Nyheter

Nytt og bedre Fein støvavsug

Det blir enklere å slipe støvfritt med Fein multimaskin. Nytt antistatisk støvavsug, beveges fritt 270 grader rundt slipeplata.

Hva er det: Fein støvavsug
Hva koster det: Kr 449, veil eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Fein forhandlere

English summary: New Fein antistatic dust extraction. For using Fein oscillating tool for sanding. Moves freely, 270 degrees around the sanding baseplate. Full antistatic function combined with antistatic vacuum hose and Fein Dustex vacuum. Or another antistatic vacuum.

Multimaskiner – populært kalt “Fein-sag”, uansett merke – er fabelaktige saker. Ikke bare sager de på steder og i stillinger ingen andre kan. De oscillerende maskinene gjør også en finfin jobb som slipemaskin. Et stort utvalg slipemidler for alskens materialer er tilgjengelig.

Støvfri sliping

Sliping vil man helst gjøre støvfritt nå for tiden. Slipestøvet gjør seg noe bedre nede i en støvsuger enn nede i lungene.

Jeg har selv gode erfaringer med en Fein MultiMaster brukt som slipemaskin. Effekten er god. Det medfølgende støvavsuget består av en muffe over slipeplata, som sender støvet bakover og ut i en støvsugerstuss i bakkant av maskinen. Det funker, men er ikke så fleksibelt i bruk at det gjør noe.

Støvavsuget passer også til bruk sammen med annet tilbehør enn slipeplater. (Foto: Fein)

Nå har Fein kommet med et helt nytt støvavsug, kompatibelt med fire av maskinene i sortimentet:

  • MultiMaster 350 QSL (230V, ledning)
  • SuperCut FSC 500 QSL (230V, ledning)
  • AFMM 18 QSL (18V batteri)
  • AFSC 18 QSL (18V batteri)

Det nye støvavsuget har to ting ved seg som Fein-importør C.S. Messel fokuserer spesielt på: Det beveger seg fleksibelt 270 grader rundt slipeplata, og det kan beskytte mot elektrostatiske ladninger i følsomt arbeid.

Fein støvavsug svinger 270 grader

Støvavsuget kan fleksibelt følge retningen på slipingen i 270 grader. Eller også festes i én stilling. (Illustrasjon: Fein)

Vi tar fleksibiliteten først. Slangen kan dreies fleksibelt 270 grader, slik at brukeren enkelt kan slipe trange steder og helt inn i hjørner.

På forgjengeren nevnt over er avsuget montert på undersiden av maskinen, med en festemekanisme så sinnrik at jeg har sett det fornuftig å forsterke den med gummistrikk og gaffatape. På denne nye står avsuget på siden av maskinen, etter sigende sikkert festet med to låseskruer.

Støvsugerstussen roterer fritt rundt slipeplata under arbeidets gang. Slangen kan også låses i én bestemt stilling med klemskruen, om brukeren skulle ønske det.

– Det har ikke noe å si om man låser avsuget i en posisjon eller om den fleksibelt følger bevegelsene. Store mengder uønsket støv forsvinner effektivt i begge tilfelle, forsikrer Feins produktsjef Thomas Blank i en pressemelding om nyheten.

Antistatisk avsug

Det nye støvavsuget er antistatisk. Sammen med en Fein Dustex støvsuger og en antistatisk sugeslange gir det full antistatisk funksjon i slipejobben.

– Oppsuging av partikler produsert ved sliping skaper naturlig friksjon. Avhengig av det aktuelle materialet kan friksjonen forårsake elektrostatiske ladninger. Disse er ikke farlige for brukeren, men vi vet at mange skvetter til av dem. Da er det er lett at verktøyet kommer ut av kontroll, sier produktsjef Blank.

Antistatisk støvavsug er også effektivt for å fjerne støv som “magnetisk” fester seg til flater som eksempelvis malt treverk.

Det nye støvavsuget er tilgjengelig i Norge. Når dette skrives – i slutten av mai 2020 – har det kommet ut til noen få forhandlere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)