PraktiskTeknisk

Dette bruker vi håndholdt båndsag til

Hva bruker man en håndholdt båndsag til? Hvilke fagdisipliner har den største nytten av denslags utstyr? Se tipsene fra fagfolk.

Kortversjon: Håndholdt båndsag er et svært allsidig verktøy. Kutter i alle materialer. Gnistfri kutting i metall.

English summary: A handheld band saw is an incredible versatile “do-it-all-tool”. Nice, clean cuts in any material.

Hva brukes håndholdt båndsag til?

Vi stilte det spørsmålet i Verktøygruppa på Facebook. Bakgrunnen var en nyhetsmelding fra Milwaukee, om deres nyeste M12 båndsag.

Den har kapasitet til å kutte rør og profiler opp til 64 mm. Dewalt, Makita, Hilti, Bosch – og sikkert flere(?) har batteridrevne sager med sånn cirka den samme kapasiteten. Panasonic har en 18V båndsag som tar rør opp til 48 mm.

Panasonic EY45A5 båndsag.
Panasonic EY45A5 båndsag. Bildet er fra 2017. (Foto: Panasonic)

Milwaukee og Makita har dessuten en større og tyngre 18V båndsag med større kuttkapasitet på 120-125 mm. (Tips oss gjerne om flere skulle vært nevnt – klikk her)

Større og mer spesialisert redskap finnes også, enten de drives på batteri, nettstrøm eller luft.

Verktøygruppa befolkes av nær 63 000 (!) brukere. Utvilsomt landets største og sterkeste møtested for fagfolk og DIY-ere med verktøyinteresse og -kunnskap. Svarene vi fikk tyder på at båndsagen er et redskap med stort bruksområde. Kutting uten gnister og derav følgende tiltak mot varme arbeider er en av de største fordelene.

Slik bruker proffene håndholdt båndsag

Her er noen av svarene:
– Fikk nytte av slik når me holdte på med bygging av kabelgater på prosjektet. Ganske handy å ha, minimaliserer bruk av vinkelsliper som er farligere i bruk. (Lukas, industrielektriker)

– Viktig poeng. Man flipper unna det som kalles «varme arbeider» og komplikasjonene og prisen som følger med denne arbeidsmetoden. (Jonas)

– Har brukt luftdreven offshore på kabelgater. Genialt på rustfritt! På større el-Instalasjoner i land er nok batteridreven genialt. (Lars-Arne, eks-elektriker)

– Perfekt på propellaksler inne i båter, hvor det er diesel, fett og olje over alt. (Bjørnar)

– Di er veldig handy å ha på båter, ved utskifting av rør og generelt ombygginger. Slipper utfordringene med bruk av vinkelsliper og varmt arbeid. (Stein Roger, reparatør)

– Bruka sånn mykje på pp-rør, stålrør og gjengestag. Fine kutt, en handy sak. Makita eg har da, men er vel mykje likt. (Thomas, rørlegger)

– Utrolig bra til kutting av hydraulikkslanger! Rene, pene kutt som ikke ødelegger armeringen så slipper man å skjære kanten etterpå for å få den inn i hylsa. (Kenneth)

– På bygg, spesielt ferdige bygg der det skal bygges om. Slipper å dekke til som ved bruk av vinkelsliper. Støysvak, sikrere i bruk og lettere å gjøre rent etter seg. Om man bare skal fjerne noe slipper man å koble ut brannvarslingsanlegget. (Tony)

– Jobber i nettselskap og bruker den til kabler opp til 66mm. Både plast og olje. Den tar vegetasjon, rør og bolter. Ikke minst fotbolter og stag til stolper. Brukes også i høyden, på liner og bardun der alt med Feral sliter på sagbladet. Alt foregår gnistfritt. Fordelen med den de små håndholdte (i mitt tilfelle Makita DBP183Z) er at det er énhånds operererbar. Et utrolig raskt og hendig verktøy. (Stian)

– Ser flere på YouTube bruke dem hyppig ved sveis/fabrikasjon. Som et mobilt og billigere alternativ til kaldbandssaga. (Thomas)

– Det er en batteri-baufil. Eg kommer til å bruke den der en baufil er naturlig. Kapping av bolter og rør. Men også tjukke el-kabler. (Espen)

– Bruker den isteden for baufil. Gir raskere og penere kutt. (Petter, låsesmed)

– Med riktig blad bruker vi en større en til trearbeid, ofte på pyntestolper osv til eldre hus. (Svein Ove, møbelsnekker)

– Den er superhendig! Vi har den på verkstedet, og bruker den masse. Alt i egnet størrelse som ikke er enkelt å ta med i båndsaga inne på verkstedet. Genial og enormt effektiv i sin størrelse. (Ronny, teknisk sjef)

– Denne saga bli flittig brukt til rør og gjengestenger. Men også til andre ting. Kjempeverktøy! (Stein Alexander, kuldemontør)

– Bruker mye i jobb. Kapper alt fra kobberrør til gjengestag osv. Helt suveren å ha med. Slipper også varme arbeider, skjema 10/10. (Jonas, rørlegger)

– Kapper traversar, røyr og mykje anna. Finare og kjappere enn vinkelslipar eller baufil! (Odin, KL-montør/energimontør)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)