Nyheter

Sterkere gjerde med ny diamant-krampe

Gjerdet mellom beitemark og dyrket mark MÅ holde dyra på riktig side. Ny Beck krampe med Diamond Coating diamantbelegg skal holde ekstra godt på tråden.

Tekst: Jørn Søderholm

Man vil gjerne at et gjerde holder, uansett hvilken type gjerde det er. På gjerder som skiller dyrket mark fra beitemark – eller skiller mot utmark – er det ekstra viktig. Dyra må holde seg på riktig side av gjerdet til enhver tid. Også når det er stort og/eller løper i panikk.

[pro_ad_display_adzone id="4024"]

Beck krampe med Diamond Coating

Hjort på gjerde
Viltgjerdet må holde godt. (Foto: Egill Johan Danielsen)

Når et dyr lener legger vekten mot gjerdet, da er det gjerdet akkurat så sterkt som de krampene som holder tråden eller nettingen fast i stolpen. Nå har Beck Fastener Group – som har hovedkontor i Østerrike – laget en krampe med diamantbelegg som skal holde bedre enn andre kramper.

– Med diamond coating blir treverket bevart når krampene skytes inn. Disse krampene kan holde igjen mot press med dobbel kraft sammenlignet med andre kramper, sier Beck-importør Motek AS i en pressemelding.

Krampen er laget i 3,15 mm sinkbelagt wire, galvanisert klasse 4. Det vil si et festemiddel for tunge industrielle og marine miljøer, tøffere enn de fleste forbinder med nettinggjerde som settes på trestolper.

Krampen skytes f.eks med denne gasspistolen (nyhet i fjor), om man ikke har traktor med luftuttak i nærheten.

Hva er vitsen?

Diamant-kramper? Ja, særlig… Hva er vitsen med det?

Krampe med og uten Diamond Coating
Mothakene i en krampe som skytes vil rive med seg fiber. Med Diamond Coating (høyre bein) reduseres denne oppflisingen. (Illustrasjon: Beck Fastener Group)

Mange tenker ofte at en innfestning i tre skal ha skarpe kanter for å få godt nok feste, nesten som en fiskekrok. Det er bare en viktig forskjell på treverk og kjeften på en fisk: Treverket er ikke elastisk.

– Når en krampe skytes inn med høy hastighet vil derfor trefibrene ofte bli revet i stykker. Konsekvensen av dette blir at krampen etterlater et hulrom som krampen beveger seg sideveis i, opplyser Motek.

Løsner fra stolpen

Gi det litt tid og litt påkjenning mot nettingen, så er det fort gjort at den løsner fra stolpene og gir fri flyt for dyra. Med Diamond Coating reduseres denne opprivingen. Dermed forblir dermed klemkraften mellom krampe og treverk maksimalt høy.

Det diamantbelegget ser virkelig ut til å ha noe for seg. Det er også i bruk på flere spikerprodukter. Jeg har selv sett og prøvd det i bruk. Under ellers like forhold er det en imponerende stor forskjell i uttrekkskraft på en spiker med og uten det belegget.

Hva er det:
Gjerdekramper med Diamond Coating diamantbelegg
Hva koster det:
Kr 1800 + mva, eske 1500 stk.
Hvor kjøpes det:
Motek AS

Reklamevideo til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)