NyheterTeknisk

Arbeidstøy som sjekker HMS-en

Smarte hus, biler og telefoner. Det neste er smart og elektronisk arbeidstøy, som passer på støy og belastning. Snickers forsker på det nå.

Den følgende teksten er kopiert/lånt nesten ordrett fra en interessant artikkel på den norske websiden for Snickers Workwear.

Wearables er elektronikk som kan bæres på kroppen, enten som tilbehør eller som del av materialet i klærne. En av de viktigste egenskapene ved wearable-teknologien er evnen til å koble seg til Internett for utveksling av data mellom en enhet og et nettverk.

Som pulsklokker

Snickers wearables
Denne sitter på buksa. Sjekker belastning på knærne samt støy, og varsler via mobilen.

Inspirert av sports- og motebransjen bæres de fleste typer wearables på håndleddet. Puls- og sportsklokker, for eksempel.

Men de kan også festes til kroppen, henges rundt halsen eller syes inn i tekstilene, som for eksempel magnetremser for måling av puls og temperatur.

I 2016 igangsatte Snickers Workwear en test der 100 håndverkere fra fem land bruker arbeidsbukser med wearable-teknologi som måler ytelsen deres, og lagrer data via mobiltelefonen i lomma.

Ansvarlig for prosjektet er Nicole Rimér, leder av designavdelingen hos Snickers Workwear.

Kan gjøre en forskjell for profesjonelle håndverkere

– Hvordan kom du i kontakt med wearables?
– Da vi så at wearables ble tatt i bruk i sportstøy, spurte vi oss selv hvordan de kunne brukes i arbeidstøy for å gi ekstra funksjonalitet og komfort. Helse er et viktig område der wearable-teknologi kan utgjøre en forskjell for profesjonelle håndverkere, ettersom flesteparten av dem allerede går rundt med en smarttelefon i lommen.

Samler inn data

– Hvordan gjennomføres testen?
– Vi monterer en wearable-enhet på et par arbeidsbukser i 6-serien. Enheten samler inn data som blant annet temperatur, støynivå og belastning på knærne i løpet av arbeidsdagen.

– Hvilken nytte kan en håndverker ha av dette?
– Dataene kan fortelle håndverkerne at de trenger skikkelige knebeskyttere eller varsle når støynivået når et kritisk nivå. Flere funksjoner kan tilføyes i fremtidige tester, sier Nicole Rimér.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)