Teknisk

Lettvint låsemutter uten verktøy

Hvor er nøkkelen til vinkelsliperen? Dette er et beskjedent lite tilbehør som løser en av de store gåtene i universet. Bra for sikkerheten er den også. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Verktøyfri låsemutter til vinkelsliper. Flere merker. Passer alle maskiner med M14-feste.
Hva koster det: Fra 149. Proffgreier ligger i området rundt 500-600 kroner eks mva
Hvor kjøpes det: Hos forhandlere.

Hvor er låsenøkkelen til vinkelsliperen?

Er det et spørsmål du har stilt i det siste? I så fall er du ikke alene. Menneskeheten har bygget pyramidene og plassert folk på månen. Vi har utviklet elektrisiteten og telefonen – og gjort dem trådløse.

Vinkelsliper og låsemutter

Vinkelsliperen er et av de mest universelle og allsidige elektroverktøyene kloke ingeniør- og designhoder har klekket ut.

Nøkkel til vinkelsliper.
Nøkkel til vinkelsliper. (Foto: Jørn Søderholm)

Men hvorfor i helvete sliter vi ennå med den idiotiske låsemutterpatenten på vinkelsliperen, som krever akkurat den nøkkelen som er spesiallaget til akkurat sånne låsemuttere?

Andre ting har de greid å gjøre verktøyfrie. Borchucker og sagbladfester på stikk- og bajonettsager, for eksempel. Roterende sagblader trenger som oftest verktøy til sine fester, men der er det i alle fall basert på standardverktøy som unbrako eller et vanlig sekskant boltehode.

Men vinkelslipere bruker altså i mange tilfeller properitære løsninger avhengig av en spesiell nøkkel for å åpne og låse festemutteren. (Jo, mange leveres nå med hurtigfeste, mer om det lenger ned)

Nøklene forsvinner

Hva skjer med sånne spesielle nøkler? Jo, de forsvinner. Hvis ikke den nøkkelen festes til et større objekt (feks kofferten eller boksen/skapet med skiver og tilbehør ligger i) – med vaier, så kan du ta deg en Daim-bolle på at det må settes i gang leting etter den nøkkelen innen en uke etter innkjøp av en ny vinkelsliper.

Selv i mitt lille univers, der knapt nok noen andre enn jeg selv rører mine verktøy, må jeg stadig lete etter nøkkelen til vinkelsliperen. Jeg har lurt på om det er en slektning av Bitstrollet som er på ferde, men kommet fram til at det er jeg selv som er et rotehue.

Bosch SDS Clic hurtiglåsemutter

Nok prat, til poenget: Forleden ble jeg klar over Bosch SDS Clic. Et lite hjelpemiddel fra Bosch som har null og niks å gjøre med SDS redskapsfeste på bor- og kombihammere. Det er derimot en låsemutter til vinkelslipere. Eller hurtigfeste, om du vil.

Alldeles standard, passer til det aller meste av vinkelslipere uansett merke og størrelse. Bare den har M14 gjenge og skiva låses mot en flens på maskinen (altså ikke mot selve mutteren), så passer denne.

SDS Clic låsemutteren gjør akkurat det låsemuttere skal: Låse skiva eller tilbehøret fast i vinkelsliperen. Bare med den viktige forskjellen at den skrus og teites for hånd, ikke med verktøy. Og låses opp igjen med håndmakt.

Strammes og løsnes for hånd

Sett på skiva. Skru på låsemutteren. Stram (med fingrene) til det klikker. Ferdig. Etter fullført oppgave er det bare å løsne mutteren med fingrene og ta av skiva.

Lars Inge Dahl. Proffselger VF (verktøy, festemidler) i Optimera.
Lars Inge Dahl. Proffselger VF (verktøy, festemidler) i Optimera. (Foto: Jørn Søderholm)

Jeg så den demonstrert av Lars Inge Dahl, proffselger på verktøy og festemidler i Optimera, på et sikkerhetsseminar hos Arbeidstilsynet nylig. For understreke enkelheten strammet han låsemutteren til med en hammer (!), og ba en ikke spesielt muskuløs kvinne på første rad om å åpne den. For hånd.

– Oi, det var enkelt, kom det kontant derfra.

Bra for sikkerheten

– Vinkelsliperen er det elektroverktøyet det skjer flest skader med. Med en låsemutter som festet og løsnes med fingrene er det mindre behov for å legge vinkelsliperen mellom låra når det skal skiftes redskap. Det er rart det ikke selges mer av denne låsemutteren, sa Dahl.

Han delte også noen historier om hva som kan skje når en vinkelsliper mellom låra starter, fordi den ikke var koblet fra strøm.

Ikke bare Bosch

Bosch SDS Clic låsemutter er ikke noen nyhet, men et tilbehør som kom på markedet for noen år siden. Her kan du se det på Bosch sin egen webside.

Bosch er ikke alene om å tilby denne typen verktøyfri låsemuttere til vinkelslipere. Nye vinkelslipere i proffklassen leveres ofte med verktøyfri hurtigfester nå. Milwaukee har sin Fixtec-mutter, Makita har sin Ezynut, Metabo har sin Quick låsemutter, Hilti har sin Kwik-lock. Til og med Jula har en, for de som vil gjøre det billigst mulig.

Er det flere? Si gjerne i fra, på epost eller i kommentarfeltet under.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

      1. Er ihvertfall kjempebra å slippe den låsenøkkelen 🙂
        Og igjen, takk for en flott verktøy side du lager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)