Teknisk

Hva er greia med børsteløst?

Børsteløse motorer i verktøy har nærmest blitt en selvfølge (i alle fall i proffsegmentet). Det er ikke mange år siden det ikke var slik, så hvorfor har «alt» blitt børsteløst? Hva er egentlig greia? Verktøy 24 forklarer.

English summary: brushless motors have almost become so normal they can be taken for granted (at least in the pro segment). Just a few years ago this wasn’t the case, so why is “everything” brushless these days? Verktøy 24 explains.

Først det tekniske

Hva er en tradisjonell elektrisk motor? Den har en magnet som holdes i ro, og en bevegelig rotor. På innsiden av rotoren er en kommutator, der børstene (også kjent som kullstifter) og akslingen er festet. Børstene overfører strøm fra kilden (batteri eller nettstrøm) gjennom direkte kontakt med rotoren.

PowerDrive-motoren er et børsteløst eksempel fra Fein. Foto: Fein
PowerDrive-motoren er et børsteløst eksempel fra Fein. Foto: Fein


En børsteløs motor er bygd opp på en annen måte. Her er det magneten som roterer, mens kobberspolene er statisk. Prinsippet for selve rotasjonen er ganske lik som i en børstet motor, men her er det en elektronisk krets som styrer strømmen i stedet for børstene. Det vil si at man unngår direkte kontakt og den ekstra friksjonen det medfører.

Hva vil det si i praksis?

Børsteløse motorer er nyere teknologi og koster mer enn eldre varianter. Derfor finnes det fortsatt verktøy på markedet med børstemotor, gjerne i de lavere prisklassene. Fordelene med børsteløst er imidlertid mange om man er villig til å betale for det, og alt stammer fra friksjonen fra børstene.

Friksjon skaper varme og stjeler energi. Det vil si at batteriet går fortere tomt, maskinen blir ikke like kraftig og ved hard bruk er det større sjanse for overoppheting. En motor hvor delene fysisk slites på innsiden vil naturlig nok også ha en kortere levetid, eventuelt må børstene byttes når de blir slitt. I mange tilfeller vil det si at den gamle drillen havner på dynga heller enn at den blir åpnet opp og reparert. Kanskje vil det si at børsteløse motorer gir en miljøgevinst i seg selv? Fordelene på ytelse og levetid er i hvert fall tydelige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)