovedleverandører jobber også målrettet med dette. Vi ønsker å være transparente, og dette vil på sikt hjelpe oss i byggebransjen med å finne de mest miljøvennlige produktene, sier produktsjef Andreas Nilsson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)