Nyheter

Vater til avretting med gravemaskin – og håndholdt

Sjekk denne: Et vater til gravemaskin, som også kan brukes på håndholdt verktøy. Avretting med fall blir ikke enklere enn dette. Nyhet fra Sandtools AS, en norsk spesialist på redskap til småskala grunnarbeid.

Hva er det: Sandtools maskinfeste til vaterindikator – enkel avlesing av fall ved avretting.
Hva koster det: Maskinfeste kr 600, vaterindikator kr 1990.
Hvor kjøpes det: Hos Sandtools AS. Maskinfestet kan også kjøpes hos skuffeprodusentene Klepp Mek AS og Gjerstad Products AS.
English summary: A level indicator for fall screeding. Indicates desired fall up to five percent on the fly, as you work. With a machine adapter it can be used hand held or on a machine held bucket or screeding beam. New stuff from norwegian Sandtools AS, a specialist on tools for screeding and small scale ground work.

Laser er et finfint redskap til å finne høyder og ta ut fall ved avretting i grunnarbeid. Spesielt på større arealer. Men noen ganger er et vater tilstrekkelig.

– Entreprenører spurte etter en løsning der man bare kan klaske et vater på avrettingsbjelken eller skuffa. Da kan føreren lese av direkte på skuffa når har har riktig fall.

Sandtools AS – mindre arbeid på knærne

Det sier Bjørn Olav Sandbakk, som eier og driver Sandtools AS. Han har plenty erfaring fra anleggsbransjen. Han selv stått der og savnet bedre redskaper for planering av areal for toppdekke. Ofte blir det arbeidet på knærne, med utstyr som rettholt, vater og eventuelt laser for å ta ut høyder på litt avstand.

– Etter nærmere 30 år ute i felt i bygg- og anleggsbransjen merket jeg hvor stor fysisk belastning det er å ligge og krabbe på bakken når man skal planere. «Sånn kan vi ikke holde på», tenkte jeg. Det med å dra en planke langs bakken har vi gjort siden romertiden, sier han.

Sandbakk bestemte seg derfor for å finne ut om det var mulig å lage et redskap som gjorde jobben med å planere mer skånsom for arbeiderne, og som gjorde resultatet bedre. Allerede i 2016 etablerte han firmaet Sandtools AS.

Avretting med fall - Bjørn Olav Sandbakk i Sandtools
Bjørn Olav Sandbakk i Sandtools demonstrerer håndholdt avretting med fall.

Håndholdt verktøy for avretting med fall

De første årene var det etter eget utsagn “mest øl og pizza”, men fra 2019 har firmaet fått fart på seg. Via prototyper laget han et nytt og mer effektivt verktøy for planering. Redskapen består av et skaft og diverse varianter av blader og hjelpemidler for å avrette med fall på arealer av ulike størrelser.

– Dette forandrer hverdagen når kravling i sand og grus hører fortiden til, sier han.

Et av disse tilleggsredskapene er en vaterindikator. Ikke et vanlig vater med libeller, men en mikroprosessorstyrt indikator som viser fall i prosent mens man jobber. Et oppsett av gult og grønt lys i en rekke LED-dioder viser fall opptil fem prosent.

Vaterindikator på avretter
Sandtools vaterindikator på avretter – håndholdt.

Indikatoren var i utgangspunktet laget for bruk på avrettingsbladet til den håndholdte. Elektronikken er utviklet av grimstadbedriften Jetro, som også er med på eiersiden i Sandtools.

Maskinfeste til vaterindikator

Nå i vår har Sandtools AS fått laget et maskinfeste for denne indikatoren.

– Det festes med to kraftige neodymmagneter rett på skuffa, avrettingsbjelken eller hva annet man bruker. Sett vaterindikatoren inn i dette festet, så kan man lese rett av den hvilket fall man har. Det er enkelt å flytte indikatoren mellom maskinfestet og det håndholdte, sier Bjørn Olav Sandbakk til Verktøy 24.

Klepp Mek skuffe med Sandtools maskinfeste
Her er Sandtools maskinfeste på en skuffe fra Klepp Mek.

Neodymmagnetene er såpasss kraftige at det trengs 40-50 kilo kraft for å ta av festet. Det skal derfor være liten fare for at det faller av uønsket.

Prosjektet har fått støtte og hjelp fra flere hold. Innoventus sør og Inventas har bidratt, og det har også Innovasjon Norge. Sistnevnte innvilget i 2020 et lån på 2,4 millioner kroner. En betingelse for dette er at satsingen har internasjonalt potensial, og Sandtools retter virkelig blikket mot utlandet.

Produktet er utprøvd av entreprenører i praksis, og får gode skussmål. På messen Vei og anlegg blir vateret å se hos skuffeprodusentene Klepp Mek og Gjerstad.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)