Nyheter

Gul/sort og stor i kjeften

Rems har en stor nyhet til rørleggere i år. Men vær obs på en viktig begrensning. RØRLEGGER: – Nytt? Ja, til så store dimensjoner av Mannesmannrør er det helt nytt!

Svein Roger Pedersen i Rems Norge viser fram en nyhet få andre enn rørleggere er særlig interessert i. Og som få andre enn rørleggere kan bruke. Eller i alle fall har lov til å bruke.

På en annen side: Hvis man er rørlegger, så er man veldig interessert i Mannesmannrør.

Det er en viktig ting brukere av dette må være klar over. Se helt til slutt.

Produsert av Mannesmann

Rørsystemet heter egentlig Mapress, men gammel fagfolkemunnevane (hvilket ord!) er vond å vende. Fortsatt kalles de bare “Mannesmannrør” av mange i bransjen. Mapress produseres av Mannesmann, og er beregnet for skjøting med pressfittings. (Ma + press, ja).

Pressfittings vil si skjøtestykker som klemmes sammen med dertil egnet verktøy. Ingen sveising, ingen skruing. Stikk inn, klem sammen, neste skjøt.Det finnes i galvanisert, syrefast og kobber, i et stort dimensjonsspekter og brukes til gass, drikkevannsledninger og i anlegg for vannbåren varme.

Systemet leveres av kjempen Geberit.

Brukes i åtte av ti applikasjoner

XL presskjeft til 66-108 mm Mapress
Presskjeften til aktuell dimensjon settes på mellomkjeften. Til Mapress dimensjoner 66-108 mm.

Norske rørleggere digger Mapress. Svein Roger Pedersen mener det brukes i rundt 80 prosent av applikasjoner (installasjoner) som bygges i Norge. Det tallet er ikke verifisert med noen andre.

Rørlegger-spesialist

Rems er spesialist i all verdens rørleggerverktøy. Men akkurat pressverktøy til de store Mapress-dimensjonene har manglet til nå.

Da er det ikke så rart han er fornøyd med at Rems nå har fått på plass sitt nye XL-verktøy. Det presser dimensjonene 66, 76, 88 og 108 mm.

108 millimeter Mapress, det er voksne saker. Se bare her (og les videre under etterpå):

– Samme tang til alle dimensjoner. Det er bare å skifte den ytre kjeften. Dermed blir ikke tanga tyngre enn den trenger å være til den aktuelle dimensjonen, sier han.

Viega leverer også verktøy til så store Mapress-dimensjoner. Men de fleste installasjoner med Mapress gjøres med pressverktøy fra Geberit selv. Her må man være klar over en viktig betingelse i garantiordningen ved Mapress-systemet.

– Bruk av andre pressverktøy enn Geberits eget omfattes ikke av Geberits garanti, sier Odd Skriden.

Han er produktsjef for tekniske produkter i Geberit AS.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)