NyheterPraktisk

Baderomsplater uten hjørnelister

Endelig har noen greid å skjule de stygge – men nødvendige – hjørnelistene på baderomsplater. 

Baderomsplater er egentlig en bra ting. De er enkle å montere, og det går raskt å gjøre ferdig et helt bad med platene.

De finnes i så mange designvarianter at det bør være mulig også for de kresne å finne noe man kan stå for.

Må være tett i hjørnene

Hadde det bare ikke vært for de forbaskede hjørnene. Våtroms-/baderomsplater må være tette i skjøter og hjørner. Det er liksom et hovedpoeng med våtrom.

Våtromsplatesystemer inneholder som regel en form for skinner til skjøting i innvendige og utvendige hjørner. Spesielt de utvendige.

Dårlig idé å lime hjørnene

Lime platene i hjørner? Dårlig ide.

Det skal godt gjøres å få det tett. Ikke gjør det. Hvis du likevel velger å lime, så ryker godkjenningen platene eventuelt har.

Såvidt jeg vet er alle våtromsplatesystemer på markedet basert på at hjørnene sikres med skinner.

Og de skinnene er gresselig stygge. Jeg har ennå ikke sett en eneste slik skinne som IKKE får hele rommet til å skrike: “Hei, se her. Dette er bare wannabe, ikke ekte fliser!”

Endelig skjulte lister

Til nå. Berry Alloc har laget en løsning med skjulte hjørnelister til sitt baderomsplatesystem.

Jess! Nå kan det bygges nytt vaskerom her i huset.

– Vi fikk klare tilbakemeldinger på at forbrukerkundene ønsket et mer eksklusivt uttrykk og at hjørnelistene ble skjult, sier utviklingssjef Leif Kåre Hindersland i en pressemelding fra BerryAlloc.

No shit…?

Her står det også at de vurderte en løsning med liming av platene. Men det droppet de fordi det ikke ville gitt en sikker våtromsgodkjenning.

Monteres av både flinke folk og idioter

Hydrolock innvendig hjørne
Hydrolock innvendig hjørne

“Sikker” vil i denne sammenheng si idiotsikker.

En flink montør som er nøye med limingen hadde nok fått det tett.

Men når man skal lage et system som har SINTEF Teknisk Godkjenning må man ta høyde for at det også skal monteres av slurvehuer.

Løsningen har de kalt Hydrolock.

– Denne fungerer i dag som skjult hjørnelist til både utvendige og innvendige hjørner og er godkjent av SINTEF for bruk i baderom. Det er søkt patent på løsningen og BerryAlloc er i dag alene om levere skjulte hjørnelister til baderomsplater, sier Hindersland i pressemeldingen.

Godkjenningsdokumentet som ligger ute hos SINTEF Certification når dette skrives er for “wall and water”, og gjelder det eksisterende systemet med synlige hjørnelister.

Produseres i Norge

Hydrolock utvendig hjørne
Utvendig hjørne – del 1. Her ser du hvorfor det er viktig å være nøye med skråskjæring av plata ut mot hjørnet.

En ekstra bonus er at hele produksjonen av systemet – også platene og listene – foregår i Norge. Kudos til BerryAlloc for det.

Jeg har ikke selv jobbet med verken Hydrolock eller andre deler av BerryAllocks system. Her har jeg kun sett pressemeldingen og monteringsanvisningen (link til pdf).

Enkel montering, men…

Det ser ut til å være grei skuring å installere. Langt lettere enn med plater og flis.

Og det krever verken lim eller membran på veggen. Men NB:

– Det er likevel viktig å være oppmerksom på at Hydroloc trenger en litt større porsjon nøyaktighet og faglig grunnkunnskap enn ved montering av paneler med synlig list. Profesjonelle håndverkere vil derfor ha en betydelig fordel når paneler med skjult hjørnelist skal legges, sier utviklingssjefen i pressemeldingen.

Hydrolock utvendig hjørne
Hydrolock utvendig hjørne – del 2.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)