Teknisk

Suger støvet gjennom SDS-boret

Hilti gjør det. Milwaukee gjør det nå. Bosch har prøvd, men droppet det. Dewalt har akkurat lansert det i USA: Støvsugeren henter borestøv ut fra bunnen av hullet, gjennom hule SDS-bor. Dermed kan du produsere fiks ferdige forankringer raskere og støvfritt.

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

Støvsuger og bor i betong og stein: La oss si at du jobber på et bygg, eller i en annen større betongkonstruksjon. Ting skal monteres fast i betongen. Til det trengs det hull, ofte mange hull. Når hullene er boret må de tømmes for støv før ting kan monteres fast i betongen.

Hvis det skal brukes kjemiske anker er det spesielt kritisk at hullene er tørre og støvfrie. Men også ved rent mekanisk forankring må hullene tømmes sånn noenlunde for støv.

Blåser ut støvsky med trykkluft

Det lille jeg har drevet med slikt, så trykkluft vært godt å ha. Bore hullet, børste, blåse støvet ut av hullet med en blåsepistol koblet med en som regel kranglevoren slange til en kompressor.

Det funker. Milliarder av hull verden over har blitt til på den måten. Men man kan jo godt klare seg uten den støvskyen som kommer ut. For ikke å snakke om på større prosjekter der det er hundrevis av hull som skal bores på alt for kort tid, i et innvendig arbeidsmiljø med mye folk og mange operasjoner som foregår.

Prosjektleder, formann og bas vil ha maks framdrift. HMS-koordinator og verneombud vil ha minimalt med støv. Det er ikke alltid de to hensynene stemmer overens.

Holde støvsugeren inntil

Man kan jo alltids holde støvsugertuten inntil mens man borer. Bormaskin med innebygget støvsuger er et alternativ. Men i begge tilfeller får man kun tak i det støvet som kommer ut med boret. Når hullet er dypt nok må støvet som ligger igjen der inne ut. Man kan jo kanskje mekke en egen tut til støvsugerne som stikkes inn i hullet? Så slipper man i alle fall å blåse det ut som en sky.

Eller enda enklere: Sug ut støvet gjennom boret – mens boringen pågår. Støvet går inni borekrona i det øyeblikket det slås løs av betongen eller steinen, suges gjennom borstanga og ut gjennom en tilhørende støvsugerstuss som griper rundt borstanga litt nedenfor der klinga sitter i bormaskinen. Støvsugeren er koblet på stussen og tar trygt hånd om borestøvet.

Prinsippet brukes på bergborerigger som borer hull i å sprenge fjell. Men det er faktisk også tilgjengelig på SDS bormaskiner til bruk på bygg.

Hilti først med hule SDS-bor

Hilti lanserte støvsugerbor i 2013

Hilti var først. De lanserte hule SDS-bor med tilhørende støvsugerstuss i 2013, og tilbyr det i dag både i SDS Plus og SDS Max formater.

– De er spesielt egnet for setting av kjemiske anker. Hilti har faktisk en ETA-godkjenning for bruk av Hilti hulbor sammen med Hilti kjemiske anker som ikke krever rengjøring, sier produktsjef Sindre Dyb i Motek AS.

Milwaukee støvfrie bor

Milwaukee lanserer et helt nytt system for støvfri boring nå i starten av 2017. Bor i SDS Plus 12-18 mm og SDS Max i størrelser fra 16-35 mm med tilhørende støvsugerstuss er på vei ut nå. Eneste info på norsk nå er denne (pdf).

Bosch prøvd men droppet

Bosch kom med et tilsvarende system i 2014, med betegnelsen Speed Clean (videoen under).  Det kom i 2014, men systemet er ikke lenger tilgjengelig.

– Både sugeutstyr, borhammer og hule bor er utgått for en tid tilbake. Borene var litt svake for armert betong og maskinen er erstattet av modell GBH2-23REA som kan bruke P7 bor som tåler armering, sier produktspesialist Børre Larsen i Bosch.

P7-borene for armert betong erstattes av X7 i april.

På støvsugerfronten har Bosch nå kun et par-tre varianter av støvoppsamlingskapper til å samle opp støv som kommer ut av hullet. (Fortsetter under videoen)

https://www.youtube.com/watch?v=tLYaCpkaHl0
Dewalt lanserer støvsugerbor i 2017

Nylig har også Dewalt lansert sin egen variant av dette, med støvsugerstuss for Dewalts Airlock-system.

Dette er snakk om en lansering i USA. Dewalt har hatt for vane å lansere nyheter “over there” tidligere enn på vår side av dammen. Jeg har prøvd, men ikke greid å få noe svar på når vi kan forvente at Dewalt har det tilgjengelig her til lands.

Standard SDS-klinge

Pr nå er det altså Hilti – og Milwaukee hvert øyeblikk – som gjelder om du vil støvsuge gjennom borspissen. Men merket er jo faktisk ikke så fryktelig kritisk: Støsugerstussen står på borstanga. SDS-klinga er jo den samme. Så Hiltis bor kan brukes på en hvilken som helst SDS Plus eller Max bormaskin. Så må du bare få støvsugeren din til å bli enig med stussen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)