Gjør det selvPraktisk

Slik fjerner du enkelt insekter fra bilen – med et gammelt laken

Fullt av døde insekter på fronten av bilen? Det kan være enkelt å fjerne, med et gammelt laken som viktigste “verktøy”.

Tekst: Jørn Søderholm

English summary: Car full of dead insects all over the front? It can be a nightmare to remove and clean. Softening with water and an old bed sheet made it easy. 

Mange av oss drar ut på langtur med bil om sommeren. Selv kjørte jeg 200 mil mellom Østlandet og Helgeland på én arbeidsuke i juli. Bilen ser ikke ut etter en sånn tur. Én ting er pølsepapir, ispinner, matrester og sjokoladeklin innvendig. Det er kurant å fjerne. Skitten på sidene og bak er også grei skuring med vann, såpe og svamp.

Før og etter.
Før og etter. (Foto: Jørn Søderholm)

Fronten er ikke fullt så enkel. Døde og maltrakterte insekter dekorerer glass, plast og lakkerte flater over hele fronten. Enkelte steder lagvis.

Vanskelige å fjerne er de også. Spesielt hvis klinet har blitt sittende på noen uker, og får hjelp av sol og varme til å svi seg godt fast.

Fjerne døde insekter fra bilen

Sprayer rensemiddel mot insekter
Rensemiddel mot insekter, for ekstra effekt. (Foto: Jørn Søderholm)

Jeg har tidligere prøvd diverse varianter, av både kjemisk og mekanisk type. Avfetting og skrubb funker, men det er brutalt mot lakken.

Nylig prøvde jeg en annen, enklere og mer miljøvennlig variant: Et laken og vann, hjulpet av et rensemiddel spesielt rettet mot insekter.

Det du trenger:

1. Laken, et digert håndkle eller annen stor tekstil. Må være uten knapper eller annet metall. Gjerne noe utrangert som er klart for søpla.
2. Vann.
3. Rensemiddel mot insekter.

Slik gjør du:

Framgangsmåten kunne knapt vært enklere.

  • Rensemiddel sprayes på insektsklinet.
  • Lakenet bløtlegges grundig i vann og…
  • …spres ut over fronten. Hektes fast i bakkant av panseret.
  • Vent. Ta en kaffe, gå en tur med bikkja eller se en episode av en gøy Netflix-serie.
  • Vask normalt med svamp, såpe og vann.
  • Takk deg selv for god jobb. Gjerne med en øl og neste episode.

Bløtleggingen fungerer like godt som bløtlegging i andre sammenhenger. Det løser opp de tørre insektsrestene, og gjør det enkelt å vaske vekk som normal skitt. Jeg brukte i tillegg et rensemiddel for insekter, som fikk stå og bløtlegge sammen med vannet.

Etterpå var bilen akkurat så ren og blank som ny. Bortsett fra alle steinsprangene, da. Dem hjelper ikke bløtleggingen mot.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)