Test og vurdering

Dobbelt knivhylster – god idé med pussig irritasjonsmoment

Hultafors sitt dobbelthylster til to kniver er en knakende god idé. Men det er én ting som er viktig å vite før du henger den i beltet. 

Uten en kniv kommer man ikke langt. Uansett hva man skal gjøre – så lenge det er mer praktisk eller aktivt enn å sitte på r*va bak et skrivebord – trenger man fort en kniv. Ja, selv bak skrivebordet hender det forresten man har bruk for en kniv.

For ikke å si to kniver. Kanskje to like, fordi man er i overkant sløv og klønete, med en tendens til å miste eller legge fra seg ting. Eller mer sannsynlig to forskjellige kniver.

Tollekniv og universalkniv

Jeg synes for eksempel det er veldig greit å ha en tollekniv og en beleggkniv/Stanleykniv/universalkniv eller hva du nå kaller kniven med utskyvbart og utskiftbart blad. Tollekniven til alt mulig av skjæring, kutting, spikking, hakking, pirking, skruing, skraping, flikking, maling (seriøst!) og sikkert flere andre -ing-er. Beleggkniven er forbeholdt -ing-er som krever en litt vassere egg enn tollekniven har å by på etter en tids bruk.

Jeg har hatt god bruk for en smal, liten tollekniv som Hultafors kaller “presisjonskniv”. Bra navn, for det er virkelig hva den er. Utrolig hendig og presis til det meste man bruker en tollekniv til. Lite unntak for skruing. Spissen er så smal at den funker dårlig til både stjerne- og rettspor… Her er nok malerkniven i håndverksknivsortimentet bedre egnet.

Ja, jeg er kjent med at det finnes mye fint i skrutrekkere.

Praktisk dobbelthylster

Dobbelt opp med dobbelthylster. Sikkerhetskniver t.v. Presisjonskniv og den lange hempa t.h.
Dobbelt opp med dobbelthylster. Sikkerhetskniver t.v. Presisjonskniv og den lange hempa t.h.

Anyways, poenget denne gang er ikke selve kniven, men hylsteret. Det der med å ha to forskjellige kniver lett tilgjengelig gjør at jeg har blitt glad i dobbelthylsteret. Også det fra Hultafors. Det er to hylstere montert fast i hverandre. Ett smalt innerst, til tollekniven. Det andre henger utenpå og er litt bredere, med plass til beleggkniven.

Veldig greit å ha begge knivene i én enhet. Så kommer vi til hempa og festemekanismen, der hylsteret skal henges fast et sted på klærne. Her er det ting jeg sliter med å skjønne. En ting er at de har laget et smart “nøkkelhull” innerst på festehempa. Det gjør det veldig enkelt å huke på en knapp på buksa. Evt på jakka, men da blir den fort hengende å dingle mer i veien.

Kniven helst i beltet

Jeg liker best å ha kniven(e) på hofta. Jeg er litt som Lothepus sånn sett. Ingen sammenligning for øvrig. Da blir det gjerne til å henge knivhylsteret i beltet, på godt gammelt vis.

Dobbelthylster hengende i på låret av en Snickers bukse.
Dobbelthylster med sikkerhetskniver SK og USRA hengende i på låret av en Snickers bukse.

Her funker det ikke så greit lenger. Hempa er laget som en “henglset” plastflapp. Den henger sammen i overkant og har et par plastkroker som klikkes i lås nederst, når man har huket den rundt beltet.

Det er jo bare det at den fordømte hempa ikke holder sammen rundt beltet. Den spriker jo som…. nei, jeg skal ikke gå inn i noen metafor her.

#metoo, vet du. Man vet aldri hvem som leser her.

Men du skjønner sikkert poenget. Jeg “løste” problemet med et par runder gaffatape rundt hempa, inntil jeg skjønte hvordan man egentlig skal gjøre det.

Det viktige trikset

Jeg skulle gjerne hatt en prat med vedkommende som designet den hempa. Skjedde det en tidlig morgen etter julebordet? Har de bare små og tynne belter i Sverige? Ikke lærbelter av normalt bredde og tykkelse?

Denne buksa og andre Snickers bukser har en knapp med en stropp utenpå på høyre lår. Der smetter Hultafors-hylsteret rett på. Men det blir jo veeeldig smalt bruksområde hvis et knivhylster fungerer (optimalt) bare sammen med arbeidsbukser av ett bestemt merke…? Synd for Lothepus og oss andre som vil ha kniven på hofta, ikke på låret..?

Denne plaststripa må snittes vekk før man henger hempa på beltet. Ellers er det ikke plass.

Men det er slett ikke designeren som har tjukk i huet. Det er jeg. Det sitter nemlig en liten “plastvulst” på innsiden av den hempa. Den må snittes vekk før man hekter hempa rundt beltet. Ellers blir det ikke plass, og ting spriker.

Beltehempe

Jeg vet ikke hva som er mest irriterende: Å ikke kunne bruke knivhylsteret i beltet som jeg vil, eller tanken på det jeg ikke skjønte.

Føler meg litt som lærlingen som har blitt bedt om å hente sleggefettet eller rullen med grønn overledning, nå. Takk til Andreas, som ga et forsiktig hint…

I-landsproblem, sa du?

Oh yes. Man skal lete godt for å finne noe viktig, allmenngyldig og samfunnsnyttig i dette.

Sikkerhetskniver i dobbelthylster

SK tollekniv og USRA fjærbelastet universalkniv.
SK tollekniv og USRA fjærbelastet universalkniv.

Hultafors har forresten sendt to sånne dobbelthylstre. Det ene av dem var satt opp med to “sikkerhetskniver”: En SK tollekniv med butt ende og en USRA fjærbelastet beleggkniv / universalkniv.
Ideen med et sånt oppsett og sånne produkter er jo god og omtenksom. Ta vare på folket ved å lage redskap det er mindre fare for at man skader seg på. Tommel opp for det.

Den SK tollekniven funker bra, om enn litt begrenset på en del pirking, stikking og noe skraping og sånt når knivspissen er rund som en tiøring.

Upraktisk fjærbelastet blad

Den USRA fjærbelastede universalkniven… Jeg vet ikke helt. Jeg har gitt den flere sjanser. Ideen er god. Bladet kommer ut når man har bruk for det, og forsvinner av seg selv. Ingen fare for å stikke eller skjære seg på en kniv du legger fra deg. Men at du må holde tommelen må den knappen hele tiden, det blir litt vel begrensende for min del. For min bruk er det bedre med en beleggkniv der bladet holder seg ute.

Stadig I-landsproblem?

Ja. Men nå er det slutt på masinga. Takk for oppmerksomheten.

(Disclaimer: Noen vil antakelig mene dette innlegget ihht reglene burdet vært merket med “sponset“, siden det handler om produkter jeg har fått av produsenten uten å betale. Jeg er ikke enig i at det er nødvendig, ettersom produktene er tilsendt for testing og det ikke har blitt betalt for publisering av innlegget. Men nå vet du i alle fall at jeg ikke har betalt for dobbelthylsterne eller knivene)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)