Nyheter

Vogt lufthammere med stort bruksområde

Luftdrevne hammere er ikke nytt. Men denne varianten har du neppe sett før. Luftdreven hammer på størrelse med et spadeskaft flår av alt fra vinylbelegg til fliser, stein og murpuss. Krever ikke så mye av kompressoren, bare 190 eller 255 l/min luft.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Vogt lufthammere
Hva koster de: Fra 1000 Euro og oppover.
Hvor kjøpes de: Pr nå hos Vogt Worktec. Produsenten søker forhandler i Norge.

Jeg var nylig på Bauma, en anleggsmesse i Tyskland. Den er verdens største messe, uansett kategori. 614 000 kvadratmeter, fordelt på 19 (!) haller og tre utendørsområder. 15-16 ganger større enn Norges Varemesse på Lillestrøm.

Vogt Worktec

I en av disse hallene kom jeg over en liten stand tilhørende den tyske produsenten Vogt Worktec, som viste fram en utvalg luftdrevne hammere fra egen design og produksjon.

Vogt lufthammere.
Vogt lufthammere. (Foto: Jørn Søderholm)

Det er litt misvisende å kalle dem hammere, forresten. De lette, slanke redskapene kan brukes til mer enn pigging og meisling.

Her kan man f.eks effektiv flå av hellimte belegg eller tepper på gulv, fliser, murpuss eller takpapp, pigge betong, mur eller stein. Og sikkert en hel del annet. Videoen under gir et visst inntrykk. (Fortsetter under videoen).

Vogt lager disse hammerne i to grunnmodeller:

  • VH25 og VH30 – lettest, slagfrekvens 3200 slag/min. For belegg, fliser, murpuss osv. VH30 har vibrasjonsdemping.
  • VH50 og VH60 – kraftigst, slagfrekvens 1960 slag/min. For tyngre pigging, meisling i betong, stein osv utendørs.

Disse grunnmodellene leveres videre i fire forskjellige lengder, og med ulik utforming på håndtak til forskjellige bruksområder. De er beskjeden i vekt, 4-7 kg i bruksklar tilstand.

Som dobbelt så stor el-hammer

– I kraft og arbeidsevne gjør de samme jobb som dobbelt så tunge elektriske eller batteridrevne hammere, sier Andreas Brehm, administrerende direktør i Vogt Worktec.

Vogt-hammerne er beskjeden også i luftforbruk. De største modellene krever 255 l/min, mens de minste modellene klarer seg med 190 l/min luft. Det vil si at de kan brukes på nær sagt hva som helst slags kompressor du måtte ha i nærheten.

Et utvalg redskaper til Vogt lufthammere.
Et utvalg redskaper til Vogt lufthammere. (Foto: Jørn Søderholm)

De to grunnmodellene har hver sin størrelse redskapsholder. På denne monteres et relativt bredt utvalg redskaper for skraping, kutting, meisling, pigging, hakking, rilling, graving, komprimering og lufting.

Vogt-sjefen antyder priser som starter rundt 1000 Euro for grunnmodellene. Selskapet ble etablert i 1992, og har laget “spadeskaft-lufthammere” siden. I 2000 overtok dagens eier, Manfred Brehm. Vogt har i dag en forhandler i Danmark, men er også på leting etter noen som kan tenke seg å være forhandler på dette i Norge.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)