Teknisk

Bruker VR i opplæring mot kvartsstøv

Saging og sliping i betong utløser skyer av kvartsstøv. Hvis det slipper inn i luftveiene, så er det fare på ferde. I Sverige har over 200 byggfagfolk fått opplæring i farene. Med VR-briller får de følge støvets destruktive reise i kroppen. Bak det hele står Ramirent.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: HMS. Respirabelt kvartsstøv. Opplæring i farer og forebygging.
Hvem er det: Ramirent Sverige.

English summary: Cutting and grinding concrete releases clouds of crystalline silica. Some of that is respirable, which represents a health danger if it gets into people´s lungs. Rental company Ramirent in Sweden has in cooperation with tech-company One Reality developed a VR-based (virtual reality) education programme on respirable crystalline silica. Being brought to swedish building sites now.

Ramirent Sverige har i samarbeid med teknologiselskapet One Reality etablert en opplæring i farene ved respirabelt kvartsstøv, og forebygging av skader som følge av det.

Respirabelt kvartsstøv farlig for helsen

Respirabelt kvartsstøv er det fine støvet som utløses ved blant annet saging, sliping og knusing av betong og stein. Kvartsstøvet er noe ordentlig svineri, og har i mange år vært kjent som en betydelig helserisiko for folk som arbeider i nærheten av det.

Blant annet på grunn av fare for kreft og luftveissykdommer som Kols dersom man puster inn slikt støv over tid.

Byggentreprenøren JSB Construction AB var Ramirents lanseringskunde på opplæringen. Før sommeren sendte entreprenøren 25 medarbeidere på kurs før sommeren. Responsen var så stor og positiv at selskapet har valgt å fortsette, og regner med å ha hatt totalt omkring 240 personer gjennom opplæringen innen årsskiftet.

Kunnskap gjennom Virtual Reality

VR-basert opplæring i farlig kvartsstøv foregår på svenske byggeplasser. (Foto: Ramirent Sverige)

– Da vi startet med dette visste vi ikke særlig mye om det. Men nå har vi innsett hvor kunnskapseffektivt det er å bruke VR til opplæring som dette. Da var det ingen tvil om at vi ville fortsette, sier arbeidsmiljøspesialist Mats Björnlund i JSB Construction.

Nå i høst har de også flyttet opplæringen ut på byggeplass, for enda enklere gjennomføringen av opplæringen.

Utdanningen har de kalt “Kvartsdamm Basic”. Her har man tatt i bruk VR-teknologi (Virtual Reality) for å få fram tre hovedpoeng:
1. Hva er kvartsstøv
2. Hva skjer med meg når jeg puster inn kvartsstøv. En reise på mikronivå gjennom lunger og luftveier.
3. Hvordan beskytter jeg meg mot det farlige støvet.

Effektiv opplæring

Målet med opplæringen er å skape sikre arbeidsplasser, og hindre at folk blir syke av eksponering for kvartsstøv over tid. Ramirent ønsker også å bidra til at alle som jobber i bygge- og anleggsbransjene blir oppmerksomme på farer ved og konsekvenser av kvartsstøv. VR-opplegget har utleieaktøren laget for at man raskt og effektivt skal kunne tilby opplæring til flest mulig.

– Hvem er dette for?

– Målgruppen er todelt. På den ene siden personer som jobber i miljøer der kvartsstøv finnes og oppstår, for eksempel gjennom saging og sliping i betong. Men også på den andre siden alle personer i bedrifter og organisasjoner som jobber i slike miljøer. Det vil si ikke bare de som utsettes for støvet, men også folk rundt disse.

Det sier Mats Eliasson i One Reality AB. .

Om det er aktuelt for Ramirent i Norge? Tja, si det. Vi har spurt. Oppdaterer her når vi får svar.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)