Nyheter

Skuffe som sparer ryggen

En spade er en spade. Eller hva? Vel, ta en titt på Skyfflalette. Ergonomisk skuffe som måker grus, sand og singel – og sparer kroppen.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Skyfflalette, en ergonomisk skuffe som gjør det mulig å spa skånsomt mot ryggen.
Hva koster det: 595 SEK er en vanlig pris i Sverige.
Hvor kjøpes det: Ingen norske forhandlere (ennå). Kontakt den svenske produsenten.

English summary: This is Skyfflalette. An innovative shuffle made in Sweden. Lift the gravel – drop it straight backwards. No twist&turn. The inventor, Peter Johanson, made a common “dad-mistake”: Thought he could keep up with his son in skating. Went straight to the top in the largest ramp. Bad idea. His back was in no condition to shuffle 3000 kgs of gravel a few days later. He found the solution in a piece of PVC pipe behind the shed. A bright head, some development assistance and a year later, the Skyfflalette was a reality. 

Å spa singel, sand, grus og sånt kan være hardt. Selv for en frisk rygg. For en svak eller skadet rygg kan det være håpløst med skjeve belastninger og vridninger.

Krasjet på skatebanen

Det fikk Peter Johanson fra Åsa i Sverige erfare. En gang tilbake i 2018 gjorde han det hender vi fedre gjør: Overvurderte egne ferdigheter i aktivitet sammen med sin sønn. Peter tenkte det var en god idé å bli med sønnen på skatebanen. Det gikk jo bra med skating for 30 år siden, så det går vel fint i dag og.

Right?
Wrong.

Han gjorde nemlig som vi fedre er troende til å gjøre: Droppe fornuftig tilnærming og en forsiktig start. Han startet helt på topp, i den største rampen. Videre beskrivelser skal vi overlate til leserens fantasi.

Mandag morgen booket han time hos naprapat, i håp om en lindring av de verste smertene. Selv med en meget dyktig naprapat gikk det bare delvis. Fredag samme uke fikk han levert et lass på tre tonn hagesingel, bestilt et par dager før havariet på skatebanen.

Tre tonn singel

Grusen skulle flyttes med trillebår og spres ut på den nye uteplassen foran huset.

– Det ble for mye for en skadet rygg, sier Peter Johanson.

Eller sagt på en annen måte: Ikke en sjanse i h*lvete om han kunne spa singelen opp av de tre sekkene og over i trillebåra med en vanlig spade. Johanson ga seg ikke med det. Bak en bod på tomta fant han en stump PVC rør som ble til overs da rørleggeren la bunnledningen til huset.

Det røret ble redningen for de tre sekkene med singel. Det ble også starten på en innovasjon, og et produkt som er i ferd med å vekke stor interesse hos svenskene.

Rett opp – rett bak

Med røret som skuffe kunne han nemlig spa singelen rett opp, på en måte som avlaster ryggen. I stedet for å belaste kroppen sideveis tømmes lasten rett bak.

Skyfflalette er et helsvensk produkt. Ideen tilhører Peter Johanson, som eier selskapet som lager og selger produktet. Det er utviklet gjennom 2018 i samarbeid med flere svenske aktører innenfor innovasjon, forskning og produksjon.

Skyfflalette er godkjent som ergonomisk produkt av EHSS, ergonomiselskapet i Sverige. I 2018 fikk produktet en nordisk innovasjonspris for ergonomiprodukter. I 2020 er det nominert til prisen for årets hageprodukt i Sverige.

Det selges gjennom en del svenske forhandlere. Noen norsk forhandler finnes ikke ennå.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)