Nyheter

Selger komplette byggetegninger til folk som vil bygge selv

Folk liker å bygge selv. Men mange rygger unna større prosjekter som garasje, tilbygg og utebod fordi de kan for lite av teorien. Et tømrerfirma på Sotra tilbyr nå “selvhjelpspakker” til både bygging og søknad.

Hva er det: Byggetegninger for selvbyggere.
Hva koster det: Fra kr 1700
Hvor kjøpes det: Hos Byggdetselv.no

Oppdatering april 2021: Det kan se ut som tjenesten er avviklet. Nettsiden byggdetselv.no er ikke tilgjengelig, og opphavsmannen Torbjørn Nakken Svendsen svarer ikke på henvendelse fra oss.

English summary: DIY-ers love building things. Some DIY-ers are afraid to take on larger projects, like a garage, a shed or an add-on to the home. A carpenter company in Sotra, near Bergen (Norway), has set up an online store for these DIY-ers. Sells complete drawings on different kinds of easy buildings. Complete with 3D view and material lists.

– Enkle tegninger på byggverk til privatpersoner som vil kjøpe materialene lokalt og bygge selv. Vi vet at folk liker å bygge selv. Men mange tenker at det kan bli for mye arbeid å bygge en garasje eller utebod. Det kan bli mye arbeid om du ikke har snøring på det du driver med.

Torbjørn Nakken Svendsen. (Foto: Privat)

Det sier Torbjørn Nakken. Tømrermester fra Sotra, deleier i Sotra Byggservice AS. Til daglig er han prosjektleder i skadebransjen, hos Frøiland Bygg Skade AS.

Tegninger for selvbyggere

Gjennom Sotra Byggservice har han vært sentral i å sette opp et tilbud som bør være aktuelt for byggeglade privatpersoner. Kan hende for også små firmaer som ikke har kapasitet på design og søknad.

Tilbudet har fått navnet Byggdetselv.no, og er en nettside og nettbutikk hvor man enkelt kan kjøpe tegninger til garasjer, boder og carporter. Alle bygg leveres med alt som trengs av tegninger og detaljerte materiallister.

Tegningspakkene består av fasade-, snitt- og plantegninger detaljert med mål på vegger, tak og vindu/dør.

3D, byggeanvisning og materialer

Fanagarasjen er en av modellene hos Byggdetselv.no.

Her følger det også med 3D-tegninger som gir et inntrykk av hvordan det skal se ut, og en detaljert PDF fil som viser byggeprosessen trinn for trinn. Byggepakkene leveres også med ferdige prislister, basert på materiallister fra Byggmax.

– Alt av tegninger er nøye designet i avansert CAD programvare, understrekes det fra leverandøren.

Gjennom Byggdetselv.no kan man også ta prosjektet et skritt eller to videre, med skreddersydde tilpasninger, eget design og bistand til en eventuell søknad.

Fra bestemmelsene som kom inn i Plan- og bygningsloven i 2017 husker vi noen sentrale punkter:

 • Man kan bygge garasje, frittstående utebod e.l. på inntil 50 kvm uten å søke og uten å varsle naboen.
 • Man må ha kontroll på alle relevante bestemmelser, og har selv ansvar for å finne ut hva man har lov å bygge på eiendommen.
 • Minimum 1,0 meter fra garasje/bod til nabogrense og annen bygning på tomten.
 • Maksimal mønehøyde 4,0 meter, gesimshøyde 3,0 meter. Dette kan være strengere i aktuelle reguleringsbestemmelser!
 • Én etasje, samt mindre oppbevaringsloft. Ingen kjeller.

Byggverket man setter opp må følge alle lover og regler. Man har innenfor disse reglene selv ansvaret for at garasjen ikke kommer i konflikt med kommunens arealplaner over området, plan- og bygningslovgivningen, vegloven eller annet regelverk.

Verktøy 24 mener

En veldig nyttig mulighet til oss som gjerne går inn i rollen som sagfører og amatørsnekker, men har en hullete kunnskapsbase i konstruksjon og byggeskikk. Her kan man få fylt noen av hullene, med ferdige byggetegninger og viktig informasjon. Man blir ingen tømrer av å laste ned en tegning. Men det er en god hjelp til å gjøre en forsvarlig jobb.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

  1. Hei. Da er det nok best at du tar kontakt med leverandøren byggdetselv.no. Vi i Verktøy 24 er bare en nettavis som skriver om dette, vi selger det ikke.
   med vennlig hilsen
   Verktøy 24
   Jørn Søderholm

 1. Hei, hva vil pris på komplette byggetegninger for garasje med følgende spesifikasjon være?
  – 3,80 x 6,20m
  -Torvtak
  -min 750kg/m2 på tak (mye snø)
  -stående kledning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)