Praktisk

Brøndbo investerte 40 millioner i verktøytraller og orden

Orden og struktur er livsviktig. Bjarne Brøndbo og sønnen Anders har investert 40 millioner i familiens gamle bilopphuggeri. Egne TengTools verktøytraller i standardisert system til alle ansatte er viktig. Ett “hemmelig våpen” er enda viktigere.

Bjarne Brøndbo og sønnen Anders Greftegreff jobber sammen i bruktdelprodusent-og leverandør Bil1Din i Namsos. Der har alle ansatte nå fått ansvaret for sin egen verktøytralle. Det – og grundig arbeid med system og struktur – har kostet mye penger. Men så har det også gitt positive resultater for familiebedriften.

– Da jeg startet i 2018 så jeg et skrikende behov for mer struktur. Vi er avhengige av god struktur og orden for å få en stabil produksjon. Du er ikke i stand til det hvis du bruker store deler av dagen til andre ting enn å produsere. Som for eksempel å lete etter verktøy.

Det sier daglig leder Anders Greftegreff i Bil1Din i Namsos i en pressemelding fra TengTools-importør Luna Norge AS.

Bjarne Brøndbo og Anders Greftegreff med TengTools verktøyvogn
BIL1DIN: Anders Greftegreff (t.v.) er daglig leder mens Bjarne Brøndbo og kona Lise eier bildele-firmaet.

Orden og struktur med TengTools “Get Organised”

Her fortelles det at familiebedriften har fått god oversikt og skikkelig struktur i lokalene, takket være TengTools og konseptet “Get Organised”. Det merkes godt både på stemningen på jobb og i regnskapet.

– Vi har investert 40 millioner kroner for å være rigget for de kommende årene. I dag er vi tilpasset et moderne behov hvor alle mekanikere er meget godt utstyrt med verktøytraller hvor alt er tilgjengelig på selve arbeidsstasjonen, forklarer Anders.

Tre karer på bilopphuggeri. Bjarne Brøndbo, Arne Brøndbo og Anders Greftegreff
TRE GENERASJONER: Arne Brøndbo (i midten) startet bilopphuggeriet i 1975. I dag eies Bil1Din av sønnen Bjarne (t.v.) og ledes av barnebarnet Anders Greftegreff.

I 1975 startet Arne Brøndbo bilopphuggeri på Skage i Namdalen. Virksomheten er i dag Bil1Din AS. Nå drives firmaet av sønnen Bjarne Brøndbo og hans kone Lise Greftegreff, mens deres sønn Anders er daglig leder. Far og sønn kan fortelle at i løpet av de to siste årene har selskapet investert flere titalls millioner for å satse på fremtiden.

Verktøyvogner i totalpakke

I løpet av 2021 har Bil1Din tatt inn totalt 11 ulike komplette verktøyvogner i ulike størrelser med verktøy fra TengTools. Hver ansatt har ansvaret for sin verktøyvogn. Innholdet er komponert av produksjonslederen i Bil1Din, og ifølge Anders og Bjarne er de forskjellige verktøydelene skreddersydd for bildemontering og firmaets behov. Systemet fungerer godt, om vi skal tro pressemeldingen.

– Tilbakemeldinger fra ansatte er at de er veldig fornøyde. Nå kan vi se at ting fungerer veldig bra. Den eneste forskjellen er systemet! Menneskene som jobber her er jo de samme. Vi har etablert et godt system, og systemet i seg selv trigger folk til å tenke riktig. Det er interessant å se, sier daglig leder Anders Greftegreff.

Godt etablert struktur og orden på arbeidsplassen viktig for å lykkes med lønnsom drift i en bedrift, uansett bransje. Valget til Bil1Din falt på TengTools konseptet “Get Organised” etter en grundig analyse og valgprosess. Intern kompetanse fra faglærte mekanikere ga viktige bidrag til produksjonslederen for å finne den optimale løsningen Bil1Din var ute etter. Flere produsenter på markedet ble sjekket.

– TengTools utmerket seg ganske tidlig. Vi var på jakt etter kvalitetsverktøy, men også et system hvor ting blir ivaretatt over tid. Teng Tools leverer den totalpakka vi var ute etter, sier Anders.

System i håndverktøy og musikkutstyr

Far Bjarne Brøndbo vet fra både bildelevirksomheten og den mer kjente musikervirksomheten et og annet om hvor viktig det er med system i redskapen. Være seg håndverktøy eller musikkutstyr.

– Vi vet TengTools leverer kvalitetsprodukter. De har også et system som er 100 prosent spikra. Tidligere hadde alle ulike verktøyskap med ulike typer verktøy av ulike produsenter. Ingenting var standardisert og det var null system. Det var et komplett kaos, ler Bjarne.

TengTools verktøyvogn
HAR ORDEN PÅ VERKTØYET: På Bil1Din har de installert flere verktøyvogner fra Teng Tools i ulike størrelser. (Alle foto: Luna Norge AS)
Bjarne Brøndbo og Anders Greftegreff med TengTools verktøyvogn
Bjarne Brøndbo og Anders Greftegreff med en av firmaets mange TengTools verktøyvogner.

Løsningen ble at hver enkelt mekaniker fikk sin egen TengTools verktøyvogn. I tillegg avslører pressemeldingen et aldri så lite “hemmelig våpen”: De ansatte får en godtgjørelse på toppen av lønnen for å ha orden på sakene.

– Vi har tydelige forventninger til hver enkelt og alle ansvarliggjøres for sin arbeidsstasjon, sier Bil1Din-sjefen.

Lean-filosofi og 5S

Dessuten påpeker Greftegreff at de også må ha et system som ivaretar systemet. Firmaet benytter seg derfor av Lean-filosofien som et prosesstyringsverktøy og 5S som en metodikk for å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten. Begge deler har sin opprinnelse hos bilprodusenten Toyota.

Det som startet som et bilopphuggeri er i dag en moderne bedrift godt “plantet” i sirkulærøkonomien. Bil1Din har hovedfokus på gjenbruk, produksjon og salg av brukte bildeler.

Firmaet har et miljøengasjement som en viktig del av sin grunnfilosofi. Bilvrak kan inneholde flere deler som kan skade miljøet, men i tillegg er det viktig å ha fokus på HMS for å unngå arbeidsskader blant de ansatte.

Rot er farlig

– I den bransjen vi jobber i er vi veldig utsatt i forhold til det med HMS. Vi driver med farlige tunge produkter. Da er vi utsatt for store risikoer. Hvis vi ikke har struktur på det vi holder på med så vil det skje ulykker. Her er vi rett og slett avhengig av å ha god struktur, understreker Bil1Din-eier Bjarne Brøndbo.

God orden og struktur er dermed ikke bare viktig for firmaets produksjon og flyt. Det bidrar også til å ivareta HMS, og skape en god holdningskultur.

– Når vi flyttet inn i fabrikken kjørte vi en to dagers workshop der vi rigget stasjonene slik vi ønsket å ha det. Allerede fra dag én merket vi stor forskjell. Man trenger ikke å gjøre det så komplisert. Vi i Bil1Din har bestemt oss for å holde orden. Hvis du ikke roter, så trenger du heller aldri å rydde, sier Anders Greftegreff.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)