NyheterTeknisk

Sirkelsag for stål og andre metaller

Makita og Metabo har nylig kommet med hver sin sirkelsag for metall. Se hva som er spesielt med en metallsag, og hvorfor det er lurt å tenke litt før du setter et metallsagblad på en “vanlig” sirkelsag.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Sirkelsager for metall – Metabo MKS 18 og Makita DCS553
Hva koster det: 5-6 000 eks mva for sett med maskin, lader og batterier i koffert (Metabo). Ca 2700 eks mva for maskin i pappeske uten batt./lader (Makita).
Hvor kjøpes det: Hos forhandlere av Metabo og Makita

På denne vårens nyhetslister hos Makita og Metabo finner vi blant annet metallsirkelsagene Makita DCS553 og Metabo MKS 18 LTX 58.

Sirkelsager for metall. Makita DCS553 og Metabo MKS 18
Sirkelsager for metall. Makita DCS553 og Metabo MKS 18. (Foto: Produsentene)

Makita-sagen er den mest kompakte av de to, bygget for et 150 mm sagblad. Metabo-sagen bruker165 mm sagblad, og er en halvkilo tyngre enn Makita-maskinen. Begge er oppgitt med ca 58 mm maksimal kuttedybde. Metabo oppgir litt lavere støyverdier på sin maskin enn Makita gjør på sin.

Hovedforskjellen på Makita-sagen mot forgjengeren er i følge Makita Norge en mye mer effektiv oppsamling av metallspon, som er enkel å tømme. Den er litt kjappere (høyere turtall) og har fått et mer kompakt design der batteriet settes inn fra siden. Det siste er tilsvarende Makitas børsteløse sirkelsag for treverk, DHS660/661.

Erfaring

Dette er første gang Metabo tilbyr en sirkelsag for stål og andre metaller. Makitas maskin erstatter en tidligere maskin for samme formål. Flere andre produsenter tilbyr sirkelsager for stål og metall. Deriblant Hilti 22V og Bosch.

En sirkelsag er et kjapt og greit verktøy når man trenger rette kutt i metaller. Eksempelvis rene kutt i rør eller ulike profiler, eventuelt tilpasning av plater. En sirkelsag vil her lage betydelig renere kutt enn f.eks. vinkelsliper eller bajonettsag. Den vil også gjøre kuttene med mye mindre gnister enn en vinkelsliper.

NB: Vi snakker ikke gnistfritt her. Du kan ikke bruke sirkelsag i stedet for vinkelsliper, og tro at du slipper unna regimet for varme arbeider der sånt gjelder. Kutt med sirkelsdag kaster svært lite gnister, men noe er det fortsatt.

Sagblad og metall

Metabo sirkelsag stål
Med sagskinne får du rette, fine kutt i metaller med en sirkelsag. (Foto: Leverandøren)

Bruk av sirkelsag i stål og andre metaller handler i første omgang om riktig sagblad, der tennenes utforming og materiale eter seg gjennom metallet uten å ta sin død av det. Vi som har truffet spiker med sirkelsaga ved kutt i treverk har en iboende vilje til å holde sagbladet lengst mulig unna metall etterpå, men det går faktisk bra.

Du kan sette et metall-sagblad på en vanlig sirkelsag og få et brukbart resultat i tynt metall. Skal man sage i kun metall over tid, gjerne metall i ulike tykkelser, så er det en metallsag som er tingen. Utenom sagbladet skiller den seg fra andre sager med to ting:

  • Lavere hastighet
  • Sponoppsamling

– Først og fremst har det med motoren å gjøre. Metallsagen er nedgiret, slik at den går saktere enn en sirkelsag til treverk. Der er den store forskjellen, sier Espen Haugli i Metabo Norge AS.

Glødende metallspon

Sagbladet har vi vært innom. Sikkerhet for brukeren og miljøet rundt er alltid viktig. Ved saging i metall er den spesielt viktig. Et stykke glødende metallspon kan fort gjøre skade. Derfor har metallsirkelsager en mer effektiv sponoppsamling enn andre typer sirkelsager.

– Denne sagen er optimalisert for å ta seg av gnister som du får når du skjærer i metall. Dessuten har den en oppsamler som er i plastikk som tåler varmt spon, og som virkelig samlet dette avfallet opp, sier Haugli.

Formelle og tekniske årsaker

I følge produktsjef Henrik Torkildsen i Makita Norge er det både tekniske og formelle årsaker til å være forsiktig med å bruke en hvilken som helst sirkelsag til å kutte i metall. De formelle årsakene gjelder mer for produsenten enn for deg som kjøper og bruker maskinen.

– Som leverandør av verktøy må vi oppgi hvilken bruk verktøyet er tiltenkt for å kunne CE-merke det.
Det skal også tas hensyn til når man lager brukermanual, sikkerhetsinformasjon og sånt. De fleste sirkelsagene er laget med tanke på kapping i treverk og tilsvarende, og er da beskrevet til dette formål i brukermanualen, sier Torkildsen.

– Teknisk og praktisk da?

– Utover den rent formelle beskrivelsen er det noen mer håndfaste egenskaper som må være på plass. Hastigheten på bladet er viktig. Det skal ikke gå for fort. Sagen bør ha en utforming som tåler metallspon og beskytter brukeren på en effektiv måte. Dessuten må sagen tåle belastningen ved kapping i metall. Metallsagblader har som regel en tanning som ikke er så aggressiv (ikke positiv helling på sagtennene) for å redusere risiko for at bladet hekter. Det kan selvsagt tenkes at enkelte standard sirkelsager har egenskapene som kreves. Da handler det mer om riktig valg av sagblad. Makita har ikke metallblader til ordinære sirkelsager, sier produktsjef Henrik Torkildsen i Makita Norge.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)