Nyheter

Tømrerens to nye venner fra Milwaukee

Til høsten kommer Milwaukee med det som kan bli to nye bestevenner for en del tømrere: En 12″ / 305 mm kapp- og gjærsag og en 90 mm spikerpistol med magasinforlenger. Begge på M18 Fuel batteri.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Milwaukee M18 Fuel 12″/305 mm kapp- og gjærsag og 90 mm spikerpistol
Hva koster det: P.t. ikke prissatt.
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee forhandlere fra høsten 2019.

Tømrere har en hel del viktige verktøy i sitt daglige arbeid. Det er ikke lett å uten videre si at det ene er viktigere enn det andre. Men vi kan trygt si at kapp- og gjærsag og spikerpistol er to av de viktigste verktøyene tømreren trenger for få fart på framdrift og produktivitet.

Én gang i året arrangerer Milwaukee et stort, internasjonalt nyhetslipp i USA. “New Products Symposium”, kaller de det. Eller bare NPS. En del av nyhetene som vises der blir aldri tilgjengelig utenfor USA, men for de fleste er dette en første visning av ting som også kommer til Europa og Norge.

Spikerpistol og kapp- og gjærsag

To av nyhetene som ble vist på NPS 2019 bør være av interesse for tømrere som har litt rødt verktøy i stallen fra før. Nå kommer de nemlig med en spikerpistol for opptil 90 mm stavspiker og en 12 tommers kapp- og gjærsag. Eller 305 mm, om du vil.

Begge 18V batteridrevne maskiner som går inn i M18 Fuel-sortimentet.

Spikerpistol opptil 90 mm

Vi tar spikerpistolen først. Det er den alle de amerikanske verktøybloggerne og -youtuberne har oiet seg mest over, og som framstår som den største og mest gledelige nyheten.

Det er en 100 prosent batteridrevet spikerpistol – altså uten gasspatron eller luftslange – som går rett i konkurranse med etablerte og utmerkede verktøy fra Hitachi og Dewalt. Og Bostitch. Den kan skyte båndet stavspiker opptil 90 mm lengde.

Nøyaktig størrelse og vekt er ikke kjent, men den er sånn cirka samme størrelse som tilsvarende pistoler fra andre merker. Kommer etter sigende i 21 og 30 graders versjoner.

Nevnte verktøybloggere og -youtubere oier seg fælt over den nye spikerpistolen. Spesielt over skuddtakt og null forsinkelse, samt muligheten til å doble kapasiteten i magasin med forlenger.

Bildene til denne artikkelen er screenshots fra en Youtube-video fra Pro Tools Reviews. Her er videoen. Artikkelen fortsetter under.

LED-lys? Ja, jøss. Kroker har de også. To kroker, til og med. Én til å henge pistolen i buksehempa og en annen til å heng den på en tofire i stenderverket.

Med et 5Ah batteri sies pistolene å greie rundt 500 skudd pr lading.

Kapp- og gjærsag 12 tommer / 305 mm

Den nye kapp- og gjærsaga har et sagblad på voksne 12 tommer, eller 305 millimeter om du vil. Fra før har Dewalt en like stor på Flexvolt batteri, og er til nå alene om å tilby 12-tommer på batteri. Alle øvrige proffmerker har 12-tommere på nettdrift, og flere av dem har 10-tommere (254 mm) på batteri.

Nå kommer altså Milwaukee med en batteridrevet 12-tommers sag. Det er ikke så lett å finne alle detaljer mtp uttrekkslengde, vinkler og sånt. Men det er i alla fulla fall en sag som gaper over det meste du kan få til med en kapp- og gjærsag.

Den har en innebygget LED-belysning som er rigget slik at den merker opp kuttlinja som en strek med skyggen fra bladet.

Lett vekt

Som de fleste andre kapp- og gjærsager er/blir den forventelig akkurat like uhåndterlig i transport og lagring som den er produktiv og effektiv i bruk. Vekten antydes til 48 pund med et 12Ah batteri, som betyr rett under 22 kilo. Hyggelig lett vekt, altså.

Hvor hensiktsmessig det er med kapp- og gjærsag på batteri får være opp til den enkelte bruker å vurdere for sine formål. Milwaukee melder seg på i konkurransen i et ikke spesielt stort segment. Her stiller de blant annet mot Dewalt, som har 10- og 12-tommer på batteri, og Hikoki som har en 10-tommer på batteri.

Kun batteri – ikke 230V adapter

Begge de to tilbyr en 230V batteriadapterløsning som gjør det mulig å kjøre saga på 230V nettstrøm der man har det tilgjengelig. Så slipper man batteribytter hvis man likevel står fast på ett sted. Milwaukee har ikke et slikt adapter, så her er man stuck med å kjøre på batterier. På den andre siden bør man få mye arbeid gjort med et 12Ah batteri.

Hos våre skandinaviske kontakter hos Milwaukee-eier Techtronich Nordic får vi bekreftet at kapp- og gjærsagen kommer i tredje kvartal, og at også spikerpistolene skal komme til Norge i år. Priser er det for tidlig å si noe om.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

    1. Hei Anders. Niks, ingen info om det. Det lille som står her var alt Milwaukee / Techtronics folk i Danmark ville si.
      mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)