Test og vurdering

Løvblåser – allsidig rengjøringsmaskin

Dette kan være det mest undervurderte av alle redskaper. Batteridrevet løvblåser har vist seg nyttig til så mange ting, der løvblåsing er det minst nyttige. Luftstrøm på 150 km/t rydder godt. 

Kortversjon: Løvblåser er et svært allsidig redskap. Luftstrømmen er mer effektivt enn kost til å flytte sagflis, rusk, rask og støv ut av veien eller til oppsamling. Vi har prøvd nye Metabo LB 18 LTX BL, børsteløs løvblåser med 8 Ah LIHD batteri. Den har knapt nok blåst ett eneste løv, men veldig mye annet. 

English summary: The leaf blower is a surprisingly versatile powertool. The air flow is much more efficient than any brush or broom to move saw dust and general debris out of the way or gather it for collecting. We´ve hade the new Metabo LB 18 LTX BL, a brushless 18V leaf blower powered by a 8 Ah LIHD battery. It hasn´t blown a single leaf, but a whole lot of other stuff. 

Kjøpsinfo: Vil du kjøpe en Metabo løvblåser? Ta i så fall kontakt med en forhandler. Vi bare skriver om den, vi selger den ikke. Maskinen er observert på nett til priser fra 18-1900 kroner, eks batteri og lader. 

Løvblåseren er på ingen måte en ny type verktøy. Den har vært tilgjengelig i årevis. De første var utpregede gartnerredskap, som store og tunge bensindrevne maskiner båret på ryggen. Fortsatt er de kraftigste maskinene bensindrevne og bæres på ryggen.

Elektriske og batteridrevne løvblåsere finnes i et rikt og voksende utvalg. Etter hvert har de fleste produsenter av andre typer verktøy batteridrevne løvblåsere i sine sortiment. Disse relativt små batteridrevne maskinene er svært allsidige redskaper som gjør det enklere å holde det rent og ryddig rundt seg. 

Metabo LB 18 LTX løvblåser

Metabo LB 18 LTX løvblåser.
Metabo LB 18 LTX løvblåser.

Sist vinter introduserte Metabo sin nye LB 18 LTX BL. Den har vi hatt til utprøving siden i våres. I løpet av et par-tre måneder har jeg blitt blåst (!) av banen over hvor nyttig løvblåseren som redskapstype er. Renhold blir enklere, raskere og mer effektivt. Være seg på byggeplass, i verksted og garasje, bil, tilhenger, hage og overalt ellers der det forekommer støv, rusk og rask vi helst vil ha vekk.

Jo, man har støvsugeren til generelt renhold. Både renholdsmessig og helsemessig gjør støvet og skitten seg best i pose og sekk enn i luften, lunger og luftveier. Løvblåseren kommer inn i bildet etter at støvsugeren har gjort sitt, eller i situasjoner der støvsugeren ikke er i nærheten. 

Tre eksempler på bruksområder der løvblåseren har vært en nyttig rengjøringshjelp i vår prøveperiode:

  • Benk, hyller, redskaper og materialer på byggeplass. Spesielt utendørs, men også innendørs. 
  • Varebil og tilhenger etter transport.
  • Hage og uterom.

Feiekosten har for det meste fått stå urørt i en krok, mens løvblåseren har fått ta over det meste av dens oppgaver. Løvblåseren flytter sagflis, rusk rask og støv raskere og mer effektiv enn kosten, og luftstrømmen kommer til på steder der kosten må melde pass. 

På vår Instagram-konto har vi postet et innlegg med noen videosnutter som viser bruken av maskinen. Klikk her for å se.

Vann tar den også. Eksempelvis vann som har samlet seg i fordypninger o.l. etter regnvær eller vask. Et par sekunder med løvblåseren, så er vannet vekk. 

Også dama i huset falt for løvblåseren. Hun hentet den fram både titt og ofte for rydding og “ruskflytting”, og så etterhvert på den lille bråkmakeren som sin egen. Det har aldri skjedd med noe annet elektroverktøy. 

Tørker bilen etter vask? Nja…

På steder som Youtube og Instagram kommer man gjerne over folk som mener løvblåseren fint kan erstatte pusseskinn: De mener og demonstrerer at man skal kunne blåse bilen ren og fri for vannmerker etter vask. Da må man i så fall ha tilgang på en kraftigere maskin enn dette.

Jeg prøvde, men kraften i luftstrømmen var i snaueste laget. Vanndråpene gir seg etterhvert, men man må gå nært og ta et lite område om gangen. Da er tilfredsstillelsen større og støyen mindre ved å bruke pusseskinnet i stedet. 

Bilvask med løvblåser

Metabo 8Ah LIHD batteri
Metabo 8Ah LIHD batteri

Jeg brukte LB 18 LTX med en 8 Ah versjon av Metabos utmerkede LIHD batteri. Et 5 eller 8 Ah batteri er nok til å holde en sånn maskin gående i lange tider. Produsenten oppgir at et 10 Ah batteri skal holde til 40 minutter kontinuerlig drift på full spiker. Da kan du selv beregne omtrent hvor stort areal du kan rydde løv på. Til rengjøring og rydding bruker man maskinen kun noen få sekunder i slengen, og ofte bare med en forsiktig luftstrøm.

150 km/t luftstrøm

Avtrekkerknappen gjør det enkelt å variere fra et forsiktig pust til full gass med 150 km/t ut gjennom tuten. Man kan velge mellom “avtrekkerknapp” som må holdes inntrykket i bruk eller en regulator som gir gass uten å holde inne knappen. Dette er nyttig ved rydding på større arealer. Da er også den medfølgende skulderremmen god å ha, så man slipper å bære maskinen i hånda ved langvarig bruk. Støynivået ved full gass er 89 dB. Produsenten omtaler det som stillest i klassen. Mulig det, men den holder et greit leven når den går med full spiker. 

Hvordan Metabo LB 18 LTX BL presterer mot tilsvarende maskiner fra andre merker? Har ikke anelse. Det har heller ikke vært hensikten å sammenligne i denne artikkelen. I oppgitte spesifikasjoner og prestasjoner er de sånn noenlunde like. I praktisk bruk vil forskjellene etter mitt syn være små. Da er det mer avgjørende at man kjøper løvblåser fra det samme merket man har andre redskaper i – og dermed batterier og lader til. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)