Nyheter

Solceller gir lys på byggeplass

Batteridrevet lys er én ting. Men AF Håndverk ville ta den utslippsfrie byggeplassen et skritt videre. Har fått laget sin egen solcelledrevne byggeplassbelysning.

Kortversjon: Oslo Technical Service AS – en el av AF Håndverk – har laget et arbeidslys til byggeplass som lader og lagrer sin egen strøm fra solceller.

English summary: We all know battery powered work light. Norwegian contractor AF Håndverk wanted to take the emission free building site one step further. Have built their own solar powered construction site light. Charges and stores its own power from solar cells.

Byggeplasser skal i stadig større grad være minst fossilfrie, og helst utslippsfrie. Nå er AF Håndverk i ferd med å få laget en type arbeidslys som er solcelledrevet.

– Mange av våre oppdragsgivere stiller krav om fossilfrie byggeplasser, sier Arvid Engebretsen, daglig leder i AF Håndverk. 

For å oppnå det er selskapet stadig på jakt etter miljøsmarte løsninger til sine prosjekter. De ønsket å ta i bruk solcelledrevet byggeplassbelysning, men fant ingen ferdige løsninger som passet til deres bruk. Dermed laget de sin egen, fortelles det her.

Resultatet er en kompakt henger med lysmast, solcellepaneler og batteripakke. AF Håndverk har utarbeidet spesifikasjonene, og en ekstern aktør har stått for monteringen. Produktet er CE-merket. 

– Det er mange batteridrevne lysmaster på markedet, men vi fant ingen med solcellepaneler, forklarer Arvid Engebretsen. 

Han mener solcelleteknologi er en måte å unngå forbruk av fossilt drivstoff på. 

Lys og batteri

Fire hengere med ferdig rigget lysanlegg ankom selskapets hovedkvarter på Bryn ved juletider, og systemet er nå under utprøving. Dersom produktet fungerer så bra som de håper, er planen å tilby utleie og salg av slike hengere. 

Hver henger har en lysmast med fire kraftige LED-armaturer som hver yter 200 W. Batteripakken har en kapasitet på 4×200 amperetimer (Ah). Enheten har ladekontakt for tilkobling til en ekstern strømkilde, og den leverer også 240 V vekselstrøm om det skulle være behov for det. 

I tillegg er hengeren utstyrt med solcellepaneler. Tre paneler sørger for å lade batteriene.

– Dette er gunstig både med tanke på utslipp og fordi lysanlegget kan stå for seg selv uten å måtte kobles til strøm for lading. Solcellepanelene er montert på skinner så de kan felles inn under transport, opplyser AF i meldingen.

Om solcellene kan stå for all strømproduksjon eller om lysanlegget må lades av en ekstern strømkilde, vil avhenge av faktorer som lysforhold og hvor mange timer lysene står på. 

– I de mørkeste tidene på året kan det være behov for å koble til ekstern strøm. Derfor har vi lagt opp for mulighet til normal lading, forklarer Arvid Engebretsen. 

Jobber for å redusere utslipp

Det er selskapet Oslo Technical Service AS som har jobbet fram nyskapningen. Oslo Technical er et selskap under AF Håndverk, og har ansvaret for verktøy, utstyr og maskiner som benyttes på tvers av selskapene innen AF Håndverk.  

Det nye lysutstyret er en (liten) del av en større strategi, der AF Gruppen jobber målrettet med å redusere utslipp fra egen virksomhet. 

– I klima- og miljøstrategien til AF Gruppen så skal vi halvere klimagassutslipp innen 2030, hvor energiforbruk på byggeplassene et sentralt element, sier Frode Magnussen, HMSK-leder i Konsern.  

– Det er ønskelig å bruke fornybar energi fremfor fossilt brensel i våre byggeprosjekter, og dette tiltaket til AF Håndverk med solcelledrevet byggeplassbelysninger et glimrende eksempel på dette og viser at de jobber aktivt med å redusere klimagassutslipp i prosjektene, fortsetter Magnussen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)