Test og vurdering

Test: Festool TXS 10,8V – Komfortmester til lett skruing

Festools lille multimaskin TXS er lett og komfortabel. Den har lurt ekstrautstyr, men skuffer på prestasjoner.

Denne er testet som en av åtte i en stor sammeligningstest av kompakte skrumaskiner 10,8-12V Volt.

Denne ligger ligger godt i neven og gjør minimalt av seg når den henger på buksa. Festool TXS er gjort for kjøkkenmontører og andre som trenger en lett maskin til ikke alt for krevende skruing. Maskinen har avtakbar chuck med hexfeste bakom.

Festool TXS

Vinkelforsats og chuck følger med i kofferten til Festool TXS
Vinkelforsats og chuck følger med i kofferten til Festool TXS

Her kan en skrubit settes inn, men ikke låses fast. Med i kofferten følger også en vinkelforsats, et ekstrautstyr Festool TXS er alene om i testen. En kompakt maskin som dessuten leveres fiks ferdig med justerbar vinkelforsats, altså.

Med denne er det ikke mange skruene du ikke kommer til på.

Styrke, hastighet og utholdenhet

Festool TXS ble nest sist i styrketesten
Festool TXS ble nest sist i styrketesten

Men du må ha en større maskin i nærheten til å ta tyngre oppgaver. Styrken i Festool TXS er heller fislete. 4,5×70 gikk greit inn i benkeplata. Men 6,0×100 ga den opp med 35 mm stående igjen ute i friluft. Det er nest dårligst av maskinene i testen.

Hastigheten er grei nok, med 1300 o/min på full gass. Utholdenheten er faktisk dårligst i testen, når vi regner antall skruer mot antall Ah i batteriet. 91 skruer holdt den på ett 2,6 Ah batteri, det er kun 35 skruer omregnet pr Ah.

Belysning i toppklasse på Festool TXS
Belysning i toppklasse på Festool TXS

Belysningen består av én LED-diode i forkant av batterifestet. Det gir lys i toppklasse. Litt svakt kanskje, men med god vinkel og spredning.

Brukskomforten er i også toppklasse, og lyden er en behagelig dempet surring. Rett og slett en deilig maskin å jobbe med – på lett til middels skruing.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)