Nyheter

Norske Snapdrill får fart på anboring i sprinkleranlegg

Snapdrill er et nytt norsk verktøy for anboringer i stålrør. Borer raskt og presist, automatisk sentrert og med vesentlig mindre belastning på montøren. Én hullsag skal holde til flere hundre hull.

Hva er det: Snapdrill, verktøy for anboring i stål- og plastrør. Utviklet i Norge.
Hva koster det: Be leverandøren om tilbud.
Hvor kjøpes det: Hos Snapdrill AS
.

English summary: This is Snapdrill. A relatively new, self centering grip claw tool for drilling holes in pipes. Primarily for steel pipes, but also works on plastic pipes. Developed and manufactured by the norwegian CNC specialist GMV AS. Powered by a Metabo drill, with a specifically designed connection on the tool. Automaticly feeds the power through the tool and into the pipe, with no torque on the wrists.

– Det er helt ekstremt hvor mye hullsager som brukes! En kunde nevnte et sprinkleranlegg i Bergen som eksempel, med 2500 hull. Der ble det brukt én hullsag pr 10-15 hull. Snapdrill holder i gjennomsnitt 500-700 hull pr sag.

Det sier daglig leder Martin Talgø i det norske selskapet Snapdrill AS.

Anboring i stålrør er en øvelse for tålmodige sjeler. Jo mer du gjør det, jo bedre sitter teknikken og jo raskere går det. Men det er tungt og tidkrevende arbeid åkke som.

Installere sprinkler

La oss si at du er med på installasjon av et sprinkleranlegg på et bygg. Der er det mye stålrør skal tilpasses, klamres og skjøtes. Hundrevis av punkter der ett strekk møter et annet. Eller tusenvis, hvis det er litt størrelse på bygget. På hvert punkt lages et hull i røret stort nok til dimensjonen på det møtende røret. Avstikkeren monteres tett på rørstrekket med et anboringsklammer.

Snapdrill i bruk - borer hull i stålrør til sprinkler
Snapdrill festes på røret, vatres opp og strammes. Trykk på knappen på drillen, så ordner mekanismen resten. (Foto: Produsenten)

 

Hull til anboring i stålrør til sprinkler
Hull til anboring i stålrør, boret med en Snapdrill. (Foto: Produsenten)

Hvordan lager man disse hullene? Jo, som de fleste andre hull: Med hullsag på batteridrill. Du setter et kjørnemerke i senter av det blivende hullet, borer med senterboret først og fullfører med hullsagen. Til slutt en runde med fil for å renske og fjerne grader.

Noen ganger gjøres det ergonomisk greit i skrustikke på en arbeidsbenk. Andre ganger må man stå i stige eller på stillas for å anbore inn på et installert rørstrekk. Det er ikke alltid optimalt for skuldre og håndledd, for å si det sånn.

Snapdrill er et nytt verktøy som skal gjøre anboring på rør enklere. Festes på røret, vatres opp og strammes. Trykk på knappen på drillen, så ordner mekanismen resten. Snapdrill består av en selvsentrerende gripeklo med armer som strammes rundt røret, en spesiallaget hullsag med hardmetalltenner og en mekanisme med kraftoverføring, slureclutch og mating som drives av en Metabo batteridrill.

Hvorfor akkurat Metabo? Kommer tilbake til det.

Snapdrill – slik ble det til

Snapdrill er nytt og ferskt, både som selskap og produkt. Det har sett dagens lys som en direkte konsekvens av den siste nedgangen innen olje- og offshorenæringen. Selskapet GMV AS har vært spesialist på CNC-maskinering i 30 år, med mye oppdrag innen “oljå”. Tor Ole Talgø grunnla GMV AS og er sjefen sjøl der på bruket. Med oljekrisen ble det i overkant stille. Folk ble permittert og sagt opp, og det var et sterkt behov for å finne på noe nytt å gjøre.

Snapdrill er et verktøy for raskere anboringer i stålrør
Snapdrill består av en selvsentrerende gripeklo med armer som strammes rundt røret, en spesiallaget hullsag med hardmetalltenner og en mekanisme med kraftoverføring, slureclutch og mating som drives av en Metabo batteridrill. (Foto: Produsenten)

Historien om Snapdrill begynner julaften 2016, med en diskusjon mellom Tor Ole Talgø og svoger Thomas Mikkelsen. Han har vært rørlegger hele yrkeslivet, og forklarer hvor tungt det er å bore i stålrør. Potensielle løsninger blir kastet frem og tilbake over bordet, samtidig som lydnivået øker.

Tor Ole får en smule sjokk når han skjønte hvor manuelt og tungvint dette gjøres. Han ser en mulighet til å bruke sin erfaring fra maskinering for offshoreindustrien til å løse et problem i en helt annen bransje.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Hva med et verktøy som griper seg fast direkte på røret?

Det blir etterhvert skriblet ned en skisse på en hvit serviett. Tre-fire forskjellige modeller senere er Snapdrill nå i salg som ferdig produkt, og er til nå levert ut i rundt 100 sett, tilsvarende 500 enkeltmaskiner. Snapdrill er et helnorsk, patentert verktøy. Drillen er en temmelig standard Metabo batteridrill. Hullsagen kjøpes etter eget design fra en produsent i Taiwan. Selve maskinen lages og hele verktøyet monteres hos GMV AS på Forus i Sandnes.

Slureclutch og mating av kraft

– Dette er en avansert boremaskin i miniatyr. Alt er laget så smått og smidig som mulig for at det skal fungere godt i praksis. Det har et lett og presist oppspenningssystem og en avansert slureclutch inni som mater kraften fra maskinen gjennom verktøyet på en fornuftig måte. Snapdrill er et enkelt system å bruke. Det er den aller raskeste og mest presise måten å lage hul til anboring i rør, sier Martin Talgø til Verktøy 24.

Martin Talgø i Snapdrill på OTD Energy
Martin Talgø, daglig leder i Snapdrill AS. Her på offshoremessen OTD Energy i oktober. (Foto: Produsenten)

 

– Hvordan er det mulig å få hullsagene til Snapdrill til å holde så mange hull?

– På grunn av stabiliteten i oppspenningen og matesystemet. Den mater kraften fra drillen gjennom og borer helt stabilt. Hardmetalltennene får jobbe med minimalt av vibrasjoner. Én hullsag holder minimum 400 hull hvis den blir fornuftig brukt i henhold til våre anbefalinger. Det vil si at man bruker den smart, med rett hastighet og smøring under boring. Vi har rørlegger-kunder som har boret opptil 1 000 hull, sier Martin Talgø.

– Verktøyet monteres direkte på drivverket. Alle batteridriller har ulik utforming, og Metabo var en av de drillene som egnet seg godt til å lage en hurtigkobling for Snapdrill. Hurtigkoblingen gir mest mulig effektivitet, sikkerhet og brukervennlighet.

– Prisen da? Hva koster dette?

– Det tar vi på tilbudsbasis. Noen reagerer på litt høy pris. Men vi ser også at den tjenes inn på på rundt 600 hull, på grunn av tidsbesparelsen. Det har vi gode referanser på. Det er en avansert boremaskin i miniatyr, laget for å jobbe trygt og raskt. Det er en inngangsbillett til inntjening, sier Martin Talgø.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)