Nyheter

Tørr kjerneboring opptil 200 mm

Ny kjerneboremaskin fra Eibenstock, for tørr boring uten møkkete vann. Borer opptil 200 mm i betong. Hva er forskjellen på en som borer tørt og en som borer med vann? Se her.

Hva er det: Eibenstock ESD 162
Hva koster det: Motor kr 9100, stativ kr 8900 – eks mva
Hvor kjøpes det: Hos Dia-Job AS

English summary: New core drill motor from Eibenstock. For dry drilling, without mucky water. Drills up to 202 millmeteters in concrete. Difference between dry and wet drilling? Impacts. Small, soft impacts. And a vacuum for dust collecting and cooling.

Tyske Eibenstock lanserte på slutten av fjoråret en ny motor for tørr kjerneboring. ESD 162 heter den.

– Den er genial for alle som jobber i ferdige leiligheter og kontorer der man ikke vil ha møkkete vann på vegger og gulv. Ideell for blant andre rørleggere og varmepumpemontørører, sier importør Dia-Job AS.

Impact Hybrid Technology girboks

Kjernen – bokstavelig talt – i maskinen er en nyutviklet IHT girboks. Bokstavene er en forkortelse for Impact Hybrid Technology. Dette er altså en maskin som borer med slag, i tillegg til rotasjon. Den slår ikke like brutalt som en kombihammer, altså. Men den bruker svake slag til å få fart på boringen, og kjøles med luft i stedet for vann underveis.

– Hva er forskjellen på denne og en vanlig kjernebormaskin?

– Denne har svake slag under boring. Dessuten kjøles den med luft. Ikke med vann som griser til innerflater i rom. Det har også fordelen med at den kan brukes i nærheten av elektriske installasjoner, sier Tommy Sørmo.

Han er selger, medeier og produktansvarlig hos importør Dia-Job AS.

Eibenstock ESD 162 kjerneboremaskin

Eibenstock ESD 162 har støvuttrekk integrert i spindelen. Maskinen brukes til tørr boring sammen med en støvsuger. Ikke bare for å samle opp støvet, men også for å gi en luftstrøm som kjøler ned boret underveis.

Slagfunksjonen kan slås av, dersom man skulle insistere på å bore med vann.

Eibenstock ESD 162 er beregnet for kjerneboring i harde materialer som stein og betong. Den greier maksimalt 202 mm i betong uten armering, eller 162 mm i armert betong. Det vil si at den kan brukes til å lage hull i vegger og tak for eksempelvis VVS-, varme- eller ventilasjonsanlegg. Maskinen er tilgjengelig nå. Senere i vår kommer Eibenstock med en større motor i ESD-serien av “soft impact” maskiner for tørr kjerneboring, ifølge en artikkel hos bladet Professional Demolition International.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)