Teknisk

Friksjonsring, låsestift og presidentmakt

Mange muttertrekkere kan velges med to forskjellige firkantfeste til hylsa: Låsestift eller friksjonsring. Hva er forskjellen? Og har Putin og Trump noe med det å gjøre?

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

///English version///

Mange muttertrekkere kan velges med to forskjellige firkantfeste til hylsa: Låsestift eller friksjonsring. Hva er forskjellen?

Jo, forskjellen er som hhv Russland og USA. Nærmere bestemt hvordan de to landene forholder seg til sine ledere. La oss si at innbyggerne i landet er muttertrekkeren, mens hylsa er presidenten.

Holder fast på innsiden

Russland, autokratiet i øst. Et land med lange tradisjoner for å holde seg med sterke ledere. Folket – om man kan snakke om innbyggerne i et så stort, mangslungent og nyansert land som ett folk – underordner seg gjerne en sterk og tydelig leder.

En som vet hvor barskapet skal stå og hvor ubåtene skal seile, som stiger til hest i bar overkropp og som griper anledningen til få litt skytetrening når en fjern kompis langt nede i sørøst (Syria) ber om hjelp til å knekke en brysom opposisjon. De som ikke underordner seg blir “overtalt” til å gjøre det.

Presidenten og grunnloven

Putin kom til makten gjennom KGB. Til slutt satt han som president. Grunnloven sa at han kunne være president kun X antall år. Da de årene var ute byttet han plass med statsministeren for en periode, og styrte i praksis landet fra statsministerstolen.

Så ble han president igjen.

Russland – muttertrekker med låsestift

Russland er som muttertrekkeren med låsestift. Konstruert for å brukes med en og samme hylse, som brukes til alt. Den sitter godt fast, og rikker seg høyst nødig. Om man skulle få lyst til skifte den ut med en annen, så er det slett ikke sikkert det blir så lett.

Man får den av, den er tross alt bare trædd nedover en firkant i stål. Men den holder seg godt fast, og får hjelp av sterke krefter på innsiden.

Muttertrekkeren med låsestift er best for de som holder seg til én hylse, og bruker den til det meste.

USA – muttertrekker med friksjonsring

Muttertrekkeren med friksjonsring er som USA. Konstruert for å skifte hylser ofte. Her svikter parallellen litt: De som bruker muttertrekkere med friksjonsring bytter gjerne hylse betydelig oftere enn hvert fjerde eller åttende år.

Kreftene på innsiden som holder holder presidenten – nei, hylsa – fast er ikke like sterke. En gummiring sørger for at den ikke faller av i tide og utide. Men når man trenger å skifte til en annen hylse er det lett å nappe av den som sitter der.

Er The Donald klar over denne forskjellen..? Jeg er slett ikke sikker. Situasjonen nå er litt surrealistisk:

Kraftpipen som gikk berserk

Det er om en rørlegger eller sprinklermontør skulle ha gjort klart til å montere en ventil i ro og mak. Han setter en ny, passende kraftpipe på trekkeren, setter bolten med huet ned i pipa, trær den gjennom hullet i flensen, møter mutteren på baksiden og trykker på knappen.

Og så eksploderer jævelskapen mellom hendene dine. Den løper fullstendig løpsk, og drar bolten rett til bunns av seg selv.

Dssssjiiiiiiii – BRAAAAAP.

Og så bare fortsetter den på egen hånd. Neste bolt og mutter kommer flyvende. Gjennom hullet, møter mutteren.

Dssssjiiiiiiii – BRAAAAAP.

Neste bolt kommer flyvende. Alt foregår av seg selv, som hentet ut av Harry Potter.

Dssssjiiiiiiii – BRAAAAAP.

Og det er ikke noe som helst man kan gjøre for å stoppe galskapen. Operatøren, som valgte akkurat den pipa og skulle hatt kontroll over maskinen, står med store øyne og lurer på hva som skjer. Strekker seg etter maskinen for å stoppe den. Men den bare kjører på enda villere.

Dssssjiiiiiiii – BRAAAAAAAAAAAAAAAP – dssssjiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Der gikk gjengene på den bolten til helvete.

“Trying to stop me? You´re fired!!”

Ventilen er stengt

Før han vet ordet av det er ventilen montert og stengt. Den gærne maskinen skrudde til og med av håndtaket og gjemte det. Det er ingenting som skal gjennom den ventilen.

Donald Trump ser ut til å tro at han er en hylse på et firkantfeste med låsestift. Akkurat som tjommien hans i Russland. I virkeligheten sitter han atskillig løsere, på et firkantfeste med friksjonsring. Foreløpig er gummiringen ny og fin, og holder greit fast. Men med litt bruksslitasje sitter han løsere. Da får han ikke lenger like mye hjelp fra innsiden til å bli sittende på.

Så får vi se hvor lenge det går før muttertrekkeren får nok av den gærne kraftpipa og spytter den ut.

Den egentlige forskjellen

Om du egentlig bare lurte på hva forskjellen er mellom låsestift og friksjonsring på muttertrekkeren er, ikke har fått noen fornuftig forklaring med det politiske tullet over:

  • Låsestift: Brukes vanligvis når man sjelden bytter hylse/pipe. Pipa har lett for å sette seg godt fast.
  • Friksjonsring: Brukes vanligvis når man bytter hylse/pipe ofte, da det er lettere å få den av firkantfestet.

Lik og del hvis du også er spent på hvor lenge friksjonsringen holder den gærne berserk-pipa på plass.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)