TekniskTest og vurdering

Skrumaskinen ble sterkere med større batteri

Batterikapasiteten i Ah avgjør hvor lenge du kan skru. Den har ingenting å gjøre med styrken. Ikke sant? Vel, se hva som skjedde i test av 3 og 6 Ah batteri på samme maskin. 

Ta én og samme maskin, øk batterikapasiteten i Ah (amperetimer) og du får en maskin som kan skru flere skruer, bore flere hull, sage flere kutt osv. Jo flere amperetimer, jo større utholdenhet. Maskinens styrke er den samme.

Den skrur akkurat den samme skruen akkurat like langt inn i det samme materialet. Den bare skrur flere skruer før batteriet er tomt.

Styrke, utholdenhet og kapasitet

I min bok er det en kort beskrivelse av forholdet mellom styrke, utholdenhet og batterikapasitet. Ah styrer kun driftstiden pr batterilading. Skal du ha en sterkere maskin, så må du opp i høyere Volt-klasse.

I testen av 10,8V og 12V skrumaskiner nylig fikk jeg anledning til å teste dette. Til Milwaukee M12 Fuel CD hadde jeg tilgang på to batterier, på hhv 3 og 6 Ah.

Selve testen ble utført med 3 Ah batteriet.

Etter at den testen var gjennomført – med 1700 skruer totalt tok det sin tid – gjorde jeg en ekstra øvelse med Milwaukee M12 Fuel CD: Styrketesten ble gjort på nytt, to ganger. Først med 3 Ah batteri, deretter med 6 Ah batteri.

Sterkere med større batteri

Maskinen ble sterkere med 6 Ah enn med 3 Ah.
Samme maskin, samme skrue, samme treverk, dobbel batterikapasitet.

Resultatet ser du på dette bildet. Maskinen blir sterkere med større batteri.

Jeg klødde meg fælt i hodet, og gjorde det samme på nytt for å være sikker. Joda. Med større batteri ble maskinen faktisk sterkere. Samme maskin, samme skrue, samme treverk. Med 6 Ah batteri dro maskinen skruen lenger inn i treverket enn den greide med 3 Ah.

Dessverre hadde jeg ikke tilgang på utstyr for å måle moment. Her kunne det vært interessant å se hvor mye mer Nm maskinen produserer med det større batteriet. Men at den blir sterkere med større batteri, det er det ingen tvil om.

Volt x ampere = watt (effekt)

Men dette er ikke noe å bli særlig overrasket over. Det er bare grunnleggende fysikk. Jon Winding Sørensen er Norges mest erfarne og produktive biljournalist. Høsten 2011 skrev han denne artikkelen, som i en sedvanlig JWS-sk språkdrakt forklarer forholdet mellom volter og watter. Der handler det om el-bil, men prinsippet er det samme: Effekt (i watt) får du dersom du ganger Volt med Ampere. Flere Ampere på samme Volt, det blir mer effekt. Altså sterkere maskin.

Det vil si at hvis du kjøper en batteridrevet maskin, og investerer i størst mulig batteri, så får du ikke bare flere skruer, hull, kutt e.l. ut av maskinen før batteriet må lades. Du får også en maskin som skrur dypere, borer større hull eller sager seigere/grovere materiale.

NB: Formelen er altså Volt x Ampere. Ikke Volt x Amperetimer (Ah). Om maskinen skal bli sterkere med større batteri (flere Ah), forutsetter det at batteriet gir flere Ampere (A). Om alle batterier med mer Ah også gir mer Ampere? Vet ikke. Bidra gjerne med innspill/kommentarer på dette nedenfor.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. er vel også slik at 18V er maks spenning? dvs at når batteriet går mot utladet så reduseres spenningen litt, dermed blir den svakere, mens ett større batteri vil ha høy spenning lengre? men om testen er utført på første skrue med fulladet batteri så holder ikke min teori…

  2. Har nok med spenningsfall ved høy belastning å gjøre, når batteriet belastes vil spenningen falle. Med større batteri vil effekten fordeles over flere celler dvs at spenningsfallet blir lavere pr celle.
    Maskinen yter da ikke det samme, som testen viser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)