Test og vurdering

Lett og kompakt batteridrevet støvsuger

Støvsugertest! Bosch sin nye 18V GAS støvstuger fikk en sentral rolle da det dårligste juletreet på mange år skulle hives på dør. 

Jula ble kastet ut spesielt tidlig denne gangen. Årsaken sto midt i stua: Det dårligste juletreet på mange år. Allerede ved pyntingen lille julaften ante jeg ugler i mosen, med uvanlig mange barnåler på gulvet allerede da.

Inntrykket forsterket seg ved vanning gjennom julen, da det ble en stadig skjevere drikkefordeling mellom folka i sofaen og edelgrana ute på gulvet. Morgenen etter nyttårsfesten drysset det såpass av den ikke særlig edle grana at den måtte hives på dør.

Klippet ned med greinsaks

Beistet ble klippet i stykker med greinsaks og stappet i plastsekk. Til sist sto bare stammen igjen i foten, og gulvet rundt fløt av tørre barnåler.

Tid for å kalle på det ferskeste verktøyet i stallen: Bosch GAS 18V-10l.

Det er den første batteridrevne støvsugeren fra Bosch. Den hadde sin første lansering i Danmark sist vår, og har siden latt vente på seg. Rett oppunder jul var den på vei ut til norske forhandlere. Jeg fikk den levert på døra omtrent samtidig med at juleribba ble rutet, saltet og pepret.

18V støvsuger

Bosch GAS 18V støvsuger filter beholder
Beholderen og filteret etter julegranfjerningen.

I romjulen ble det “unboxing” og etterlengtet rydding og støvsuging i miniverkstedet. Første nyttårsdag fikk den altså bryne seg på sin hittil største oppgave, med en haug barnåler og en del rusk og sand som har falt av treet i løpet av julen.

Om du synes å lese mellom linjene at jeg er misfornøyd med årets juletre, så har du helt rett. Han dansken skal få høre det hvis han står på samme sted neste jul…

Bosch GAS 18V-10l

Bosch GAS 18V støvsuger
Kort slange er lett å lagre på Bosch GAS 18V-10l.

Bosch GAS 18V-10l er en svært kompakt og hendig liten støvsuger. Beholderen er på 10 liter, hele enheten er så stor som… vel, som en ti liters bøtte med tjukt lokk og litt tilbehør montert fast i seg. Om du skjønner.

Alt tilbehøret sitter godt fast i egne holdere, så det går fint å få den med seg uten at det blir som å bære et fange ved. Slangen rekker 180 cm fra stussen på maskinen. Trodde ved montering det skulle være i snaueste laget, men det fungerer bra i praksis. Støvsugeren er nemlig lett å flytte rundt, og med kort slange blir det mindre trassel ved oppbevaring og lagring.

Batterirom med luke

Batterirommet på Bosch GAS 18V-10l.
Batterirommet på Bosch GAS 18V-10l.

Batteriet har fått sitt eget rom, under et lokk på toppen. Hele enheten veier 5,5 kilo, inkludert et 5,0 Ah batteri. På toppen er det for øvrig en av- og påknapp med tilhørende batteriindikator og et stort og godt håndtak med et par øyer som kan benyttes hvis man feks vil henge den opp etter tau, strikk, kroker e.l.

Alt støvsugerutstyret inkludert filter sitter i denne øvre enheten, som har bøtta festet til seg med et par klips. I egne holdere sitter et gulvmunnstykke, et fugemunnstykke og to rørforlengere.

Click & clean system

Bosch GAS 18V støvsuger
Slange og alt utstyr sitter fast i sugeenheten, med bøtta under.

Støvsugeren kan kobles til Bosch elektroverktøy med “click&clean”-systemet. Dette er den minste støvsugeren og den eneste batteridrevne med den muligheten. Jeg har ikke fått prøvd denne funksjonaliteten til nå.

GAS 18V kan ikke levere strøm til en nettdrevet maskin, men nå for tiden går stadig flere verktøytyper på batteri uansett. Med batteridrift, lett vekt og kompakt størrelse gjør denne det enklere å gjøre rent arbeid på mindre oppgaver med boring, saging e.l.

Eller den gjør det enklere å rydde opp på arbeidsplassen hvis man har jobbet på gamlemåten og restene ligger utover gulvet.

Suger greit

Bosch oppgir i tekniske data at maskinen har et luftstrømvolum på 24 liter i sekundet og et sugetrykk på 90 millibar. Akkurat de tallene sier ikke så mye. I praktisk bruk gjør den en “høvelig god” jobb med å slurpe i seg rusk og rask. Ikke imponerende i mengde eller fart, i alle fall sammenlignet med større støvsugere. Men det ville jo vært en urettferdig sammenligning.

Støv på størrelse med sand får den ikke med seg alt med suging fra underlag med medfølgende gulvmunnstykke. Dette har ingen børste på seg, så her har den kun egen sugekraft til hjelp.

Maskinen oppfyller kravene til støvklasse L. Det vil si “vanlig og ufarlig” støv som husstøv og jord, i partikler større enn 1 mg pr kubikkmeter luft. Helsefarlig støv av tre, betong, gips og kvartsholdig stein – det vil si vanlig byggeplass-støv – omfattes av den strengere klasse M.

Driftstid 20-25 minutter

Bosch oppgir en driftstid på fire minutter pr Ah batteri. Det stemmer godt med mine egne observarsjoner. Jeg fikk 20-25 minutter driftstid ut av et 5,0 Ah batteri. Er det lite eller mye? Vet ikke, jeg har litt tynn sammenligningserfaring fra andre batteridrevne støvsugere.

Bosch GAS 18V skal kunne suge både tørt og vått. Den har ikke behov for pose. Sugingen går gjennom en roterende luftstrøm, litt som en syklon. Jeg har ikke selv testet maskinen på suging av vått.

Mye lyd

Det eneste jeg ble skuffet av var lyden. Eller støyen, for å være mer presis. Den lille tassen durer, suser og bråker i uventet grad. Det kan du se og høre litt av i denne videoen. Den er et snaut minutt lang, men med kun 10-11 sekunder lyd.

https://youtu.be/ofnrOvEJvPw

Pris? Har p.t. ikke info om veil. pris på Bosch GAS 18V. Den er nylig observert til priser opp mot 2500 kroner rundt på nettet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)