Nyheter

Tre nye Festool hybrid slipemaskiner – både batteri og nettstrøm

Batteri eller nettstrøm? Her kommer Festool med tre nye hybrid slipemaskiner som går på begge deler. 

Festool har kommet ut med tre ny slipemaskiner:

Festool eksentersliper, plansliper og deltasliper
F.v. eksentersliper, plansliper og deltasliper.

ETSC 125 eksentersliper. Info hos Motek.
RTSC 400 plansliper. Info hos Motek.
DTSC 400 deltasliper. Info hos Motek.

Hva du kan bruke de ulike formene på slipehodene til har du antakelig en grei oppfatning om.

Samme størrelse, vekt og pris

Maskinene er omtrent like store, veier det samme og koster det samme. Prisen finner du nederst i artikkelen. Slipehodet har et utslag på to millimeter, og stillbart turtall mellom 6 000 og 10 000 svingninger/minutt.

Maskinene kan brukes med avsug til støvsuger, eller en innebygget pose for støvoppsamling.

Både 18V batteri og nettstrøm

De har et interessant fellestrekk når det gjelder strømforsyning. I utgangspunktet 18V batteridrevne, men (kan) leveres med et nytt nettadapter med ledning. Dermed har man det rene kinderegget:
– En batteridrevet maskin, med full frihet til å brukes på steder der ingen skulle tru at noen skjøteledning kunne rekke.
– En nettdrevet maskin som kobles til strømuttaket på støvsugeren, med ubegrenset tilgang på strøm når du allikevel skal jobbe med støvavsug og null behov for å skifte batteri på en langvarig slipejobb. (Fortsetter under videoen) 

Ikke som andre 18V Festool batterier

De tre nye maskinene går på 18V batterier. Men dette er en helt ny type batterier, tilsynelatende uten mulighet til å bruke de andre kostbare Festool 18V batteriene du eventuelt har fra før. Batteriene er på 3.1 Ah, og skal etter det vi forstår av det amerikanske markedsmateriellet gi en halvtimes brukstid.

– Brukstiden er lengre enn ladetiden, lover importør Motek AS.

Maskinene leveres med kantbeskytter som skal gi jevn sliping og beskytte mot skader.

Det er svært interessant at Festool nå kommer med denne muligheten til å få det beste fra begge leire. Ja, bortsett fra nettstrøm-maskiners vanligvis lavere pris da. At de kommer med en helt ny type batteri, fullstendig rensket for kompatibilitet med andre batterier og maskiner, må være litt frustrerende for Festool-ere som har en batteripark fra før.

– Ut fra det jeg vet er det ikke planlagt flere maskiner i denne serien i nærmeste fremtid, sier Odd Arve Rygh.

Han er produktsjef på Festool i Motek. Men “nærmeste fremtid” kan jo bety så mangt… Det virker bortimot meningsløst at Festool skulle utvikle en ny serie batterier og et tilhørende nettadapter utelukkende for disse tre maskinene.

På den annen side: En ting er å forsyne en enkel og nøysom plansliper med en liten sildring av nettstrøm gjennom et sånt adapter. Men å forsyne et grådig beist av en vinkelsliper eller sirkelsag kan være en vanskeligere nøtt å knekke teknisk sett.

Hvilken type maskin skulle du helst sett i en sånn hybrid-variant?

Så var det prisen, ja: Veil pris er ca 6 000 eks mva for maskin, lader og to batterier. “Set-versjon” med maskin, lader, to batterier, nettadapter og systainer med skuff for slipepapir og sånt er ca 7 500 kroner. Eks mva og før den rabatten ditt firma eventuelt har hos Motek.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)