NyheterTeknisk

Lager hjelmer med personlig design

En kul hjelm som ingen andre har? Eller “lag-hjelm” med lik firmaprofilering til alle ansatte – og navnet til hver enkelt? Ring Anders eller Eirik. Disse to karene lager hjelmer med personlig design du ikke finner noen andre steder.

Hva er det: Bygge- og anleggshjelm med personlig og spesiallaget grafikk.
Hva koster det: Fra 399 pluss mva, hjelm inkludert grafikk.
Hvor kjøpes det: Hos Jarlsberg Yrkesklær, avdeling Vestby.

English summary: You want a hardhat noone else has? Or a “team-helmet” for all employees in the company or at the project? Call Anders or Eirik. These two guys make helmets / hardhats with at personal design you won´t find anywhere else.

VESTBY: – Jeg var dårlig til å huske hjelmen, og fikk stadig pes ute på jobb for å gå mangle hjelm. Tenkte at jeg skulle kjøpe meg en kul hjelm, og tenkte det ville være lettere å huske å ta den med. Men jeg fant ingenting. Nada! Kun helt vanlige, kjedelige hjelmer i forskjellige farger. Da tenkte jeg det kunne være et marked for det, og begynte å snuse rundt etter utstyr.

Det sier Anders Brynildsen (34). Han har siden i høst drevet arbeidstøysjappa Jarlsberg Yrkesklær avdeling Vestby, sammen med broren Eirik Brynildsen (29).

Kunder kjøper vernesko
Morten Hångmann (t.h) og Fredrik Torp (bak t.v.) fra Sørby Utleie avdeling Vestby er fornøyd med å kunne kjøpe nye vernesko rett borti gata. Anders (t.v.) og Eirik Brynildsen er på leting etter større lokaler. (Foto: Jørn Søderholm)

Om du kjenner til anleggsbransjen på Østlandet, så vil du kanskje koble etternavnet til et firma som driver asfaltfresing…? Det ligger i slekta, og både Eirik og Anders har jobbet i asfaltfresing. Det var nettopp ute på jobb med asfaltfresingen at Anders fikk ideen om å lage unike hjelmer til bruk på bygg og anlegg.

Spesial-grafikk på godkjent vernehjelm

Takket være en utstyrspark og programvare de har vært med på å utvikle selv kan de lage grafikk med stor nøyaktighet, og plassere den grafikken på godkjente vernehjelmer. Dette er de etter sigende alene i Europa(!) om å tilby.

– Det er jo noen som driver med noe greier der man dypper hjelmen ned i et vannbad med farge oppå. Man får på et mønster og noen farger, men det blir temmelig vilkårlig hva som havner hvor. Vi kan lage ordentlig grafikk, med tekst og bilde og med logo og elementer akkurat der de skal være, sier Anders.

– Du kan kjøpe én hjelm med en helt unik grafikk på som ingen andre har. Har du en bedrift med 20 ansatte, så kan vi lage hjelmer med lik firmaprofilering og navnet til hver enkelt på samme sted. Alle hjelmene ser like ut, bortsett fra navnet. Det er vi alene om, tilføyer Eirik Brynildsen.

Akkurat hvordan de gjør det vil gutta helst ikke si for mye om. De har brukt årevis av tid og over en million kroner på å få opp teknologi og utstyr som funker.

Det vi kan si er at det ikke dreier seg om lakk eller folie limt utenpå. Det er forsåvidt en slags folie, men den ligger under et beskyttende plastskall som er en del av hjelmen. Når du mister hjelmen i betongen eller i steinrøysa, så kan det alltids bli en ripe i plasten. Men grafikken er akkurat like fin.

– Vi har brukt fire år på å utvikle dette til der vi er nå. Nå gjør vi alt av design i 3D på PC. legger på grafikk, gjør alt klart og sender ut forhåndsvisning i 3D til kunden. Når vi er enige går den i trykk, sier Anders.

Vernehjelm med firmaprofilering og navn
Slik kan en hjelm med felles firmaprofilering og individuelt navn se ut. (Foto: Skjermdump fra forhåndsvisning)

Hvordan er det med lovligheten? Beholder hjelmen godkjenningen? En leser kommenterer på Facebook-gruppen Rørleggere uten grenser: “Det er ikke lovlig å ha merke på hjelmen. Er dette lovlig godkjent?”

– Det stemmer at klistremerker o.l ikke er godkjent pga limet. Det må brukes spesielt egnede klistremerker/lim. Prosessen vi har er helt uten lim eller kjemikalier. Den påvirker ikke materialet i hjelmen overhodet, sier Anders Brynildsen

Design og trykk lokalt

Selve hjelmen er nødvendigvis ferdig, men alt av design, trykk og montering foregår på bakrommet i den beskjedne arbeidstøybutikken like ved E6.

Anders Brynildsen begynte sine første undersøkelser om dette for rundt fire år siden. Mye prøving og feiling foregikk. I starten laget han bare designet, og fikk det trykket hos andre. For to og et halvt år siden investerte han i maskiner for å lage det selv.

– Det sto maskiner for en million i spisestua mi. Tunge og uhåndterlige, men de funker, sier Anders.

Salget foregikk gjennom en nettbutikk inntil brødreparet fikk i stand en avtale med Jarlsberg Yrkesklær. Den gjorde det mulig å startet butikken i fjor høst, og nå selges hjelmene utelukkende gjennom butikken.

– Vi har vel laget og solgt 1500 hjelmer til nå. Det har vært moro, og det er potensiale for veldig mye mer. Nå får vi se hvordan interessen blir, sier Anders Brynildsen.

I utstillingen har de blant annet en hjelm med en sterk og klar profilering av Doosan gravemaskiner. Den kommer fra et parti som ble laget for Rosendal Maskin, som importerer Doosan gravemaskiner. Hjelmene ble levert med som en gave til ved leveranse av nye gravemaskiner.

Espen Kjelstad Storm - E.K.S Maskiner
Espen Kjelstad Storm fra Støren i Trøndelag driver E.K.S Maskiner AS. (Foto: Jørn Søderholm)
Espen Kjelstad Storm - E.K.S Maskiner
Espen Kjelstad Storm kjøpte Doosan gravemaskin av Rosendal Maskin , og fikk en spesiell hjelm med på kjøpet. (Foto: Jørn Søderholm)

Priser

Hvordan er prisen? Dette er vel grisedyrt? Njæh, vil ikke si det: En standard hjelm med enkel justering kommer på rett under 400, mens en mer påkostet hjelm med ratt og integrert vernebrille kommer på rett under 900. Pluss mva. For hjelm med ferdig montert og spesiallaget grafikk.

– Vi har jobbet mye med å få ned prisene. Utstyr og programvare gjør at vi kan lage grafikken raskt og enkelt, og vi har gode avtaler på hjelmene, sier Anders.

– Hvor lang tid tar det å få laget dette?

– Hvis noen kommer inn og sier at det brenner, så kan vi fikse det på dagen. Det er ren produksjon. Vi trenger ikke flere timer med prøving og feiling. Vanligvis går det på noen dager. Det som tar lengst tid er å få tak i de riktige grafiske filene. Når vi har det, så er det en halvtime på dataen og et kvarter for å lage ferdig hjelm, humrer Eirik.

Nå gleder de to brødrene Brynildsen seg til hver dag på jobb. De forteller om en veldig hyggelig mottakelse som en lokal leverandør av arbeidstøy, til alt fra ENK-håndverkere til utleiefirmaer og større håndverksfirmaer.

– En god del kommer innom fordi de har sett hjelmene. Nå får de se at vi har andre ting óg, ler Anders.


Arbeidstøy - Jarlsberg Yrkesklær avdeling Vestby

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)