Test og vurdering

Test: Fein ASCM 12 – Stuttjukk kraftplugg med fire gir og høy fart

Fein ASCM 12 er kraftvinneren blant de små skrumaskinene. Men den er også tjukkest og tyngst. En liten maskin som står for tøffe tak.

Denne er testet som en av åtte i en stor sammeligningstest av kompakte skrumaskiner 10,8-12V Volt.

Fein ASCM 12 har fire gir.
Fein ASCM 12 har fire gir.

Feins minstemann ASCM 12 er den eneste maskinen i testen med hele fire gir. Det er bra i begge ender av spekteret: Det gir en topphastighet på 2500 o/min som sparker godt unna med mindre skruer i større volum.

Men det gir også et lavgir som hamler opp med tunge oppgaver.

Fein ASCM 12 aller sterkest

Fein ASCM 12 - solid skrumaskin
Styrketestens første del 6,0×140 mm dro rett inn.

Den var ikke uventet en av tre maskiner som dro 6,0×140 rett til bunns i benkeplaten, og gikk til gullfinale med 12,0×160 mm fransk treskrue. Her sto Fein-maskinen igjen som seierherre med solid margin. Dette er maskinen som greier den tyngste boringen og skruingen. Ikke så rart Fein markedsfører den som en maskin godt egnet til boring, gjenging og skruing metall.

Men som med andre muskelbunter følger den ikke like godt opp på utholdenhet. Totalt 218 skruer, omregnet rett over 87 skruer pr Ah, det er greit godkjent. Utformingen er kraftig. Kanskje noen til og med vil si stor og klumpete. Den er tjukk i overkroppen, romslig men noe tjukk i grepet og med 2,5 Ah batteri av slide-typen i bunnen av grepet. Batteriindikator på batteriet.

Avtakbar chuck

Avtakbar stålchuck på Fein ASCM 12.
Avtakbar stålchuck på Fein ASCM 12.

Maskinen har avtakbar chuck (i stål), med innvendig hexfeste i akslingen chucken sitter fast i. Dermed kan den brukes som skrumaskin uten chuck, og sparer noen lange centimetere på det. Det er ikke låsing av biten i hexfestet, i likhet med Festool. Jeg opplevde noen få ganger at biten falt/ble dratt ut av hexfestet, uten at det var noe spesielt problem.

Fein ASCM 12 er testens tyngste maskin: 1,26 kg uten chuck og med 2,5 Ah batteri. Laderen som følger med er på gode 4 ampere, som borger for rask lading. Samme lader går på alle Fein-batterier fra 10,8 til 18V.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)