Nyheter

Bærbar trekkvinsj på 82V batteri

Den veier under ti kilo, bæres i en bag, yter opptil 1 000 kilo trekkraft – og går på 82V batteri. Si hei til siste nytt fra Portable Winch.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Portable Winch PCW 3000 Li, batteridrevet trekkvinsj.
Hva koster det: 13-14 000 kr eks mva, avhengig av EUR-kurs.
Hvor kjøpes det: Hos HSX Maskinutvikling AS.

Når man skal flytte på ting som helst vil ligge i ro – og da snakker vi større og tyngre ting enn sovende tenåringer – så er det ikke alltid man kommer til med bil eller maskin. Akkurat da kan det jo hende ATV-en står et annet sted, eller til og med at man ikke kommer seg helt fram med den heller.

Jekke- eller kjettingtaljer er jo alltids en mulighet. Med kreativ bruk av kasteblokker er det utrolig hvor langt man kommer med sånt. Men man vil jo gjerne gjøre det enkelt, for seg selv eller for andre.

Mobile vinsjer er en gammel idé, som det finnes rikelig av. Noen elektriske, noen hydrauliske og de fleste og mest mobile med en liten bensinmotor.

Portable Winch PCW 3000 Li

Portable Winch PCW 3000 Li. Trekkvinsj på batteri.
Portable Winch PCW 3000 Li. Trekkvinsj på batteri. (Foto: Produsenten)

Nå har den første (?) mobile gangspillvinsjen på batteri sett dagens lys. Det er alltid farlig å omtale noe som “først i verden”, men kanadiske Portable Winch Co i Quebec insisterer på at deres PCW 3000 Li er verdens første batteridrevne gangspillvinsj.

Det er en batteridrevet versjon av en tilsvarende bensindrevet vinsj de har fra før. Nå har Portable Winch Co utstyrt den med en 1,0 kW elektromotor og en batteripakke på 82 Volt. Batteriene kommer fra Powerworks, og er av samme type som brukes i en serie gartnerredskaper derfra.

Vedlikeholdsfri

På bildene er vinsjen vist med batterier merket Greenworks, varemerket som brukes på de samme batteriene i USA og Canada. I Europa er det altså Powerworks som gjelder.

– En miljøvennlig trekkvinsj som krever null vedlikehold og alltid er klar til bruk. Hvis du har ladet batteriet, sier Halvor Sannes.

Hans selskap HSX Maskinutvikling AS har det norske agenturet på den nye trekkvinsjen.

Det er kraftig krabat, dette. Trekkraft på inntil 1 000 kilo kortvarig og 700 kilo kontinuerlig bør dekke mange behov. Like vel er den lett: Vinsjen veier 9,5 kilo inkludert batteri.

En kilometer tau på ett batteri

En medfølgende bag har plass til både vinsj, batterier, karabiner, kasteblokk, tau og og slings. Og bør fortsatt være greit bærbart.

Vel framme og rigget opp på standplass eller arbeidssted får man her en vinsj som trekker med 11,6 meter per minutt. Ettersom det er en gangspillvinsj kan man trekke med akkurat så langt tau du vil. Tauet bare løper rundt trommelen med konstant kraft og fart, og legger seg i en haug. Tauet skal ikke vinsjes inn og legges på trommelen.

Ett batteri på 2,5 Ah gir i følge produsenten en arbeidstid på 90 minutter. Det vil si en drøy kilometer tau, kjapt regnet med teoretisk og forenklet journalistmatematikk.

Pris?

HSX Maskinutvikling AS oppgir i en brosjyre en veiledende pris på 1 395 Euro for sett med vinsj, to batterier, lader, bag, 50 meter tau, en kasteblokk, to låsekarabiner og en to meter lang 60 mm slings.
Med Euro sånn cirka i en tier blir det ca 14 000 kroner, formodentlig før mva.

Hva er det: Portable Winch PCW 3000 Li, batteridrevet trekkvinsj.
Hva koster det: 13-14 000 kr eks mva, avhengig av EUR-kurs.
Hvor kjøpes det: Hos HSX Maskinutvikling AS.

Promovideo til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)