Nyheter

To nye batteri motorsager fra Husqvarna

Nå kommer også Husqvarna med batteridrevet kjedesag – eller motorsag – som kjører 24 m/s. To forskjellige, faktisk. 540i XP og T540i XP skal stille med kapasitet som bensindrevne motorsager i 40 cc-klassen. Sjekk hva som er forskjellen på de to.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Husqvarna 540i XP og T540i XP, batteridrevet motorsag / kjedesag.
Hva koster det: Veil 7 000 kr inkl mva, uten batteri og lader.
Hvor kjøpes det: Hos Husqvarna forhandlere.

English summary: New “Husky” battery chain saw. Two, actually. 540i XP and T540i XP. The “T” one is a top handle saw for climbing, the other one is a regular back handle saw. Both of them is presented by Husqvarna as battery machines with capacity similar to 40 cc petrol saws.

– Motorsagene har et helt nytt grunndesign, utviklet for profesjonelle brukere. De har samme kapasitet som bensindrevne motorsager i 40cc-klassen. Det gjør dem ideelle til rydding og mindre fellinger. De nye sagene yter 30 prosent større kraft enn de batteridrevne motorsagene vi har hatt i sortimentet til nå. Dette åpner for nye bruksområder, sier Husqvarna i en pressemelding om de nye sagene.

Husqvarna 540i XP og T540i XP

540i t.v. med bakhåndtak er fysisk lengre enn T540i med topphåndtak.

Motorsag-kjempen kommer nå ut med de to nye batteridrevne kjedesagene / motorsagene 540i XP og T540i XP. Ja, det er den T-en som utgjør forskjellen.

Husqvarna T540i XP. Med topphåndtak, for arborister og andre som henger i trærne. (Foto: Produsenten)

Den med T i navnet har topphåndtak, og er spesielt rettet mot arborister. Det vil si folk som klatrer i trær for å frisere dem eller ta dem ned stykkevis. Don´t try this at home, kids. Du blir ikke arborist av å kjøpe en topphåndtaksag og klatre opp i nærmeste tre, dette er folk med opplæring og erfaring.

Sagen uten T i navnet er en “vanlig” sag med håndtak bakpå. Den er best egnet for alle oss andre nede på bakken.

Mindre batteri

Samtidig med de to nye sagene lanserer Husqvarna et nytt batteri BLi200X til T-sagen. Eksisterende batteri BLi300 brukes på den “vanlige” med bakhåndtak. Produsenten sier lite om batteriene, men hos svenske Skogsforum kan vi lese at 200-batteriet er fysisk mindre enn 300-batteriet.

Formodentlig fordi fysisk størrelse og vekt er et poeng for arboristgutta og -jentene som svinger seg i trærne. Det er med de to respektive batteriene Husqvarna lover samme kapasitet på 540i-ene som på bensindrevne 40 ccm sager.

Sverd og kjede

Anbefalt sverdlengde er 40 cm. Husqvarna sier ikke selv noe om hastighet i pressemeldingen, men nevnte Skogsforum har fått med seg at den drar på med kjedehastighet på 24 m/s. Det er det samme som på Stihls nye toppmodell MSA 220. Husqvarnas nye sager kommer standard med x-cut SP21G mini, pixel-kjede. 1,1 mm .325″ X-Precision sverd.

– Dette er den mest spennende batterilanseringen vi har gjort på mange år. Jeg er overbevist om at sagene vil være banebrytende. T540i XP og 540i XP er konstruert med høy kapasitet, og med brukeren i tankene. Batterikraften komplementeres med manøvrerbarhet, ergonomi og brukervennlig grensesnitt, sier Andreas Rangert i pressemeldingen. Han er assisterende administrerende direktør for forretningsområdet Tree Professionals i Husqvarna.

Støy og blåtann

Husqvarnas lover altså en batteriteknikk og ytelse som takler tykke stammer og grener, samtidig som den er rask og smidig ved håndtering av mindre oppgaver. De nye motorsagene har et avansert grensesnitt som gjør dem enkle å håndtere. I tillegg til null utslipp, er brukeren utsatt for mindre støy og vibrasjoner ved bruk av en batteridrevet motorsag. Bluetooth har de også. Formodentlig kan man da i en app holde øye med driftstid og tilstand. Kanskje til og med se på et kart hvor Svimlingen har lagt fra seg saga.

– Sagene er også godt balansert for å sikre den manøvrerbarheten som kreves ved utføring av vanskelige kapp, loves det.

Motorsagene har IPX4-klassifisering, og skal tåle bruk i regn og tøffe værforhold. Topphåndtaksagen (med T) er i salg allerede, mens den “vanlige” kommer i salg litt utpå våren.

Vi håper på å komme tilbake med en prøvekjøring av nyheten. Kanskje til og med i en duell mot erkekonkurrent Stihl. Men ikke hengende i trærne, altså.

Promovideo til slutt:

https://www.facebook.com/husqvarnanorge/videos/874414656325755/

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

 1. Dårlig med info:
  kjøretid
  batterikapasitet i ampertimer
  ladetid
  pris batteri og lader
  Vekt med batteri og sverd

  1. Hei ossi. Takk for tilbakemeldingen. Har ikke svar på det du spør om akkurat nå, men lover å skjerpe egget og informere bedre.
   mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)