Nyheter

IEC stavvibrator fikk designpris

(Nesten) ny stavvibrator i IEC-serien fra Wacker Neuson har fått den prestisjetunge iF Design Award.

Wacker Neuson oppfant allerede i 1937 stavvibratoren for profesjonell betongkomprimering. Eller mer presist: Det var Wacker (grunnlagt av smeden Johann Christian Wacker i 1848) som fant opp redskapet. Tyske Wacker og østerrikske Neuson slo seg i 2007 sammen til ett selskap, som altså nå heter Wacker Neuson.

Nok om det. Betongfolk vet godt hva Wacker Neusons stavvibratorer er for noe. Selskapet er faktisk (etter eget utsagn, ikke faktasjekket) verdensledende innen stavvibrabriatorer, og de har et digert utvalg utstyr til betongbruk.

Stavvibrator i betong

Det er altså et vibrerende redskap som dyppes ned i betongen under støping for å fjerne luftbobler. Så har vi fjernet alle mulige miforståelser om hva maskinen er og gjør for noe…

I all betongstøping er det svært viktig å få ut alle luftbobler, for å få en mest mulig homogen støp til slutt. Stavvibratorer brukes til å vibrere/komprimere det man ikke kommer til fra overflaten eller fra utsiden av forskalingen.

Nå har de altså fått iF Design Award 2017, en nokså prestisjetung internasjonal designpris alle som driver med industridesign ville vært stolt over å få. iF Design Award har vært et internasjonalt anerkjent varemerke når det kommer til god design i 60 år. Den prisen har de fått for stavvibratoren i IEC-serien. Den plasserer seg mellom Wacker Neusons rimeligere HMS og premiumserien IRFU/IREN, og ble ført lansert høsten 2015.

Wacker Neuson IEC stavvibrator

IEC stavvibratoren kommer i tre størrelser på 38, 45 og 58 mm diameter. Huset på stavvibratoren er konisk, for å unngå at det hekter seg fast i armeringen. Alle tre størrelsene kjører på énfas strøm, henholdsvis 3, 4 og 5 A. De har en 15 meter lang matekabel, og med beskyttelsesslange på fem eller ti meter.

– Funksjonen er vår klare førsteprioritet. Den støttes imidlertid av designet, forklarer produktdesigner Gerald Krenn i en pressemelding fra Wacker Neuson-konsernet.

Fra 2:20 i denne videoen kan du se “storebror” stavvibrator i IRFU/IREN-serien i aksjon. Gir et ganske interessant innblikk i hvordan slikt utstyr funker, og hvorfor det er viktig å bruke det.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)