Nyheter

Tre nye Dewalt 18V roterende lasere

Nå kommer Dewalt med tre nye, interessante roterende lasere. Bruker samme 18V batterier som resten av verktøyparken. 

Året har skiftet til nytt. Da er det enkelte ting vi vet kommer, enten vi liker det eller ei. Regnskapssjau og årsoppgjør i firmaet er én av dem.

Nye produkter fra verktøyleverandørene er en annen. Sistnevnte er lettere å like enn førstnevnte, eller..?

Rød og grønn roterende laser

Nå kommer Dewalt med en tre nye roterende lasere. Skroget er likt, men det er likevel tre ganske forskjellige produkter.

De har en helt ny utforming som skal være vesentlig mer robust enn forgjengerne. De karakteristiske håndtakene både forenkler håndtering og justering, og beskytter mot fall og slag.

Rød planlaser

DCE074D1R er den enkleste og rimeligste. Den produserer én laserstråle som kan orienteres i lodd eller vater, og som vatrer/lodder seg selv om underlaget er inntil åtte grader ute av vater. Den har en oppgitt nøyaktighet på rett under 3,2 mm på 30 meters avstand.

Innendørs rekkevidde oppgis til 45 meter, utendørs rekkevidde til 457 meter med detektor. DCE074 oppgis å tåle et fall på hardt underlag fra to meters høyde.

Den har en IP54-tetthet mot støv og fukt. Den er “beskyttet” mot støv, og tåler “vannsprut fra alle kanter”. Det vil i praksis si at det er et produkt man bør være nokså forsiktig med hvis man bruker den på de mest utsatte utendørs bygge- og anleggsplassene.

Veiledende pris på den ligger rett i underkant av 11 000 kroner, eks mva.

Rød tofallslaser

DCE079D1R produserer to røde laserstråler som kan justeres med inntil +/- 10 prosent fall. Det vil si at du skal kunne taste inn det ønskede fallet 0-10 prosent, og laseren går ut i en linje med akkurat riktig fall.

Den oppgis å tåle de samme to meterne fallhøyde til hardt underlag. Men denne er IP 67-tett, og mer robust mot støv og vann. IP 67 vil si at den er absolutt støvtett, og tåler å være under en meter vann i en halvtime.

DCE079D1R oppgis med bedre nøyaktighet enn lillebror 074: 1,6 millimeter på 30 meters avstand. Rekkevidden oppgis til 76 meter innendørs, og 610 meter utendørs (med detektor). Veiledende pris ligger på 15 550 eks mva.

Grønn tofallslaser

Toppmodellen DCE079D1G har de samme ytelsene som sin røde bror over, men med grønne i stedet for røde laserstråler.

Det skal gi noe bedre synlighet. Faktisk fire ganger bedre, sånn teoretisk sett. Grønn laser bruker mer strøm enn rød, men dette har Dewalt kompensert med en ikke spesifisert teknologisk løsning. Den grønne DCE079-en skal derfor ha like lang brukstid pr lading som den røde.

Veiledende pris oppgis til drøyt 18 800 kroner eks mva.

Standard 18V batteri

Brukstid og batteri, ja. Det er noe av det mest interessante med de tre nye laserne: De benytter seg av det samme 18V batteriet som i alle andre 18V maskiner og verktøy der på bruket. Laserne selges i sett inkludert lader, 2Ah batteri, detektor, takfeste, laserbriller og målekort.

Klare for salg i Norge

Denne artikkelen er basert på informasjon fra en pressemelding for det amerikanske markedet. Tallene på rekkevidde og nøyaktighet er oversatt fra tommer og fot, og er derfor litt pussig avrundet.

NB: Modellbetegnelsene og prisene brukt over er det som gjelder for det norske markedet. Dewalt Nordic bekrefter at laserne er klare for salg i Norge nå.

Til slutt: Hvis du behersker flamsk, så kan du få noe fornuftig ut av videoen nedenfor. Du trenger ikke egentlig kunne flamsk heller: Med et åpent sinn er det mulig å skjønne en hel del av hva han sier om du har lest ned til hit.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)