Gjør det selvPraktisk

Superorganisert servicebil med selvbygget innredning

Finnes det et VM i arbeids- og servicebil? I så fall stiller denne som favoritt. Selv med mange ulike merker og systemer er denne superorganiserte Ducatoen en nytelse for øye og sinn.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Velorganisert bilinnredning. Er det ikke vakkert…?
Hva koster det: I dette tilfellet noen finerplater og fem dager arbeid
Hvor kjøpes det: Tja, si det…

I midten av oktober la Jordan Smith ut en video på sin Youtube-kanal. Jeg vet ikke hvem han er, bare at han virker som en bra kar og ikke er en av “håndverks-Youtube-kjendisene” jeg vanligvis svir av Youtube-tid på.

Jordan Smith t.v. og Zachary Dettmore.
Jordan Smith t.v. og Zachary Dettmore. (Screenshot: @jordansmithbuilds)

Videoen er tatt opp på en byggemesse i USA. Den er en kort visning av servicebilen tilhørende Dettmore Home Improvements, et lite byggefirma i New Jersey. Det er eieren selv, Zach Dettmore, som viser den fram.

Godt organisert bilinnredning

Den bilen er en av de bedre service- og håndverkerbilene jeg har sett. Selve bilen er ikke særlig spennende: En 2017 Dodge Ram Promaster.

Her til lands kjenner vi den som Fiat Ducato, en av de rimelige bilene i Sprinter- og Crafterklassen.

Arbeidsbord (antakelig flyttbart) i høyre skyvedør.

Innredningen, derimot… Om jeg skulle vært håndverker på farta ville arbeidsbilen i mange av mine drømmer sett sånn ut.

Operativ håndverkerbil

Bilen er vist på en utstilling, men det er ikke en showbil fra en innredningsprodusent som vi er vant med å se på messer her hjemme. Dette er en fullblods, operativ håndverkerbil med en innredning 110 prosent gjennomtenkt og gjennomført organisert med tanke på bedriftens virksomhet.

Diverse merker og systemer i skjønn forening. Lurer litt på hvordan Makita-drillene sikres mot bråstopp…

Her er det ikke brukt ett system eller ett merke gjennomført i alle ledd. Verktøy- og sortimentbokser er en god blanding. Mye av det er Festool Systainere, men er her også Dewalt Tstak bokser og Milwaukee Packout til sortiment.

Mye oppbevaring

Kapp- og gjærsag, bordsag og sirkelsag har sine plasser under et hendig arbeidsbord innenfor skyvedøra på høyre side. Bilen er ellers full av hendig oppbevaring for diverse verktøy og utstyr, limpatroner, luftslange og skjøteledning (på slangetrommel), tape, tørkepapir osv.

Selv deodorant og solkrem (!) har sin faste plass i bilen. Bare en sånn detalj med hvordan den lengste sagskinna er festet i taket. Vakkert, er det. Se selv i videoen. (Artikkelen fortsetter under)

https://www.youtube.com/watch?v=Ir-sZnBO1mg

– Hvor lang tid har du brukt på å bygge opp bilen, spør Jordan Smith.

– Bilen er i konstant forbedring. Men den første byggingen tok meg og lead carpenter Charlie omtrent fem dager med innredning og maling av hyller og oppheng, sier Zach Dettmore.

Sagskinna festes i taket med fastmontert klemme.

Hver boks har sitt eget oppsett og sin egen tilpasning i hyllene. Noen var med i den opprinnelige innredningen, andre har blitt tilpasset siden.

– Hvor mye tid anslår du at du sparer på å ha alt organisert som dette, i forhold til mer uorganisert?

Sparer penger hver dag

– Hos min tidligere arbeidsgiver brukte jeg kanskje ti minutter hver dag på å lete etter ting. Ikke inkludert tiden på å gå imellom. Her bruker jeg maks et minutt. Jeg og gutta vet hvor alle ting er. Alt er merket og/eller har sin faste plass. Hvis man betaler to karer 15 dollar i timen i et år, så blir det 2500 sparte dollar. Betaler du 30 dollar i timen, blir det 5 000. Den gevinsten dekker inn de fem arbeidsdagene det det tok å bygge innredningen, sier Dettmore.

Har du deo og solkrem i bilen…?

Selve hyllene får ikke særlig oppmerksomhet i videoen. Det ser ut til at de er laget i kryssfinér. Selvlaget innredning i kryssfinér og annet treverk er et vanlig syn også her hjemme. Noen bygger eget for å spare penger, noen for å lage egne løsninger.

I sin egen video om bilen (under) publisert i fjor, forteller Zach Dettmore litt mer inngående om innredningen. (Fortsetter under videoen).

Risiko med hjemmelaget innredning

Husk at en hjemmelaget innredning kan være en risiko ved eventuell kollisjon, hvis den er ønsket fast med lim og gode intensjoner. Det er ikke noe særlig å få vareromsveggen knust av et ras av alt verktøyet ditt og skarpe tre- og finérfliser.

Har du en godt organisert arbeidsbil? Fortell om det, så kommer vi om mulig en tur innom. Vi vil gjerne vise fram arbeidsbilen som er perfekt for akkurat ditt arbeid. Send mail, kommenter her eller send meg en melding på 41655220.

Batteriladere, notattavle og diverse på veggen.
Stige, vatere, kubein og diverse annet går inn en oppbevaring mot veggen. Kapp- og gjærsag og bordsag “bor” under bordet i skyvedøra.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)