Nyheter

Stor, sterk og stillegående kompressor

Ny, spennende kompressor. Leverer 260 liter luft i minuttet, og maler som en katt mens den gjør det. Storebroren er enda vassere – og like stille. Video: Se hvor stille den går.

Gasolin.no – spesialsjappe for folk som restaurerer gamle biler – kunngjorde i november et par kompressorerer som en nyhet i sortimentet.

De kommer fra nederlandske HBM Machines. Den ene er en 3 hk sterk kompressor med 70 liters tank. Den leverer generøse 260 liter luft pr minutt. Og det er fritt avgitt, fra et forbruk på 375 liter.

Spesielt stillegående kompressor

Det mest interessante med den er støynivået. Den omtales av både Gasolin.no og produsenten som en spesielt stillegående kompressor, med et oppgitt støynivå på 53-60 dB.

Det er vesentlig lavere enn de fleste sammenlignbare maskiner. Stanleys 3 hk kompressor med 50 liters tank durer f.eks i vei på 96 dB.

Da er 53-60 dB lavt. Det finnes katter som maler i vei på 55-60 dB, selv om det er litt  uvanlig. Jeg synes det er litt vanskelig med de dB-tallene. Ja, det er så eller så mange dB. Men hva betyr det i praktisk støy, egentlig?

Sammenligning i støy

Vel, ta en sammeligning i en SL 210 kompressor fra amerikanske SMT Max. Den omtales som en “dental compressor”. Det vil si for tannleger og sånt.

SL 210 minner til forveksling om 70-literen fra HBM Machines i utseende, men det er nok mest tilfeldig. I oppgitte tekniske data har den mindre effekt og mindre tank. Men den oppgis med et støynivå på 60 dB, altså den høyeste støyverdien på HBM-kompressoren.

Ta en titt i denne videoen hva det egentlig innebærer i støy. Eller fravær av støy, for være mer presis. (Fortsetter under videoen)

Bedre arbeidsmiljø

– En stillegående kompressor for bedre arbeidsmiljø. Perfekt for laboratorier, snekkere og sånt. Eller hvis du ikke kan plassere kompressoren langt borte fra arbeidsplassen. Lydnivå på 53 – 60 DB(A) gjør kompressoren velegnet for innendørs bruk, forsikrer Gasolin.no i sin omtale av nyheten.

Med så mye luft og så lite støy, da er det vel en maskin som koster det hvite ut av øya?

Nei, jeg vil ikke si det. Gasolin.no selger den for rett under 10 000 kroner.

Slett ikke gal pris

Det er slett ikke galt for en så stor kompressor. I alle fall ikke for en maskin som er så stille du kan ha den rett ved arbeidsbenken.

Har du litt mer penger og trenger mer luft, så finnes den også i en større versjon: 4 hk, 120 liters tank og en kapasitet på 350 liter luft i minuttet! Støynivået? Akkurat det samme som lillebror over. Den store koster snaut 13 500 kroner.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

 1. Vurderer å kjøpe en 80 liters kompressor. må være stillegående. Nettsida deres gir ingen informasjon om priser og transport etc??
  Hva tilbyr dere HBM Machines kompressor for levert Steinkjer??
  Kan lydnivå på 53-60Db garanteres?
  mvh
  Stein Bj. Dahl

  1. Hei Stein.
   Takk for at du har lest på Verktøy 24. Det stemmer at nettsida vår ikke sier noe særlig om priser og transport. Det er fordi vi ikke er en forhandler. Kun en nettavis som skriver om nyheter som bl.a dette :). Artikkelen om denne nye kompressoren henviser til Gasolin, en forhandler som blant annet har HBM kompressorer i sortimentet. Hør med dem, så får du nok svar. Gasolin.no.
   mvh Jørn Søderholm
   Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)