Nyheter

Lett og rask 60-kubikker først i verden

Motorsagen MS 400 C-M er årets nyhet hos Stihl. Verdens første motorsag med magnesiumstempel. Det sparer vekt, og gjør 60-kubikkeren raskere i akselerasjon. Her er det 1 hk sagekraft pr kg sag.

Hva er det: Stihl MS 400 C-M motorsag med magnesiumstempel. Veier 5,8 kg og yter 5,4 hk.
Hva koster det: Observert på nett til litt over 12 000 kr.
Hvor kjøpes det: Hos Felleskjøpet og andre Stihl forhandlere.

English summary: Stihl has launched its new chain saw MS 400 C-M in the nordics this winter. The world´s first chain saw with a magnesium piston. Makes it a particular quick and powerful saw for its weight. 5,8 kgs with 5,4 hp.

Batteridrift er vel og bra. Teknologien har kommet langt, og på mange typer redskap kan batteridrift mer eller mindre erstatte nettstrøm og bensinmotor. Motorsager – eller kjedesager, om du vil – har forlengst kommet med batteridrift, i de mindre effekt- og størrelsesklassene. Opp til 40 kubikksklassen finnes det gode eksempler på at batteridrift har like mye å by på som bensinmotorer.

I de større klassene, derimot… Når trærne blir større, treverket hardere og prestasjoner måles i kubikk mer enn i timer. Der har bensinmotoren fortsatt overtaket.

Nå sist vinter har Stihl kommet ut med nyheten Stihl MS 400 C-M. Det er deres største og sterkeste sag i 60-kubikksklassen, og en aldri så liten verdensnyhet blant motorsager. Stihl MS 400 C-M er verdens første motorsag med magnesiumstempel.

Lett og rask Stihl MS 400 C-M

Stihl MS 400 C-M motorsag.
Stihl MS 400 C-M motorsag.

Stihl MS 400 C-M er en motorsag til profesjonell bruk med høy ytelse og lav vekt. Takket være magnesiumstempelet og den lette designen veier maskinen bare 5,8 kg. Motoren yter 5,4 hk på full spiker. Det gir den et heftig vekt/effekt-forhold på bare såvidt mer enn 1 kg pr hk. Når stempelet i motoren er så lett, så går det også spesielt fort å få motoren opp i turtall. Helt opp til 14 000 rpm, i dette tilfellet.

M-Tronic elektronisk tenning sørger for jevnt høy ytelese, mens et langtidsluftfiltersystem med HD2 filter beskytter motoren mot støv, flis og verdens elendighet for øvrig.

Den ble i vinter blitt med den prestisjetunge prisen «Award of Excellence 2020» for sin teknologiske nyvinning.

Fikk pris magnesiumprosess

Magnesiumstempelet og produksjonsprosessen som er utviklet spesielt for MS 400 C-M har blitt lagt merke til av de som er mer spesifikt opptatt av magnesium enn du og jeg er til daglig. International Magnesium Association (IMA) har belønnet Stihl belønnet med den prestisjetunge prisen «Award of Excellence 2020», samt førsteplass i kategorien «Kommersielle støpeprodukter».

– Det internasjonale ekspertpanelet roste Stihl for den unike, nye og kreative bruken av magnesium og utviklingen av praksis, opplyser Stihl Norge i en pressemelding.

– Stihl har arbeidet med magnesium i over 60 år. Med det unike magnesiumstempelet har vi satt en ny standard for både utvikling og produksjon. Vi er naturligvis stolte over alle lovordene. Med MS 400 C-M styrker vi vår posisjon innen teknologisk innovasjon ytterligere, sier administrerende direktør Kjell Svensson i Stihl Norden i pressemeldingen.

Stihl har lang erfaring med magnesium. Selskapet grunnla magnesiumstøperiet i Tyskland i 1971, og det er i dag et av de største og mest moderne i Europa. Her produseres magnesiumkomponenter av høy kvalitet til motorsager og elektriske verktøy, men også til andre bransjer som kjøretøy, elektronikk og medisinteknikk. 25 prosent av inntektene kommer fra støpeprosjekter for eksterne kunder.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)