Nyheter

Nytt norsk system for sikring ved arbeid på tak

Dette er Roofbarrier. Et nytt system for sikring ved arbeid på tak. Gjør det trygt å arbeide på tak opptil 60 grader uten stillas. Bak det hele står en norsk offshore-ingeniør som mistet jobben.

Hva er det: Roofbarrier taksikring.
Pris: Fra kr 29 250.
Mer info: Safedesign.no
.

English summary: Roofbarrier is a safety system for working on flat and sloped roofs. Aluminium frame with nylon net. Provides a safe work enviroment on roofs, without the need of any scaffolding. Modules 5 meters long, easy to connect at any length. Easy to install. Five meters of roof edge takes about ten minutes to secure with this system. Mounts on roof itself or wall. Certified by Sintef for securing roofs with 0-60 degrees slope.

Ved arbeid på tak må det sikres mot at folk, redskap og materialer faller ned. Ellers blir det fort livsfarlig for folk på taket og på bakken nedenfor. Stillas er den mest brukte sikringsmetoden. Men stillas krever plass på bakken, koster tid og penger i montering og er krevende i lagring og transport. Stillaset sperrer også for utsikt og uteområde til beboere og brukere av bygget mens arbeider pågår.

Roofbarrier taksikring

Roofbarrier er et nytt sikringsprodukt på markedet som etter sigende skal gjøre sikring av takarbeid enklere, rimeligere og mer fleksibelt. Systemet blir installert direkte på taket og kan sikre både kortsiden og langsiden av takkant.

Roofbarrier - norskutviklet system for taksikring
Roofbarrier – norskutviklet system for taksikring
Grovmasket nett sikrer folk, tett nett sikrer mot at utstyr faller utenfor
Grovmasket nett sikrer folk, tett nett sikrer mot at utstyr faller utenfor

Systemet er sammenleggbart og oppbevares i noe som ser ut som en velvoksen 2,5 meter lang skipose. Dermed kan det enkelt fraktes i varebil eller på taket av en bil. Eller med trikk og buss, om du vil. Vekten er beskjeden, ettersom hele greia består av et nett montert på rør og festebeslag i lett aluminium.

Monteringen er ikke så mye mer krevende enn å gjøre seg klar til en dag på ski, for å fortsette på skipose-analogien.

– Det tar ca 10 minutter å sikre fem meter takkant. Sammenlignet med stillas tar det 85 prosent mindre tid i installasjon og 90 prosent mindre plass i lagring og transport, sier selskapet i sin egen omtale av systemet.

Roofbarrier er produsert i Norge. Det er sertifisert av Sintef for bruk på tak med helling fra 0 til 60 grader.Systemet er utviklet og selges av det norske selskapet Safedesign. Produksjonen foregår på Raufoss.

Aluminiumsramme og nett

– Sikringen består av ei aluminiumsprofiler i lengder på 2,5 meter med påmontert nylon-nett. En sikring består av to slike nett med aluminiumsprofiler og to stolper og utgjør da fem meter sikring. Men den kan enkelt skjøtes sammen i ønsket lengde, sier Torbjørn Sortland til Verktøy 24.

Systemet er også beskrevet i en artikkel i bladet Byggmesteren.

Torbjørn Sortland er daglig leder, og står bak Safedesign sammen med med-gründerne Halfdan Brandtzæg og Henning Thorkildsen. De er henholdsvis siviløkonom med fokus på forretningsutvikling og sivilingeniør med erfaring fra produktutvikling.

Roofbarrier - moduler som pakkes ned i "skiposer"
Roofbarrier – moduler som pakkes ned i “skiposer”
Med veggfeste kan det arbeides helt ut til enden av taket med Roofbarrier
Med veggfeste kan det arbeides helt ut til enden av taket med Roofbarrier

– Alle som har benyttet Roofbarrier har gitt gode tilbakemeldinger på produktet. Vi har også fått flere henvendelser om å kunne feste produktet på nye måter, og har uviklet nye løsninger nettopp for dette, sier Sortland.

Safedesign introduserer nå løsninger for feste til flate tak, samt løsningene Vertifix og Wallfix som gjør det mulig å arbeide helt ut til enden av taket med Roofbarrier.

Fra offshorebransjen

Selv er Torbjørn Sortland sivilingeniør med erfaring fra produktutvikling, spesielt innenfor undervannsutstyr i offshorebransjen. Sikringssystemet Roofbarrier og selskapet Safedesign så dagens lys som en direkte følge av at Sortland ble permittert i forbindelse med nedbemanning i oljebransjen.

– Jeg flyttet til Oslo og meldte meg på et kurs om innovasjon innen solkraft i regi av Solenergiforeningen. Tenkte at det er en voksende bransje. Jeg fikk ideen til produktet da vi snakket med montører som sa at de hadde utfordringer med sikring når de jobbet med installasjon på takene, sier Sortland til Verktøy 24.

Han har også fortalt historien i en artikkel i TU.

Først til sol-montører

Roofbarrier festesystemer
Ulike festesystemer til Roofbarrier. (Illustrasjon: Safedesign AS)

Taksikringen ble først utviklet spesifikt med tanke på montering av solceller og solfangere på tak. Flere avtaler skal være inngått med både montører og utstyrsforhandlere innen solenergi. Men det fungerer nødvendigvis like godt til andre typer arbeid på tak. I våres var de klare med prototyper for veggmontering av Roofbarrier, og dermed en uhindret adgang til arbeid helt ut til enden av taket. Dette kan monteres fra – blant annet – lift.

– Vi ser muligheter for store besparelser innen takarbeid. Spesielt der hvor det er høyt opp til takkant og med ulendt terreng på bakken nedenfor taket. For større boligprosjekter vil det være av interesse for beboere som unngår å bli “pakket inn” i stillas så lenge jobben pågår. Roofbarrier er også fleksibelt i bruk. Det kan brukes i sammen stillas på områder hvor stillas er krevende å montere, sier Safedesign om systemet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)