Teknisk

Dette snakker verktøyet med mobilen om

Dewalt, Bosch og Milwaukee har laget apper. Der “snakker” mobilen med de nyeste verktøyene, via Bluetooth. Hva snakker de om, egentlig? 

Milwaukee, Dewalt og Bosch lager verktøy. Men de har også hver sin app til IOS og Android for disse verktøyene.

Børsteløse motorer. Li-ion-batterier. Kraftkurver som klatrer oppover og vektkurver som faller motsatt retning.

Verktøy – nå også med egen app

Livet blir bare bedre og bedre for verktøybrukere som vil frigjøre seg fra strømledningens begrensninger – og har pengene til å betale for de nyeste verktøyene.

Nå kommer et nytt utviklingstrinn: Trådløs kommunikasjon mellom batteriverktøyet og mobiltelefonen eller datamaskinen din.

Jaha. Hva skal vi med det da?

Heng med, så tar vi en titt:

Først og lengst

Milwaukee One Key.
Milwaukee One Key. Drill og slagtrekker “snakker” med en app på mobilen.

Milwaukee var først og har tatt kommunikasjonen mellom verktøy og telefon lengst med sitt One Key-system.

One Key-systemet har tre hoveddeler og -funksjoner:
1. Beholdning og lokalisering. Oversikt og kontroll på hvilke verktøyer man har på prosjektet og i bedriften. Med app på mobilen eller webside på datamaskin. Det er ikke snakk om GPS på maskinen, men kommunikasjon med telefon som logger siste lokalisering.

– Hvis en maskin “meldes savnet” i One Key vil alle telefoner med appen installert lete etter verktøyet. Vi har faktisk sett eksempler av stjålne maskiner som har blitt funnet fordi en person med appen installert tilfeldig har gått forbi stedet verktøyene ble oppbevart, sier Magnus Sivertsvoll i Milwaukee Powertools.

2. Rapportering. En oversikt over hva verktøyet faktisk har gjort. Dette er en funksjon om i liten grad er tatt i bruk. Pr nå etter det jeg skjønner kun på en kabelkrympetang. Der vil det f.eks. vil være mulig å produsere rapporter fra krympetanga på hvor mange terminaler montøren har presset, og hvordan hver av dem har blitt presset. Her skal man også få anbefalinger om vedlikehold.

3. Kontroll. Mulighet til innstillinger av hvert enkelt verktøy i større grad enn det man får på selve verktøyet. Feks en mulighet til å gå inn på slagtrekkerens kontrollpanel og innstillinger i forhold til ulike typer skruing. Der vil det jo være litt forskjell på finishmontering med små skruer og å dra til bunns med 120 eller 150 mm skruer i montering av konstruksjon.

Her er en nokså instruktiv video fra Milwaukee om hvordan man bruker kontrollfunksjonen i One Key (fortsetter under videoen):

Å bruke disse funksjonene krever at man har siste generasjon Milwaukee M18 Fuel verktøy.

Til nå har det kommet One Key-versjoner av M18 bor/skrutrekker, slagbormaskin, slagskrutrekker, muttertrekker, pressverktøy, kabelkutter og bajonettsag.

Batterier kommuniserer

Dewalt tool connect
Dewalts Tool Connect fokuserer på batteriet, ikke verktøyet.

Dewalt kom i fjor – kort tid etter Milwaukee – med systemet Tool Connect. Den betegnelsen er egentlig litt misvisende.

Det er heller en “Battery Connect” vi snakker om.

Systemet består av to Bluetoothversjoner 18V batteri, i henholdsvis 2Ah og 4Ah. Disse batteriene kan kommunisere pr Bluetooth med en dertil egnet app på Iphone eller Android.

I appen kan man se ladetilstanden til ett eller flere batterier, og man kan slå batteriene av eller på med telefonen som fjernkontroll.

Slå av batteriet

Det kan være nyttig hvis du vil hindre at verktøyet brukes utenom arbeidstid.

Det kan også være en grei tyverihindring å gjøre tyven oppmerksom på at han har fått klørne i batterier som ikke virker før de er slått på i eierens app.

Appen kan også varsle hvis batteriet forsvinner ut av rekkevidde, eller også automatisk deaktivere batteriet hvis det forsvinner ut av rekkevidde.

Den kan også varsle når batteriet er tomt eller fulladet, eller hvis det blir for varmt under arbeid.

En av flere videoer fra Dewalt om Tool Connect:

Grense for utlån

Dewalts Bluetooth-app har en snedig liten funksjon for de som tar sjansen på å låne bort verktøyet: En “utlånsknapp”.

Der kan man selv sette en tidsbegresning får lånet.
Når tiden er inne/ute slutter batteriet å virke, og varsler med lyd og lys at maskinen må leveres tilbake.

Da har naboen/kompisen/kollegaen mindre grunn til å bli sittende på maskinen i timer, dager, uker og måneder.

For Dewalts del er det altså batteriene som snakker med mobilen, ikke selve verktøyet. Så kan man jo innvende at det tar en eventuell tyv ca to sekunder å nappe batteriet av et stjålet verktøy, og erstattet det med et annet.

Men det er en annen skål.

Kommer sent, men sterkt (?)

Bosch henger litt etter sine gulsvarte og røde kolleger over. Milwaukee var først med sitt One Key system, mens Dewalt fulgte hakk i hæl i fjor høst.

Bosch er nå i høst i ferd med å komme ut med noe tilsvarende Milwaukee, om vi leser en pressemelding fra i sommer riktig.

Appen er bindeleddet

Med Bosch Toolbox App som bindeledd lover Bosch en funksjonalitet som langt på vei ser ut som Milwaukee One Key. Her får brukeren både lagerstyring og innstilling av maskiner, hvis man har riktige maskiner.

Fra høsten 2016 skal det lanseres i alt ti elektroverktøy som kan “snakke” med dette systemet. Syv av dem er helt nye på markedet, mens tre har eksistert en stund.

Her er det snakk om fire bore-/skrumaskiner, en vinkelsliper, et arbeidslys, tre lasere og en termodetektor.

Lagersystem i skyen

Disse skal være kompatible med det skybaserte lagerstyringssystemet “TrackMyTools”. En ekstern “dongel” på verktøyet identifiserer verktøyet i systemet som holder kontrollen.

Her er en (reklame)video for TrackMyTools-systemet (fortsetter under videoen):

https://www.youtube.com/watch?v=KkfwGxFf7ww
GCL 2-50 C laser
Den nye laseren GCL 2-50 C skal kunne fjernstyres fra appen. Temperaturdetektor i bakgrunnen. (Foto: Bosch)

Tilkoblede måleløsninger er allerede tilgjengelig på to lasere og en termodetektor, som kan kobles til mobile terminaler for dokumentasjon. Nå kommer en ny kombilaser med roterende stativ som kan fjernstyres fra telefonen med appen.
NB: Dette er for justering av laseren, ikke for innhenting av måledata.

Fire bore- og skrumaskiner

Fire forskjellige bore-/skrumaskiner i hhv “robust”- og “dynamic”-serien snakker med det nye systemet. De to robuste er allerede tilgjengelig, mens de to dynamiske kommer i januar.

Med disse maskinene kan man konfigurere egendefinerte innstillinger for sine verktøy og tilpasse dem etter bestemte oppgaver. Innstilling av følsomhet på kickbak-funksjonen nevnes som eksempel. Appen skal også varsle hvis verktøyet stopper, f.eks som følge av overoppheting.

En batteridreven 125 mm vinkelsliper får den samme funksjonaliteten i appen. Her er dessuten den samme informasjonen tilgjengelig i et display på maskinen.

Hva skjer videre?

Dewalt nøyer seg foreløpig med batteriene i sitt Tool Connect. Men bare navnet på den tjenesten indikererer at det blir mer. Og om det er én ting vi kan være helt sikre på som et fellestrekk ved disse, så er det at dette er bare begynnelsen.

Framover blir det flere mobile tjenester, også på batteriverktøyene. Både fra disse tre og andre.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)