Nyheter

Smart forsenkerbor med torx feste

Bytte mellom bits og bor kan være litt styrete ved serieproduksjon. Her er et forsenkerbor som træs utenpå bit-en du skrur med. 

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Zack Rabbit forsenkerbor
Hva koster det: Mye. 90 USD + frakt, fortolling og mva
Hvor kjøpes det: Amerikansk nettbutikk

Ved bygging i treverk må man stadig bore før man skrur. Enten det forboring for å unngå sprekker når enden er nær, og/eller forsenking av borhull for at huet på skruen skal være flush med eller lavere enn overflaten.

Kombinerte forsenkerbor

Det finnes mye fint i kombinerte forsenkerbor, som både borer og forsenker i samme operasjon. Gjerne med hex-feste, sånn at det passer i bitsholderen eller skrumaskinen.

Men byttingen mellom bits og bor slipper man ikke unna.

Inn med boret – bore hull – ut med boret – inn med bitsen – skru – gjenta.

Der det er mye som skal skrus blir det mye bytting mellom bor og bits. Da er det det fort gjort at Bitstrollet kan se sitt snitt til å forsyne seg. Eller man kan bruke to maskiner i serieproduksjon: Èn skrumaskin med bits og en annen med til boring og forsenking. Typisk I-landsproblem? Ja, sikkert. Men luksusproblemer er også problemer, hvis man bare ser dem i riktig perspektiv.

Zack Rabbit forsenkerbor med torx bitsfeste

Det kan ha vært utgangspunktet for et nytt, snedig forsenkerbor jeg nettsnublet over her om dagen. Så snedig at det kan være en kandidat til Hvorfor-har-ingen-tenk-på-det-før-prisen.

Zack Rabbit forsenkerbor countersink bit
Zack Rabbit forsenkerbor countersink bit. (Foto: Produsenten)

Det er et forsenkerbor som så mange andre. Men i stedet for et hexfeste eller vanlig borklinge har det et spor til torx-bits. Der andre forsenkerbor settes i bitsholderen, hex-festet eller chucken, træs altså denne på en bit som allerede står i skrumaskinen. Ingen bytting mellom bor og bit her, nei.

Jeg fant den på en amerikansk nettbutikk for akkurat dette produktet. Opphavsmann er Zack Griffin, en velkjent kar for tinyhouse-entusiaster og bygge-TV-tittere. Billig er det ikke, med en pris på 90 USD for et sett med tre bor i holder – og litt ekstra. Her må det nok også legges til en del i frakt, fortolling og mva om man blir fristet til å bestille.

Om jeg har bestilt? Næh, dropper det. Kommer sikkert til å irritere meg over å måtte ta den av og på. Holder meg til to maskiner, jeg.

Kjenner du til noe lignende? Si gjerne ifra, feks i kommentarfeltet under.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)