Test og vurdering

Test: Hilti SF 2-A – Kvalitetsmaskin med middels ytelse

Hiltis rykte og pris spenner opp store forventninger. Lille SF 2-A “føles” bra, men innfrir ikke på utholdenhet eller styrke. 

Denne er testet som en av åtte i en stor sammeligningstest av kompakte skrumaskiner 10,8-12V Volt.

Hiltis minste batterimaskin SF 2-A er som det meste fra det holdet; full av kvalitet. Den er en av tre maskiner i testen med chuck i stedet for hex-feste. Maskinen har to “brødre” som er samme grunnmaskin, men med forskjellig grensesnitt.  SFD 2-A er en ren skrutrekker med hexfeste og momentring, mens SID 2-A er en slagtrekker.

Hilti SF 2-A

Motek valgte å levere en kombinert bor-/skrumaskin med chuck til denne testen. Momenttrekkeren SFD 2-A har ingen chuck, er kortere og mer kompakt i overkroppen og har dermed bedre atkomst der det er virkelig trangt. Men selv med chuck er dette en svært kompakt maskin.

Prestasjonsmessig er SF 2-A midt på treet. Hastighet og styrke er middels, og det er en smule skuffende hvor mye skruing den produserer med tilgjengelige amperetimer i batteriet.

Styrkestest Hilti SF 2-A
Styrkestest Hilti SF 2-A

Totalt 172 skruer på ett batteri. Omregnet ble det 66 skruer pr Ah. Styrketesten tok den greit. 4,5×70 og 6,0×100 gikk rett inn i benkeplata. 6,0×140 ble stående igjen med ca 27 mm igjen ute i friluft.

Styrke og utholdenhet

I utholdenhet stiller Hilti SF 2-A som nummer seks av åtte i testen, nummer fem i styrke. Kan hende det ikke spiller så fryktelig stor rolle for de som kjøper Hilti, da en forventning om levetid og holdbarhet veier tyngre. Men herved er man i alle fall advart: Med denne må batteriet lades oftere enn på flere av konkurrentene i testen, og du må tidligere dra fram den større 18V-maskinen til tunge oppgaver.

Beste belysning

Hilti SF 2-A har den beste belysningen.
Hilti SF 2-A har den beste belysningen.

Belysningen på Hilti SF 2-A er testens beste. To dioder nede på batterifestet gir en perfekt, nesten skyggefri belysning på skruen. Batteriindikatoren sitter på batteriet.

Støynivået er ikke målt i testen, så her er det ingen objektive tall på lyden. Men om man et øyeblikk kan snakke subjektivt om hvordan lyden oppleves, så stiller Hiltien i topp tre. Men så har den heller ikke børsteløs motor, og den skarpe lyden som gjerne følger med den. At lyden høres “komfortabel” ut er slett ingen uvesentlig ting for de som skal jobbe med slikt utstyr i lange perioder.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)