PraktiskTeknisk

Den raskeste veien til svarte og stygge hull

Full fart på bormaskinen er en sikker måte å ødelegge en god hullsag. Er det pene hull og raskt arbeid du ønsker, da må du velge riktig hullsag til oppgaven – og riktig hastighet på bormaskinen.

Hullsagen er et naturlig og selvfølgelig hjelpemiddel i mange sammenhenger. En hullsag i riktig størrelse er unik når det gjelder å lage jevne og pene hull til elbokser, downlights eller gjennomføring for rør og kabel.

Kjapt går det også, i beste fall.

Hullsag

TCT hardmetall hullsag kan holde høy hastighet i treverk uten spiker eller skruer
TREVERK: I treverk uten spiker eller skruer kan TCT hardmetall hullsagen holde høy hastighet, takket være tanningen. (Foto: Luna)

Som med mange andre typer tilbehør er det også innenfor hullsager mye forskjellig å velge mellom.

– Basert på valgene du gjør kan du få laget hullene du skal kjapt, pent og effektivt. Eller du kan bli stående å gnage i en evighet med en hullsag som bare spinner og ryker, før du til slutt greier å tvinge fram et hull med svidde og ujevne kanter.

Det skriver verktøyprodusenten Luna i en artikkel i en kundeavis som deles ut hos forhandlere. Her understrekes det også at det ikke bare er forskjellige kvaliteter ute og går. Man må også forholde seg til ulike typer hullsager som er egnet til ulike materialer.

Bimetall universalredskap

De fleste har forstår at en diamanthullsag er tingen der det skal lages hull i flis og betong. Men for nær sagt “alle” andre materialer har mange blitt vant til å bruke bimetall hullsag som universalredskap.

Med drillen på sakte fart gnager den seg tålmodig gjennom det meste. Også metaller. Men i treverk er det mange som lar tålmodigheten ligge igjen i verktøykassa, og gir full gass på bormaskinen i troen på at det er raskeste vei til gjennombrudd. De blir ofte(st) skuffet.

– Varmen er den største utfordringen. Kjører du hullsaga fortere enn den er beregnet for i det aktuelle materialet skader du materialet og sløver raskt tennene på hullsaga. Også når du kjører en bimetall hullsag i “bare” treverk, sier produktsjef Marius Bang i Luna Norge i artikkelen.

Problemstillingen er den samme også for hullsager fra andre produsenter.

Hullsag som tåler høy hastighet

Å velge riktig redskap til jobben du skal gjøre kan gjøre stor forskjell på tiden du bruker. En 51 mm bimetall hullsag med den vanlige, tette tanningen vi alle kjenner skal kjøres på 200 o/min i treverk. Fortere enn det, så øker faren dramatisk for å ødelegge tannkanten.

Lunas TCT hardmetall hullsag i samme diameter kjøres på 900-1200 o/min i det samme treverket, uten å skade verken redskap eller materiale. Dette takket være den spesielle tanningen, som ikke fylles med spon.

Bimetall og hardmetall hullsag
HULL: Bimetall hullsagen med vanlige tenner (nærmest) krever lav hastighet for å unngå varme og fylte tenner. Hardmetall hullsagen får fart på sakene. (Foto: Luna)

Hvilken av de to hullsagene tror du er raskest i å lage hull med…? Mange håndverkere har gjort førstehånds erfaringer med denne forskjellen.

– Fikk tårer i øya

– For eksempel en elektriker vi møtte på en messe. Han hadde akkurat montert flere hundre takspotter i et leilighetsprosjekt, og svettet og slitt med en bimetallsag i himlingsplater. Da han så hvor lett denne hardmetallsaga glir gjennom MDF-plater fikk han nesten tårer i øya, humrer Bang.

Marius Bang, produktsjef i Luna Norge AS.
Marius Bang, produktsjef i Luna Norge AS. (Foto: Luna)

De velkjente bimetall hullsagene har en tannkant i HSS-stål sveiset fast i en stamme av seigt verktøystål. Den er uvurderlig i sin fleksibilitet, og kan brukes i mange ulike materialer.

– I treverk der du risikerer å møte metall er den suveren, sier Bang.

Velg riktig type

To hullsager på ett feste - for å utvide hull
UTVIDER: Utvide et eksisterende hull? Luna hullsager (bildet) og en god del andre kan monteres sammen på ett feste. (Foto: Luna)

Men der må du også bruke tida som trengs. Kjører du for fort fylles tennene med spon, du blir stående og gnage og det eneste som kommer ut av det er røyk og varme.

En TCT (bildet over og faktaboksen nedenfor) hardmetall hullsag har en helt annen type tanning som ikke fylles på samme måte. hardmetall hullsager er det mest effektive valget når det skal lages hull i MDF, gips, plast, spon, kryssfinér og treverk uten metall.

– Uansett hvilken type hullsag du velger er det viktig å velge et turtall som passer hullsagen og materialet du skal skjære hull i, understreker Marius Bang i artikkelen i Lunas kundeavis.

Hovedtyper av hullsager

• Bi-metall. Jern, stål (ikke herdet), rustfritt, kobber, aluminium, treverk, treverk med spiker, trebaserte plater og plast. Gode skjæreegenskaper i metall. 

• TCT hardmetall. TCT = tungsten carbide teeth. Tre, trebaserte plater, plast og gips. Rask avvirkning med stor boredybde. 

• Diamantbelagt. Keramiske materialer og glass. Krever vannkjøling. 

• Diamantinnstøpt. Fliser, klinker, keramiske materialer, marmor og murstein. Kan brukes uten vannkjøling. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)