Baier BD829 kjernebormotor kan bore tørt

Tørr kjerneboring opptil 25 cm hull

Ny serie kjernebor og nesten ny maskin beregnet for tørr kjerneboring. Med pulserende drift og spesielle diamantsegmenter kan det bore hull opptil 252 mm i armert betong, uten vann.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Baier BDB829 motor og Dia Proff kjernebor for tørr kjerneboring
Hva koster det:
Hvor kjøpes det: Dia Proff Norge AS

Dia Proff Norge AS lanserer helt ny range av kjernebor. I kombinasjon med nye Baier BDB829 kjerneboringmotor skal disse kunne kjernebore hull fra 32 mm helt opp til 252 mm tørt. Uten vann, ja. Alle kjerneborene har 400 mm lang stamme.

Diaproff kjernebor.
Diaproff kjernebor. (Foto: Leverandøren)

Kjerneboring uten vann og slam

– Tørrboring er løsningen for deg som skal bore i armert betong uten mye vann søl eller betongslam, slik som det ofte blir fra boring med vann. I dag er det krav på blant annet sykehus og andre offentlige institusjoner om redusert vann- og støvforurensning. Med dette systemet kan du også bore nedenfra og opp uten å risikere vanninntrengning i bormotor, opplyser Dia Proff Norge AS.

– Borsynk og levetid?

– Nesten som konvensjonelle våtbor-systemer.

Tørr kjerneboring sies å være mulig takket være to ting:

  • Spesialproduserte i diamantsegmenter med “3D-posisjonerte” diamanter, sørger for aggressive kutt i stålarmert betong.
  • Pulserende drift på Baier BDB 825 kjernebormotor. Funksjonen kalles “soft impact”.

Husk riktig støvsuger

Tørrboring i armert betong og stein blir det gjerne mye støv av. Derfor gjør Dia Proff Norge AS oppmerksom på at det er viktig å bruke en støvsuger med riktig type filter til dette.

Det vil formodentlig si en støvsuger i klasse M hvis det er “vanlig” betong eller stein, eller H hvis betongen inneholder helsefarlige greier som asbest, bly, muggsporer eller bitumen (asfalt).

Her fortelles det også om Baiers løsning for å sikre at boret går vinkelrett inn veggen, gulvet eller taket. Dette er et sentreringsadapter som festes på innvendig 1/2″ gjenge i kjerneborstammen. Til hvert hull trengs et sentreringsadapter og et sentreringsblad i samme diameter som kjerneborstamme. Og en støvsuger eller annen type støvoppsamler.

Sentrering med adapter

– Riktig diameter sentreringsblad festes til staget slik at staget holder seg rett inn i kjernebor stammen og du er klar til boring. Sentreringsadapteren har en lett fjæring for demping mot slag under boring og nivå justeringer ved hjelp av en teleskopløsning som gjør at du kan flytte eller variere høyde eventuelt lengde på sentreringsadapteren, sier leverandøren.

Som standard er sentreringsadapteren 300 mm og kan utvides til 460 mm på det lengste. Alle sentreringsbladene må kjøpes utenom og kommer i alle bor diameterne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.