Test og vurdering

Slagskrutrekker – med eller uten hørselvern?

Slagskrutrekkere er digg å skru med, men lager mye støy. Hvor godt funker Hitachis og Milwaukees nye støydemping? Se sammenligning med min egen ikke helt nye Makita-trekker.
Slagskrutrekkere er en velsignelse å skru med, sammenlignet med vanlige bor-/skrumaskiner med chuck og momentring.
De krever mindre kraft til å holde imot av hånden som styrer maskinen. Det merkes spesielt på grove skruer, feks i treverk.

Jeg kjøpte min første slagtrekker i fjor. Jeg var egentlig godt fornøyd med mine gamle 14,4V Panasonic og Makita universalmaskiner. Men alt har sin tid.

Slagskrutrekkere

Jeg investerte i (det høres litt mer seriøst ut enn “kjøpte”, eller…?) en 18V Makita slagskrutrekker i et kombokit.
Allerede på den første skruen (jeg tror det var en på 100 mm som skulle inn i treverk) opplevde jeg to ting:
– Maskinen jobber mer på egen hånd, krever mindre kraft til å holde imot. Nais!
– Støy! Not so nais.

I slutten av skrusyklusen er støyen fra slagmekanismen infernalsk. Brått måtte jeg begynne å bruke hørselvern når jeg skulle skru. Det var ikke med i beregningen.

Mange håndverkere bruker hørselvern uansett, og på et støyete bygg spiller det ingen større rolle med en slagtrekker til eller fra. Men om du jobber i et mer støyfølsomt miljø, eksempelvis et kontor eller hjemme hos “Fru Hansen”, så kan forskjellen på en støyende eller stillegående skrutrekker gjøre en stor forskjell.

Derfor var det med stor interesse jeg for litt siden leste og refererte pressemeldingene om to nyheter fra Milwaukee og Hitachi, som prøver å dempe den støyen.

Milwaukee M18 Fuel Surge

Milwaukee har en olje-impuls slagmekanisme, der hydrauliske impulser erstatter stål mot stål slag. Makita har også en 18V oljefylt slagtrekker. Men det er ikke den jeg har, og jeg har ikke erfaring fra bruk av denne.

Hitachi WH18DBDL2

Hitachi WH18DBDL2 følger en annen sti: Med “Triple hammer” har de lagt til et ekstra slagpunkt i slagmekanismen. Teorien er at vibrasjoner og støy skal dempes ved å gjøre det tettere mellom slagene. Litt som når du kjører på en elendig grusvei, og det ofte kan bli mer komfortabelt å kjøre fortere.

Funker de? Både Milwaukee og Hitachi har vært så greie at de har sendt meg sine to nyeste maskiner til utprøving. Jeg tok dem og min egen Makita med i garasjen. Her er resultatet av den “minitesten”: (fortsetter under videoen)

https://www.youtube.com/watch?v=YYIBz0K3Na0
  • Makita: 101,3 dB
  • Hitachi: 101,4 dB
  • Milwaukee: 90,8 dB

Målingene med dB-måler (en super app fra det svenske Arbetsmiljöverket) bekreftet det umiddelbare inntrykket jeg fikk da jeg begynte å skru med maskinene:

Praktisk bruk

Hitachi WH18DBDL2 er en kompakt og behagelig maskin å holde på med. Den skrur raskt, med mindre følte vibrasjoner ut i hånda. Støyen er ikke nevneverdig lavere enn min egen Makita, men kan nok føles mindre ubehagelig med Hitachiens høyere slagfrekvens. Men her snakker vi marginale forskjeller i støy, altså.

Milwaukee M18 Fuel Surge. Wow, for en forskjell! Det er en tilsvarende kompakt og behagelig maskin å holde på med. Den skrur raskt (justerbar hastighet i trinn).

Vesentlig lavere slagstøy

Men slagstøyen er vesentlig lavere enn fra de to andre. Fra 91 til 101 dB ser ikke så mye ut i tall. Men det er stor forskjell i opplevd støy for den som står der med maskinen i hånda. Eller sagt på en annen måte: Hver 3 dB du går opp i verdi oppleves som en fordobling av lyd-/støynivået. 10 dB er sånn sett mye. Det opplyser Tor Einar Moløkken, produktsjef hos grossisten Onninen AS, i en kommentar på Facebook.

Jeg sier i videoen over at slagmekanismen er oljefylt. Det er nok en i overkant forenklet framstilling av teknikken bak Fluid Drive-mekanismen. Dette er en mekanisme der hydraulikk (olje under trykk) erstatter mekanisk kontakt, ikke bare pakker den inn i olje.

Grense for hørselvern

Arbeidsmiljøregelverket setter en grense ved 80 dB for når det skal være hørselvern tilgjengelig. Her er det også regler for hvor/hvordan denne støyen måles. Jeg skal ikke her og nå prøve å si noe om forholdet mellom slagtrekkere og regelverk for hørselvern. Men for min egen del kan jeg med henda på ørene si at forskjellen mellom Milwaukee M18 Fuel “Surge”, Hitachien og min egen Makita fra i fjor i praksis er forskjellen mellom å skru med og uten hørselvern ved oppgaver som involverer mer enn tre skruer.

NB: Dette må ikke leses som en test av slagtrekkere som sådan. Til det er utvalget alt for lite og helt skjevt. Litt senere i vår kommer en større test av nye, børsteløse 18V slagtrekkere. Der er Hitachi og Milwaukee med, sammen med de andre merkene. Og Makita skal få delta med sin beste maskin, i stedet for den jeg kjøpte rimelig i fjor.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. Hei! Når kommer resultatet av testen du skal ha nå på våren? Skal kjøpe meg ny slagtrekker nå, og hører gjerne på dine gode råd!

    1. Hei Thomas. Det var et veldig hyggelig spørsmål å få en lørdag ettermiddag! Test av 18V slagtrekkere er på gang. Jeg driver og samler inn maskin til test (sammen med hørselvern med DAB…). Det tar litt tid. Håper å ha test ute ila juni.
      Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)