Nyheter

Tørr rørsveis med flatt sugerør

Sveise rør med vann inni er sjelden særlig vellykket. Selv en liten vannmengde må vekk. Nå har to svensker laget Dryweld, et flatt sugerør som kan løse problemet. Suger vann vekk fra skjøten med en vanlig byggstøvsuger. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Dryweld, flatt sugerør for bruk i rørskjøt
Hva koster det: SEK 1989-23 690 eks mva, avhengig av størrelse
Hvor kjøpes det: På nett hos produsenten Liqway i Sverige

Vann eller andre væsker skal helst holdes godt unna når det skal sveises stålrør. Det er ikke store skvetten som skal til for å lage krøll for sveisingen heller. Selv en liten sildring i bunnen av røret må vekk før det kan sveises. 

Da kan det fort bli en stund å vente på tømming før man kan gjøre en jobb på eksempelvis et langt strekk fjernvarmeledning med lite fall. For ikke å snakke om på et rør nedstrøms fra en ventil som lekker. 

Dryweld korter ventetiden

Nå har et par svenske brødre laget et smart lite hjelpemiddel som kan korte ned ventetiden. Dryweld kaller de sin oppfinnelse. Det er et flatt munnstykke som føres ned gjennom en sveisefuge eller et snitt på toppen av røret.

DryWeld VS suger den siste sildringen i røret unna rørskjøten og sveisefugen.
DryWeld VS suger den siste sildringen i røret unna rørskjøten og sveisefugen. (Illustrasjon: Produsenten)

Det kobles til en vanlig bygg- eller industristøvsuger som kan suge vått, og tar unna den lille sildringen nederst i røret. Det er svenske VVS Forum som skriver om nyheten. 

Dryweld er ikke et produkt som gjør det mulig å sveise på trykksatte rør, men det skal etter sigende kunne vesentlig redusere nedetiden på strekket fordi man slipper å vente på at det skal tømmes helt etter stengning. Dryweld gjør at røret kan sveises uten å bli forstyrret av vann, og gir dermed bedre kvalitet på sveisen. 

De to brødrene har begge 8-9 års erfaring fra sveising av fjernvarmerør, og har sett behovet med egne øyne. 

– Vi har stått og ventet på vannet veldig mange ganger, sier Martin Werme til VVS Forum. 

Han er daglig leder i selskapet Liqway AB, som han har stiftet sammen med broren Isak Werme. De to har utviklet Dryweld i to hovedtyper. 

  • DryWeld. Den er bøyd, føres ned gjennom rørskjøten og treffer vannet like oppstrøms for skjøten. 
  • DryWeld VS. Rett, føres ned gjennom et eget snitt i røret oppstrøms for skjøten. Dette snittet sveises igjen når skjøten er ferdig sveiset.
DryWeld t.v., DryWeld VS t.h
DryWeld t.v., DryWeld VS t.h. (Illustrasjon: Produsenten.

Begge finnes i ulike størrelser etter rørdimensjon, samt i ulike materialer med varierende temperaturbestandighet. Dryweld skal etter sigende fungere med både TIG og pinnesveis. Den bøyde varianten skal ikke brukes ved gassveis, pga høy temperatur. Det sies også å fungere godt uten at støvsugersuget forstyrrer beskyttelsesgassen i TIG-sveising. 

– Vi har testet med TIG-sveis på 150-ledning med godt resultat, sier Werme til VVS Forum. 

Hva er det: Dryweld, flatt sugerør for bruk i rørskjøt
Hva koster det: SEK 1989-23 690 eks mva, avhengig av størrelse
Hvor kjøpes det: På nett hos produsenten Liqway i Sverige

Videoer av Dryweld (først) og Dryweld VS:

https://www.youtube.com/watch?v=oVZk9PdDiuM

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)