Nyheter

Tre nye lasere fra Hultafors

Hultafors kommer nå med en ny laser avstandsmåler og to nye krysslasere. Nye verktøy som tar over der meterstokken og vateret mister sin rekkevidde.

Tekst: Jørn Søderholm

All mulig ære til meterstokker og vatere. Man får som oftest jobben gjort med de gode gamle. Hultafors er godt kjent for meterstokker og vatere. Med en 240 cm meterstokk og det superpresise vateret MST 180 – av noen kalt “vateret fra Helvete” pga den ekstreme nøyaktigheten – har Hultafors tatt de gode gamle hjelpemidlene et skritt videre.

Avstandsmåler og krysslaser

Men også de gode gamle må finne seg i å se seg slått av nye typer hjelpemidler på enkelte områder. Det er ikke mange vegglengdene og -høydene man trenger før målingen går kjappere og mer presist med en laser avstandsmåler enn med meterstokken.

Når forholdene blir litt større har kryss- og rotasjonslasere kommet inn i håndverk, bygg og anlegg med en produktivitet de gode gamle vaterne ikke greier.

“Måle- og vaterspesialisten” Hultafors har også laserprodukter. Deriblant en hendig gulvlaser som gir flisleggere fire streker på én gang, uten å røre krittsnora. Nå tar Hultafors et par-tre skritt lenger inn i laserverdenen. Denne våren lanserer de nemlig tre nye laserverktøy: En avstandsmåler og to krysslasere.

– Vi har manglet noen produkter i laserkategorien. Nå har vi utvidet sortimentet med krysslaser, punkt- og krysslaser og distanselaser. Dette er verktøy vi tidligere ikke har hatt i vårt sortiment, sier produktsjef Per Eriksson i Hultafors i denne pressemeldingen.

HDL 80 avstandsmåler

Hultafors HDL 80 avstandsmåler.
Hultafors HDL 80 avstandsmåler.

HDL 80 er Hultafors sin første laserbaserte avstandsmåler. Eller “distanselaser”, som de kaller det. Det ordet er minst like dekkende for både HDL 80 og alle tilsvarende produkter, da de er fryktelig hjelpsomme på avstander som overstiger meterstokken og målebåndet.

Typiske bruksområder er måling av lengre avstander, kabler og rør, beregning av overflate og volum samt måling på områder det er vanskelig å komme til. Laseren er også egnet for indirekte to eller trepunkts målinger. Hultafors HDL 80 har en rekkevidde på opptil – trommevirvel – 80 meter, med en toleranse på 1,5 mm. Den har en hendig og ganske “lommevennlig” ytre utforming, men det følger med et futteral med beltehempe.

– Perfekt for mål av lengre distanser og ved kalkulering av areal og volum, sier Per Eriksson.

Veiledende pris er rett under 1700 kroner eks mva.

HXL innredningslaser

Hultafors PXL krysslaser.
Hultafors PXL krysslaser.

Lanseringen består også av to røde krysslasere, PXL og HXL.

HXL er den enkleste av dem. Den legger et kryss på veggen, vannrett og loddrett 90 grader på hverandre.

– Vi kaller den en innredningslaser. Den er godt egnet til innredning, fliselgging, oppsetting av bilder og sånt. Den erstatter vater i mange sammenheng, sier Dag Erlandsen i Hultafors Group Norge.

Den står på en innebygget fot med 360 graders rotering, men kan også stå på stativ.

Veil pris kr 2 600 eks mva.

PXL bygningslaser

Hultafors HXL krysslaser.
Hultafors HXL krysslaser.

PXL er en bygningslaser, beregnet på reisverk og gipsvegger. Den sette to linjer i 90 grader som går fra gulv, opp på veggen og møtes i et kryss i taket. Den har også ett lyspunkt på gulvet, i lodd fra krysset i taket. Dersom den ikke kan stå på gulv, hylle eller noe sånt, så monteres den ved hjelp av et medfølgende universalfeste.

– Sett den på gulvet inn mot et påtenkt hjørne. Da kan du ta ut lodd og vinkel direkte, foreslår Erlandsen.

Veilendende pris på Hultafors PXL laser er rett over 4 000 kroner eks mva.

Begge laserne kan i følge teorien og pressemeldingen brukes utendørs, ved hjelp av en mottaker. I praksis brukes slikt utstyr sjelden til det.

Produsert i Kina

Produktene er som det meste annet på denne fronten – uansett merke – produsert i Kina. Hultafors er involvert i produktutvikling og design, mens prinsippene er patentert og hører til i Kina.

– Hultafors bruker en leverandør som holder et meget høyt nivå på sin produksjon. Alt blir fulgt tett opp. Laserne er spesifisert med toleranser på 0,2 mm pr. meter. Det er den beste på markedet, sier Dag Erlandsen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)